In veel bakrecepten zie je baking soda staan, ook wel natriumbicarbonaat soda genoemd. Maar wat is het precies en hoe werkt baking soda eigenlijk? In dit artikel lees je er alles over.
Baking soda gebruik ik ontzettend vaak. Het staat hier standaard in de kast. Je gebruikt het bijvoorbeeld voor koekjes, maar ook voor cakes, American pancakes etc. Je komt dit ingrediënt bijna altijd tegen in Amerikaanse bakrecepten.
Wat is baking soda?
Baking soda is een middel om iets, zoals koekjes of een cake, te laten rijzen. In combinatie met een zuur ontstaat er koolstofdioxide tijdens het bakken en hierdoor rijst het en wordt het luchtig.
Is bakpoeder hetzelfde als baking soda?
Nee, baking soda is niet hetzelfde als bakpoeder.
Het zijn beide middelen om iets te laten rijzen, maar zijn toch iets anders. Bakpoeder is namelijk een combinatie van baking soda + een zuur. Wanneer je alleen baksoda gebruikt, moet je een zuur (zoals yoghurt, citroensap o.i.d.) gebruiken voor het rijzen. Dat is niet nodig bij bakpoeder.
Bakpoeder is iets minder krachtig dan baksoda. Je kunt het dus niet zomaar één op één vervangen.
Welke andere namen zijn er?
Meestal wordt het gewoon baking soda genoemd, maar je komt ook wel eens andere termen tegen in recepten.
Andere namen voor baking soda:
Baksoda
Zuiveringszout
Natriumbicarbonaat of bicarbonaat
E500 – carbonaat
Dubbelkoolzure soda
Hoe werkt baking soda?
Baking soda zorgt ervoor dat baksels luchtig worden. Voor de werking is er altijd een zuur nodig, denk aan azijn, yoghurt, koffie, melk of citroensap. Zonder een zuur, werkt de baking soda niet. Bij recepten voor koekjes reageert het ingrediënt goed op cacao poeder of basterdsuiker.
Wanneer het baksel verhit wordt, ontstaat er koolstofdioxide. Er komen steeds meer kleine luchtbellen in het beslag of in het deeg, waardoor deze uitzet.
Baking soda is behoorlijk sterk, je hebt er niet veel van nodig. Belangrijk dus om de juiste verhoudingen te gebruiken en niet te gokken of te veel te gebruiken.
Welke baksoda moet ik kopen?
Ik koop altijd dezelfde: de goedkoopste in het vak.
Deze dus.
Deze baking soda kun je gewoon kopen in de supermarkt, meestal staat het wel ergens bij de bakspullen. Voordeel is dat je direct lekker veel hebt. In tegenstelling tot wat op de verpakking staat en wat je soms leest op internet, dit spul heeft geen houdbaarheidsdatum. Ik kijk er echt nooit naar, alles doet het prima. Bewaar het op een droge plek en je zit goed.
Wil je weten of je baksoda het nog doet? Doe een theelepel in een glas en giet er een beetje azijn bij. Als het goed is, gaat het meteen schuimen.
Zijn je koekjes of cakes toch wat plat geworden? Kijk dan eerst eens naar andere verklaringen waarom het beslag of deeg niet is gaan rijzen tijdens het bakken. Waarschijnlijk is er wat anders fout gegaan dan dat je baksoda over datum is.
Je kunt ook van die kleine zakjes met baksoda kopen van een heel bekend merk, maar dat is echt zonde. Veel duurder dan de oranje verpakking van hierboven en daarnaast werkt het onhandig, omdat je steeds met van die kleine zakjes aan het werk bent.
Koop het bijvoorbeeld bij de:
Baking soda kom je vaak tegen in Amerikaanse bakrecepten. Meer over Amerikaanse ingrediënten lees je hier.
Niet alleen voor bakken!
Baksoda is niet alleen geschikt om mee te bakken, je kunt er nog veel meer mee doen.
Een paar voorbeelden:
Schoonmaken van magnetron en oven
Verhelpen van een verstopte afvoer
Wasverzachter
Om je mond mee te spoelen na tandenpoetsen
Verfrissen van je tapijt of vloerkleed
Verkoeling van verbrande huid
Verwijderen van geurtjes uit een snijplank
Voorkomen vieze geur in koelkast
Toilet schoonmaken
Toevoegen aan eieren koken (schaal laat dan makkelijker los)
Verwijderen bloed- of wijnvlek uit textiel