Oh Groningse poffert, ik eet het zo graag. Dit recept is voor een traditionele Groningse poffert, gebakken in een poffertpan. Je moet er even geduld voor hebben, want hij moet ongeveer twee uren op het vuur staan, maar geloof me: het is het waard!
Ik maakte vroeger altijd Groningse poffert bij mijn opa en oma. Meestal aten we dit als mijn zusje en ik daar gingen logeren en dan hielpen we altijd met het maken van het beslag. Dit recept is dus van mijn oma en de poffert lukt altijd.
Traditionele Groningse poffert
Een traditionele poffert uit Groningen maak je in een speciale poffertpan, dit wordt ook wel een waterbadvorm genoemd. Je doet het beslag in de vorm en sluit deze dan af met de deksel. Daarna zet je de vorm in een pan met water en breng dat aan de kook.
Ik heb een vorm met een inhoud van één liter en die moet ongeveer twee uur garen in zacht kokend water.
Je kunt Groninger poffert ook bakken in de oven. Gebruik dan een tulbandvorm. De poffert bak je af in ongeveer 45 tot 60 minuten op 160 graden Celsius.
Waterbadvorm of in de oven bakken?
Een poffert uit de oven is meestal iets krokanter en luchtiger, dit komt omdat het meer kan rijzen en de zijkanten worden warmer. Een poffert uit een poffertpan is iets dichter qua structuur.
Waterbadvorm kopen
Een waterbadvorm bestaat uit een aluminium bakvorm met een deksel. Er zijn verschillende maten verkrijgbaar, meestal heb je de keuze tussen één (soms 1,2 liter) of twee liter.
Poffertpan kopen:
Hoe moet je een waterbadvorm gebruiken?
Vet de bakvorm goed in. Vergeet niet om de onderkant van de deksel ook in te vetten.
Doe het beslag in de bakvorm en klik de deksel vast. Let erop dat de deksel goed vast zit.
Breng een pan met water aan de kook, kies een ruime pan.
Zet de vorm in de pan met water, het water moet tot halverwege de bakvorm komen.
Laat koken op zacht vuur. Check af en toe of je water moet toevoegen. Let erop dat je geen koud water toevoegt, dan zakt de temperatuur te veel.
Haal de vorm uit de pan. Gebruik hiervoor het haakje aan de deksel (doe bijvoorbeeld een pollepel door het haakje om de bakvorm gemakkeklijk op te tillen). Maak de deksel los, stort je baksel en laat eventueel afkoelen.
Let op: vaak zijn deze vormen niet geschikt voor de afwasmachine door het materiaal. Daarnaast mag de temperatuur niet boven de 200 graden Celsius komen.
Poffert uit Groningen maken
Voor het maken van een poffert heb je een mixer nodig, maar als je even hard klopt met een garde lukt het je ook wel. Vet je bakvorm altijd goed in met boter of een bakspray, zodat je baksel ook goed los komt na het bakken.
Alle ingrediënten
Voor het maken van een Groningse poffert heb je maar een paar ingrediënten nodig. De belangrijkste zijn: zelfrijzend bakmeel, melk en eieren. Ik ben er zelf geen fan van, maar vaak worden er ook nog rozijnen of krenten in gedaan. Vroeger deden we het altijd half/half, dus de ene helft met rozijnen en de andere helft zonder.
Heb je geen zelfrijzend bakmeel thuis? Dan kun je dit ook gemakkelijk vervangen door patentbloem, met een theelepel bakpoeder.
Dit zijn alle ingrediënten van dit poffert recept:
Zelfrijzend bakmeel: om het beslag te laten rijzen in de oven, heb je zelfrijzend bakmeel nodig.
Melk: ik gebruik altijd halfvolle melk.
Eieren: in het recept gaan drie eieren.
Suiker: een beetje suiker maakt het nog lekkerder.
Zout: om alle smaken in balans te brengen.
Hoe te eten?
Je eet een poffert met gesmolten boter en bruine basterdsuiker. Zelf vind ik het ook erg lekker om het te eten met stroop.
Dit hartige baksel is heerlijk als ontbijt, lunch of gewoon als avondeten.
Poffert uit Groningen
www.volgdekruimels.nlEquipment
- Mixer
- Bakvorm
Ingrediënten
- 500 gram zelfrijzend bakmeel
- 500 milliliter melk
- 3 eieren
- 2 eetlepels suiker
- mespunt zout
- roomboter en basterdsuiker
- 100 gram krenten (eerst even weken)
Instructies
Met de poffertvorm in water:
- Meng de bloem, melk, eieren, suiker en zout in een kom. Mix alle goed door elkaar. Voeg nu ook de krenten toe als je dat wilt.
- Vet de poffertvorm in met boter.
- Doe vervolgens het beslag in de poffertvorm en sluit hem met de deksel.
- Plaats de vorm in een grote pan en vul hem met water. Zorg ervoor dat tenminste 80% van de vorm onder water staat.
- Laat het water zachtjes koken en gaar de poffert in ongeveer twee uren.
In de oven:
- Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
- Meng de bloem, melk, eieren, suiker en zout in een kom. Mix alle goed door elkaar. Voeg nu ook de krenten toe als je dat wilt.
- Vet de bakvorm goed in met boter en doe het beslag in de vorm.
- Bak de poffert af in 45 tot 60 minuten.
Serveren:
- Serveer de poffert warm of koud met wat boter en lichte basterdsuiker, maar het is ook heel lekker met stroop.
Dit ken ik helemaal niet, maar het zit er heel lekker uit! Kun je ook gewone bloem gebruiken of moet je er dan bakpoeder oid bij doen?
Ja hoor, dat is geen probleem. Voeg dan 15 gram bakpoeder toe aan de 500 gram bloem. Succes!
En hoe en wat in de oven? Ook in water? Ook toe dekken en met wat?
Goed dat je het vraagt, zal het er nog even bijzetten. In de oven hoef je de vorm niet in het water te zetten en je hoeft hem ook niet af te dekken.
Heb ook een poffert gemaakt maar het is de 1e keer. Vrees dat het mislukt is ,had recept van Rudolph van Veen zonder spek.
In bunschoten maken wij het ook.
Het heet dan pofkoek.(Of in een katoenen zak in water, het heet dan Jan in de Zak) Wij maken er een sausje bij van melk in een steelpannetje aan de kook brengen met een beetje boter en suiker erin.
Als het bijna klaar is doe ik er nog een restje van het (rauwe)deeg erbij om het sausje wat dikker te maken ,als laatste lichtbruine suiker of stroop erover op je bord.
ik vond zo heerlijk lekker dessert om zondags bij de koffie of groot bezoek te geven
Dit aten wij vroeger thuis ook regelmatig. Mijn vader kookte eigenlijk nooit, maar dit was iets wat hij wel graag maakte omdat hij dit lekker vond.
Gebruik je in dit recept de 1,2 of 2 liter poffertpan?
Heerlijk!
Ik heb een 1,2 liter poffertpan gebruikt voor dit recept.