Follow:
Hartig, Hoofdgerechten, Hoofdgerechten vlees, Recepten

Gezonde kapsalon met zoete aardappel en kip

gezonde kapsalon

Kapsalon! Een favoriet van velen, maar de ‘echte’ versie bevat wel heel veel calorieën. Lekker voor na het stappen of als je een keer geen zin hebt om te koken, maar heel gezond is het natuurlijk niet. Daarom heb ik een recept voor een gezonde kapsalon met zoete aardappel, kip en een lekkere knoflooksaus.

GEZONDE KAPSALON

Mijn vriend houdt wel van kapsalon. En van broodjes kebab of van die gevulde Turkse pizza’s. Ik ben weer niet zo’n fan. Een paar happen en dan vind ik het wel weer genoeg eigenlijk. Dat probleem had ik niet met deze gezonde variant.

De onderste laag is patat (ja, ik ben team patat en geen team friet) van zoete aardappel, dan gebakken kip, natuurlijk gesmolten kaas, sla en een knoflooksaus van yoghurt. Een stuk lichter en gezonder dan de echte kapsalon. Is dit nou super healthy? Nee, waarschijnlijk niet. Maar het is in ieder geval al een stuk beter, laten we het daar maar op houden.

gezonde kapsalon met zoete aardappel

Dit gerecht is waarschijnlijk wel iets meer werk dan even naar een afhaalzaakje fietsen, maar het is de moeite waard. Patat snijden, kip bakken en dan nog even in de oven om de kaas te laten smelten. Meer is het niet.

Ik heb verschillende specerijen gebruikt voor de kip. Zelf gebruik ik niet graag van die potjes met allerlei specerijen door elkaar, maar hiervoor zou jij ook prima shoarmakruiden kunnen gebruiken. Net wat je zelf in huis hebt en lekker vindt.

salade bij kapsalon

Bij de gezonde kapsalon maakte ik een simpele salade. Gebruik gewoon de sla die jij lekker vindt. Of dat nou veldsla is, kropsla of liever een (berg) ijsbergsla, het past allemaal. Nog wat cherrytomaten en komkommer erbij en je bent al klaar.

Deze tomaten komen uit eigen tuin.

Of nou ja, uit de tuin van mijn ouders om eerlijk te zijn.

Maar dat blijft toch echt het lekkerste, groente en fruit uit eigen tuin. Tomaten doen het goed in het Nederlandse weer. Vooral met de warme zomer van afgelopen jaar. Plant in het voorjaar een tomatenplant en ik weet zeker dat je in de zomer een heleboel tomaten hebt.

Zoete aardappel

zoete aardappel kapsalon

De zoete aardappel wordt steeds populairder en komt vaker terug in recepten. Je kunt tegenwoordig allerlei soorten zoete aardappelen kopen. De meest bekende is de oranje variant, maar je hebt ook paarse en witte. De zoete aardappel heb ik in reepjes gesneden en daarna in de oven gebakken. Beetje olie, zout en peper is al genoeg.

Ingrediëntenlijst & bereidingswijze

Gezonde kapsalon met zoete aardappel en kip


Aantal 4 personen

Ingrediënten

  • 4 grote zoete aardappelen
  • 300 gram kipfilet
  • 1/4 theelepel kerriepoeder
  • 1/4 theelepel komijnpoeder
  • 1/4 theelepel korianderpoeder
  • 1/4 theelepel gemberpoeder
  • 1/4 theelepel paprikapoeder
  • snufje kaneel
  • snufje zout en peper
  • 3 tenen knoflook
  • 100 gram geraspte kaas
  • 6 eetlepels yoghurt
  • 1 komkommer
  • 250 gram cherrytomaten
  • bosje peterselie
  • olie
  • chilisaus (optioneel)

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Snijdt de zoete aardappel in repen en leg ze op een bakplaat. Besprenkel met olie en doe er zout en peper bij. Zet ze in de oven en bak ze gaar in ongeveer 30 tot 40 minuten. Hussel ze halverwege even door elkaar.

  2. Snijdt ondertussen de kip in dunne plakjes. Doe de kip in een schaal en voeg olie en de specerijen (kerrie, komijn, koriander, gember, paprika, kaneel, zout en peper) toe. Pers 2 knoflooktenen uit en voeg het toe. Meng alles door elkaar.

  3. Verhit een pan en bak de kip gaar.

  4. Zet een ovenschaal klaar en begin met opbouwen. Leg als eerste de zoete aardappel op de bodem en leg de kip daarbovenop. Strooi er kaas overheen en zet het in de oven tot de kaas gesmolten is.

  5. Maak ondertussen de yoghurtsaus. Doe de yoghurt in een schaaltje en pers de laatste knoflookteen uit. Snijdt de helft van de komkommer door midden en haal het vruchtvlees eruit. Snijdt de komkommer en de peterselie in kleine stukjes. Meng alles door de yoghurt.

  6. Doe de sla in een schaal en voeg de overige komkommer en de cherrytomaten toe.

  7. Haal de gezonde kapsalon uit de oven, doe er sla bij en yoghurtsaus. Eventueel kun je er nog chilisaus bij serveren.

gezonde kapsalon met kip


Volg mij ook op FacebookInstagram en Pinterest! Maak je een gerecht van Volg de kruimels? Dan vind ik het heel leuk om te horen wat je ervan vond. Laat een reactie achter, neem contact met me op of tag me op social media met #volgdekruimels!

Ga voor alle recepten naar de receptenindex!

Share on
Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply