Follow:
Basisrecepten (hartig), Hartig, How to's, Informatief, Recepten, Sauzen, dips & dressings

Hoe maak je beurre noisette?

beurre noisette

Wil je weten wat beurre noisette is en hoe je het maakt? Beurre noisette is een bruine boter, ook wel hazelnootboter genoemd door de heerlijke smaak die het geeft aan je gerechten en baksels. De nootachtige smaak is echt heel erg lekker, dus dit wil je zeker niet missen.

Beurre noisette

Als je op internet gaat zoeken hoe je beurre noisette moet maken, kom je vaak allerlei waarschuwingen tegen dat het heel gemakkelijk mis kan gaan. Daar ben ik het echt niet mee eens, als je maar blijft opletten is het echt niet moeilijk. Maar je moet niet even tussendoor naar de wc gaan of wat anders gaan doen, want ja, dan kan het wel fout gaan.

Je maakt de bruine boter namelijk door het te verwarmen op middelhoog vuur. De eiwitten scheiden zich van het vet en het water verdampt, door het proces kleuren de eiwitten bruin en dan krijg je die heerlijke hazelnootachtige smaak en geur.

Wat is beurre noisette

Beurre noisette is een mooi woord voor bruine boter of hazelnootboter. Het is gesmolten roomboter waarvan de eiwitten bruin gebakken zijn. Hierdoor krijgt de boter een hazelnootachtige smaak. Beurre noisette kun je in allerlei gerechten en baksels gebruiken.

Hoe maak je beurre noisette

beurre noisette maken

Beurre noisette is niet moeilijk om te maken, maar je moet wel blijven opletten. Je wilt namelijk niet dat de boter verbrand, want dat is echt niet lekker.

Snijdt eerst de ongezouten roomboter in blokjes. Gewoon de hoeveelheid die je nodig hebt, al is het het makkelijkste om een minimum van 100 gram aan te houden. Doe de boter in een pan en verwarm het op middelhoog vuur. Gebruik een pan met een lichte bodem (als dat kan), want dan kun je goed zien of de boter al bruin wordt.

Blijf roeren in boter terwijl je het blijft verwarmen. Je ziet dat er op een gegeven moment bellen en schuim ontstaan aan de bovenkant. Het is belangrijk dat je blijft roeren, zodat er niets verbrand.

Het water in de boter verdampt langzaam en de eiwitten scheiden zich dan van het vet. Hierna begint het proces dat de eiwitten verkleuren. Je moet ervoor zorgen dat het bruin wordt, maar niet te bruin.

Giet de boter direct in een schaaltje en laat het niet in de pan zitten. De pan is namelijk nog heet, dus zal de boter verder branden.

Waarvoor gebruik je beurre noisette

Beurre noisette wordt, logischerwijs, veel gebruikt in de Franse keuken en voor hartige gerechten. Bijvoorbeeld pasta met bruine boter en salie of voor visgerechten. Daarnaast wordt het ook gebruikt voor baksels als smaakmaker voor cakes, koekjes en nog veel meer.

Beurre noir en beurre blanc

Beurre noir is beurre noisette, waarbij de boter nog donkerder gekleurd wordt en een zuur aan toegevoegd is zoals azijn of citroensap. Deze variant wordt bijna niet gebruikt in baksels, maar wel voor hartige gerechten.

En dan heb je ook nog beurre blanc. Dit is een botersaus met azijn, witte wijn en smaakmakers zoals sjalotjes.

Share on
Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply