Een foodblog is natuurlijk niet compleet, zonder een recept voor pepernoten voor Sinterklaas! Eigenlijk heetten ze kruidnoten, want pepernoten zijn van die grove blokken die een beetje lijken op taai taai (daar doen ze mij tenminste altijd aan denken). Maar ik noem alles gewoon pepernoten en zo ook deze!
Ik weet nog wel dat we vroeger ook altijd pepernoten gingen maken op de basisschool. Meestal werden het niet de meest lekkere nootjes en wilde ik liever het deeg opeten, maar het was altijd wel heel erg leuk om te maken en ik was ook altijd super trots als je je zakje met eigen pepernoten mee naar huis kreeg. Nu, heel veel jaren later, vind ik het nog steeds heel leuk om pepernoten te maken, maar inmiddels wel met mijn eigen recept natuurlijk.
Recept voor pepernoten of kruidnoten
Zelf pepernoten maken is zo leuk! Het is niet heel veel werk, al gaat er natuurlijk wel wat tijd zitten in het draaien van de balletjes van deeg – maar dat wordt helemaal goed gemaakt als je ze in de oven doet en je huis zo lekker gaat ruiken. Ik kan er tijdens het bakken altijd al nooit van afblijven.
Deze pepernoten zijn voor mij echt perfect. Lekker knapperig, maar niet te hard en een heerlijke smaak door de speculaaskruiden. Ik gebruik altijd donkere baseerdsuiker voor pepernoten. Dit zorgt niet alleen voor de donkere kleur, maar ook voor een diepe smaak. Je kunt ook kristalsuiker of witte basterdsuiker gebruiken, maar dat smaakt wel wat minder lekker vind ik zelf.
Pepernoten maken? Een paar tips!
Er kan eigenlijk weinig fout gaan met het maken van kruidnoten, maar toch nog een paar tips:
Zorg ervoor dat het deeg goed koud blijft. Je legt het deeg in balletjes op het bakpapier en wanneer het deeg te warm is, zal het meer gaan uitlopen. Je krijgt dan niet de echte pepernotenvorm, maar meer kleine platte koekjes.
Gebruik altijd koude boter in blokjes en kneedt het deeg niet te lang. Stop wanneer alle ingrediënten gemengd zijn.
Rol het deeg in kleine balletjes en leg ze op de bakplaat, je hoeft ze niet plat te drukken.
Is het deeg warm geworden? Leg de deegballetjes dan eerst nog even in de koelkast voordat je ze gaat afbakken.
Haal de pepernoten na het afbakken direct van de bakplaat. De bakplaat is namelijk nog heet en als je ze daarop laat afkoelen, zal de onderkant blijven garen is er een kans dat de onderkant een beetje verbrand.
Ook leuk om met kinderen te maken!
Natuurlijk is het super leuk om deze pepernoten te maken met kinderen. Houdt er dan wel rekening mee dat het deeg sneller warm wordt. Vaak duurt alles wat langer met kinderen en kneden ze het deeg lekker lang (super leuk natuurlijk). Los dit op door de balletjes na het rollen even in de koelkast te leggen, dan kun je ze daarna perfect afbakken.
In het recept zit geen rauwe ei, dus je kunt gerust een beetje (of heel veel) van het ongebakken deeg eten.
Ingrediënten en bereiden:
Pepernoten!
www.volgdekruimels.nlIngrediënten
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 125 gram donkere basterdsuiker
- 6 theelepels speculaaskruiden
- 6 eetlepels melk
- 100 gram koude roomboter (in blokjes)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Leg een vel bakpapier op de bakplaat.
- Meng het zelfrijzend bakmeel, de donkere basterdsuiker en de speculaaskruiden door elkaar.
- Voeg de melk en de koude roomboter toe. Kneedt tot alles gemengd is.
- Draai er balletjes van ter grootte van een knikker. Leg ze op de bakplaat en bak ze af in de oven in ongeveer 20 tot 25 minuten.
- Laat ze niet op de bakplaat afkoelen, maar leg ze direct na het bakken op een bord of schaal.
Oh, het water loopt me al in de mond joh! Ook prachtig vastgelegd trouwens! Ik heb ze vorig jaar voor het eerst zelf gemaakt maar ben het recept kwijt dus nu ga ik jouw recept binnenkort even uitproberen!
Bedankt! En ben benieuwd wat je ervan vindt, laat maar weten!
Heerlijk! Lekkere geur van vers gebakken pepernoten door het huis. Kan niet wachten! Binnenkort maar eens gaan bakken. 🙂
De geur is echt heerlijk inderdaad! Het hele huis ruikt ernaar.
Ze zien er lekker uit! Grappig dat dit in België veel minder bekend is terwijl in NL vast iedereen ze momenteel eet 🙂
Mooie foto’s! Grappig dat je er ook bij verteld over vroeger, kan me voorstellen dat je liever het deeg opat haha. Het deeg is ook vaak het lekkerste 🙂
Leuk, maar wat jammer dat je het misverstand over kruidnoten en pepernoten zo in stand houdt. Ik snap dat je vindbaar wil zijn op beide, maar een pepernoot is echt een heel ander ding.