Follow:
Feestdagen, Kleine lekkernijen, Recepten, Sinterklaas, Zoet

Heerlijk recept voor pepernoten (of kruidnoten)

pepernoten kruidnoten sinterklaas

Een foodblog is natuurlijk niet compleet, zonder een recept voor pepernoten voor Sinterklaas! Eigenlijk heetten ze kruidnoten, want pepernoten zijn van die grove blokken die een beetje lijken op taai taai (daar doen ze mij tenminste altijd aan denken). Maar ik noem alles gewoon pepernoten en zo ook deze!

PEPERNOTEN

Ik weet nog wel dat we vroeger ook altijd pepernoten gingen maken op de basisschool. Meestal werden het niet de meest lekkere nootjes en wilde ik liever het deeg opeten, maar het was altijd wel heel erg leuk om te maken en ik was ook altijd super trots als je je zakje met eigen pepernoten mee naar huis kreeg. Nu, heel veel jaren later, vind ik het nog steeds heel leuk om pepernoten te maken, maar inmiddels wel met mijn eigen recept natuurlijk.

pepernoten kruidnoten sinterklaas

Dit zijn voor mij echt de perfecte pepernoten. Lekker knapperig, maar niet te hard, en een heerlijke smaak door de speculaaskruiden. Ik gebruik altijd donkere basterdsuiker voor pepernoten, dit geeft toch een hele andere smaak dan kristalsuiker of witte basterdsuiker. Meer karamel en een beetje rietsuiker.

Pepernoten maken is eigenlijk helemaal niet zoveel werk, al gaat er wel wat tijd zitten in het deeg in balletjes draaien. Maar dat wordt helemaal goed gemaakt als je ze in de oven doet en je huis zich na een paar minuten vult met die heerlijke geur. Ik kan er dan eigenlijk al niet meer afblijven.

ongebakken pepernoten op bakplaat

Het is belangrijk dat je deeg goed koud blijft, anders lopen je pepernoten heel erg uit en krijg je van de platte kleine koekjes. Gebruik daarom koude boter in blokjes en kneedt niet te lang. Stop wanneer het helemaal gemengd is en een donkere bal is geworden. Rol ze daarna in balletjes, leg ze op een bakplaat (druk ze niet plat) en bak ze af in de oven!

Haal ze na het afbakken direct van de bakplaat en leg ze op een bord of in een schaal. De bakplaat is nog heet en als je ze daarop laat afkoelen, zal de onderkant blijven garen en heb je kans dat het verbrand. En dat is zonde natuurlijk!

Maak je ze met kinderen? dan kan het iets langer duren en hierdoor wordt het deeg (de boter) steeds warmer. Dit kun je oplossen door ze te rollen tot balletjes en dan tien minuten in de koelkast te zetten. Zo worden ze weer wat kouder en daarna kunnen ze de oven in. Voordeel trouwens van dit recept is dat er geen rauwe ei in zit en kinderen dus gerust een beetje kunnen proeven van het deeg. Mijn favoriete bezigheid vroeger tijdens het bakken van koekjes. En nu nog steeds.

pepernoten kruidnoten recept

INGREDIENTEN & ZO MAAK JE ZE

Pepernoten!

Aantal 100 stuks

Ingrediënten

 • 250 gram zelfrijzend bakmeel
 • 125 gram donkere basterdsuiker
 • 6 theelepels speculaaskruiden
 • 6 eetlepels melk
 • 100 gram koude roomboter (in blokjes)

Bereidingswijze

 1. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Leg een vel bakpapier op de bakplaat.

 2. Meng het zelfrijzend bakmeel, de donkere basterdsuiker en de speculaaskruiden door elkaar. 

 3. Voeg de melk en de koude roomboter toe. Kneedt tot alles gemengd is.

 4. Draai er balletjes van ter grootte van een knikker. Leg ze op de bakplaat en bak ze af in de oven in ongeveer 20 tot 25 minuten. 

 5. Laat ze niet op de bakplaat afkoelen, maar leg ze direct na het bakken op een bord of schaal. 

recept voor pepernoten sinterklaas


Volg mij ook op FacebookInstagram en Pinterest! Maak je een gerecht van Volg de kruimels? Dan vind ik het heel leuk om te horen wat je ervan vond. Laat een reactie achter, neem contact met me op of tag me op social media met #volgdekruimels!

Ga voor alle recepten naar de receptenindex!

Share on
Previous Post Next Post

6 Comments

 • Reply Wanda

  Oh, het water loopt me al in de mond joh! Ook prachtig vastgelegd trouwens! Ik heb ze vorig jaar voor het eerst zelf gemaakt maar ben het recept kwijt dus nu ga ik jouw recept binnenkort even uitproberen!

  12 november 2017 at 15:00
  • Reply Danella

   Bedankt! En ben benieuwd wat je ervan vindt, laat maar weten!

   12 november 2017 at 17:18
 • Reply Chantal Lang

  Heerlijk! Lekkere geur van vers gebakken pepernoten door het huis. Kan niet wachten! Binnenkort maar eens gaan bakken. 🙂

  12 november 2017 at 15:34
  • Reply Danella

   De geur is echt heerlijk inderdaad! Het hele huis ruikt ernaar.

   12 november 2017 at 17:15
 • Reply Bianca

  Ze zien er lekker uit! Grappig dat dit in België veel minder bekend is terwijl in NL vast iedereen ze momenteel eet 🙂

  13 november 2017 at 12:59
 • Reply Ana Rita

  Mooie foto’s! Grappig dat je er ook bij verteld over vroeger, kan me voorstellen dat je liever het deeg opat haha. Het deeg is ook vaak het lekkerste 🙂

  13 november 2017 at 21:58
 • Leave a Reply