Oh Groningse poffert, ik eet het zo graag. Dit recept is voor een traditionele Groningse poffert, gebakken in een poffertpan. Je moet er even geduld voor hebben, want hij moet ongeveer twee uren op het vuur staan, maar geloof me: het is het waard!
Ik maakte vroeger altijd Groningse poffert bij mijn opa en oma. Meestal aten we dit als mijn zusje en ik daar gingen logeren en dan hielpen we altijd met het maken van het beslag. Dit recept is dus van mijn oma en de poffert lukt altijd.
Traditionele Groningse poffert
Een traditionele poffert uit Groningen maak je in een poffertpan, dit wordt ook wel een waterbadvorm genoemd. Je doet namelijk het beslag in de vorm en sluit de vorm af met de deksel, daarna zet je de vorm in een pan met water en breng dat aan de kook. Ik heb een vorm met een inhoud van één liter en die moet ongeveer twee uur garen in zacht kokend water.
Je kunt Groninger poffert ook bakken in de oven. Gebruik dan een tulbandvorm. De poffert bak je af in ongeveer 45 tot 60 minuten op 160 graden Celsius.
Wat is het verschil?
Een poffert uit de oven is meestal iets korkanter en luchtiger, dit komt omdat het meer kan rijzen en de zijkanten worden warmer. Een poffert uit een poffertpan is iets dichter qua structuur.
Waterbadvorm kopen
Een waterbadvorm bestaat uit een aluminium bakvorm met een deksel. Er zijn verschillende maten verkrijgbaar, meestal heb je de keuze tussen één (soms 1,2 liter) of twee liter.
Poffertpan kopen:
Poffert uit Groningen maken
Voor het maken van poffert heb je zelfrijzend bakmeel, melk en eieren nodig. Ik maak een poffert altijd zonder rozijnen of krenten, want daar houd ik echt niet van, maar dit kun je er natuurlijk wel bij doen. Wel belangrijk om de rozijnen of krenten eerst te laten weken, ongeveer een 15 minuten. Vroeger bij mijn opa en oma deden we altijd één helft met rozijnen en één helft zonder.
Je kunt poffert koud of warm eten. Ik vind zelf warm het lekkerste. Je eet het met een beetje gesmolten boter en bruine basterdsuiker of met stroop.
Ingrediënten en bereiden:

Poffert uit Groningen
www.volgdekruimels.nl
Ingrediënten
- 500 gram zelfrijzend bakmeel
- 500 milliliter melk
- 3 eieren
- 2 eetlepels suiker
- mespunt zout
- roomboter en basterdsuiker
- 100 gram krenten optioneel
Instructies
- Meng de bloem, melk, eieren, suiker en zout in een kom. Mix alle goed door elkaar.
- Vet de poffertvorm in met boter.
- Doe vervolgens het beslag in de poffertvorm en sluit hem met de deksel.
- Plaats de vorm in een grote pan en vul hem met water. Zorg ervoor dat tenminste 80% van de vorm onder water staat.
- Laat het water zachtjes koken en gaar de poffert in ongeveer twee uren.
- Serveer de poffert warm of koud met wat boter en lichte basterdsuiker, maar het is ook heel lekker met stroop.
Dit ken ik helemaal niet, maar het zit er heel lekker uit! Kun je ook gewone bloem gebruiken of moet je er dan bakpoeder oid bij doen?
Ja hoor, dat is geen probleem. Voeg dan 15 gram bakpoeder toe aan de 500 gram bloem. Succes!
En hoe en wat in de oven? Ook in water? Ook toe dekken en met wat?
Goed dat je het vraagt, zal het er nog even bijzetten. In de oven hoef je de vorm niet in het water te zetten en je hoeft hem ook niet af te dekken.
Heb ook een poffert gemaakt maar het is de 1e keer. Vrees dat het mislukt is ,had recept van Rudolph van Veen zonder spek.
In bunschoten maken wij het ook.
Het heet dan pofkoek.(Of in een katoenen zak in water, het heet dan Jan in de Zak) Wij maken er een sausje bij van melk in een steelpannetje aan de kook brengen met een beetje boter en suiker erin.
Als het bijna klaar is doe ik er nog een restje van het (rauwe)deeg erbij om het sausje wat dikker te maken ,als laatste lichtbruine suiker of stroop erover op je bord.