Follow:
Basisrecepten (hartig), Bijgerechten, Hartig, Hoofdgerechten, Hoofdgerechten vegetarisch, How to's, Informatief, Recepten

Hoe maak je gnocchi?

zo maak je gnocchi

Gnocchi! Vind jij het ook zo lekker? Deze Italiaanse pasta wordt gemaakt van aardappelen en tarwebloem. Ik at het laatst met een Italiaanse runderstoofpot, maar ook met een bolognese- of ragù-saus is het heerlijk. Zelfgemaakte gnocchi is het allerlekkerste en helemaal niet moeilijk te maken!

Hoe maak je gnocchi?

Een hele tijd geleden maakte ik gnocchi en dat mislukte compleet. Ze werden enorm melig en plakkerig toen ik ze ging koken en ook de smaak was niet fantastisch. Daarna heb ik het eigenlijk heel lang niet meer gemaakt, tot ik het weer at in Italië. Ik vond het zo ontzettend lekker, dat ik het thuis weer ging maken.

Gelukkig is alles goed gekomen en is het nu één van mijn favoriete Italiaanse gerechten. En het is echt helemaal niet moeilijk om zelf te maken. Het deeg hoef je niet lang te kneden en je brengt het gemakkelijk op smaak, want het neemt alle smaken op.

hoe maak je gnocchi

Het is belangrijk dat je het deeg niet te veel kneed. Wanneer je dit doet wordt het te elastisch en krijg je een minder goed resultaat. Daarnaast gaat het steeds meer plakken. Een logische reactie is dat je dan meer bloem erbij doet. Hierdoor wordt het juist droger en meliger.

Stop dus direct met kneden als alles gemengd is en je een deegbol hebt. Dit duurt ongeveer 2 tot 5 minuten.

Wat is gnocchi

Gnocchi wordt gemaakt van aardappel met bloem en eieren. Het zijn als het ware zachte aardappelkussentjes die bij heel veel gerechten passen.

vorm gnocchi

Gnocchi heeft een kenmerkende vorm met randjes aan één kant. Hiervoor heb je hele mooi plankjes die de ribbels gemakkelijk op elke gnoccho (ja, dat is het enkelvoud van gnocchi) maken, maar je kunt het ook maken met een vork. Rol elk stukje over de vorm. Het is even oefenen, maar gaat steeds makkelijk.

Maar heb je daar nou geen zin in zoals ik meestal? Dan laat je ze gewoon zo, werkt ook prima en is toch een stuk sneller.

Gebakken gnocchi

Je kunt gnocchi koken, maar je kunt het ook bakken. Gekookte gnocchi vind ik erg lekker in gerechten met een saus. Ze nemen namelijk alle smaken op als je ze na het koken nog even laat meebakken met de saus.

gebakken gnocchi

Door gnocchi te bakken in een beetje olie en boter krijgen ze een lekker knapperig korstje. Persoonlijk vind ik deze methode lekkerder dan ze te koken. In de pan kun je ze gebakken gnocchi nog meer op smaak brengen met specerijen, kruiden en natuurlijk knoflook.

Het deeg voor de gnocchi kun je één à twee dagen bewaren in de koelkast.

Ingrediënten & zo maak je gnocchi

Gnocchi

Voorbereiding 20 minuten
Kooktijd 20 minuten
Totale tijd 40 minuten
Aantal 4 personen

Ingrediënten

 • 500 gram kruimige aardappelen
 • 1 eidooier
 • 1 ei
 • 80-120 gram bloem (plus extra voor rollen)
 • 80 gram Parmezaanse kaas
 • zout en peper

Bereidingswijze

 1. Breng een grote pan met water aan de kook. Zout het water en doe de aardappelen erin. Kook de aardappelen tot ze zacht zijn.

 2. Laat de aardappelen afkoelen en verwijder dan de schil. 

 3. Stamp de aardappelen tot een puree. Leg de puree op je aanrechtblad, voeg bloem toe (niet alles, maar voeg steeds wat meer toe tot het niet meer vochtig is) en maak een kuiltje. Doe de eidooer en het ei, de Parmezaanse kaas en een snuf zout en peper in het kuiltje. 

 4. Kneed in 2 tot 5 minuten tot een deeg. Kneed niet te lang, stop als alles gemengd is en je een bol hebt.

 5. Verdeel het deeg in een aantal stukken en rol het tot je lange rollen hebt. Snijdt er stukjes af van 1,5 tot 2 centimeter. Optioneel: rol de stukjes over een vork voor de kenmerkende vorm.

 6. Klaarmaken door ze te koken: Breng water aan de kook en doe de gnocchi erin (niet te veel tegelijk). Ze zijn klaar als ze gaan drijven, ongeveer 2 minuten. Ook lekker om daarna nog even met een saus mee te bakken voor meer smaak.

 7. Klaarmaken door ze te bakken: Verhit olijfolie en een beetje boter in een pan. Bak de gnocchi tot ze een knapperig korstje hebben. Ook lekker om ze op te bakken met kruiden en een beetje knoflook.

Share on
Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply