Follow:
Getest

Getest: Meesterlijke Broodbloem bij Robert

meesterlijke broodbloem robèrt van beckhoven witbrood

Een paar weken geleden keek ik elke donderdag naar het programma BROOD van Robèrt van Beckhoven en elke keer was ik weer geïntrigeerd door de prachtige ambacht van het brood bakken. Dit programma was de perfecte introductie voor de nieuwe lijn van bakproducten van Robèrt en één van die producten is de Meesterlijke Broodbloem. En natuurlijk werd ik daar weer heel nieuwsgierig naar. Ik kocht een pak Meesterlijke Broodbloem voor witbrood en heb het getest!

meesterlijke broodbloem robèrt van beckhoven witbrood

MEESTERLIJKE BROODBLOEM BIJ ROBERT

De nieuwe lijn van Robèrt van Beckhoven valt meteen op in het schap, want wat is de verpakking mooi. Het oogt al heel chique met het zwart en grijs en ook een beetje rustiek, wat je ook weer verwacht bij het bakken van brood. Toen ik het had gekocht, had ik ook meteen zin om weer een keer brood te bakken.

Er zit één kilo bloem in en per brood heb je vijfhonderd gram bloem nodig. Dus voor de snelle rekenaars onder ons (haha), je kunt er inderdaad twee grote broden van maken. Ik heb van vijfhonderd gram twee broden gemaakt, maar die waren beide wat kleiner.

De prijs

Een pak met één kilo bloem kost €1,89 en ik had geen idee of dat nou duur, goedkoop of een prima prijs is. Natuurlijk is het een stuk duurder dan een kilopak bloem van het huismerk, maar dit is dan ook weer van een hele kwaliteit, dus ik vind niet dat je het daarmee kunt vergelijken. Na een beetje op internet zoeken naar vergelijkbare producten, kan ik denk ik wel stellen dat het niet duur of goedkoop is, maar mooi in het midden ligt qua prijs. Persoonlijk heb ik het er graag voor over. Ik heb geen molen in de buurt of een bakker die kwalitatief goede bloem of meel verkoopt, dus dan is het fijn dat het in de supermarkt verkrijgbaar is.

WAT VIND IK ERVAN?

Afgelopen zondag gingen we barbecueën bij mijn ouders. Perfect dus om zelfgebakken brood mee te nemen. Ik wilde graag weer wat nieuws proberen, dus het werden twee verschillende soorten brood en beide bakte ik met de Meesterlijke Broodbloem.

meesterlijke broodbloem robèrt van beckhoven witbrood

Je kunt kiezen om verse gist te gebruiken of een zakje instant-gist. Ik heb gekozen voor 7 gram instantgist, want ik denk dat de meeste mensen niet altijd verse gist thuis hebben liggen en dat de instant-gist dus meer wordt gebruikt. Op de verpakking staat een duidelijke omschrijving, maar er worden wel wat vaktermen gebruikt die misschien niet voor iedereen duidelijk zijn. Denk aan ‘oppunten’ en ‘lang maken’. Ik moest het ook even Googlen en kwam direct terecht op het YouTube-kanaal van Robèrt van Beckhoven en daar legt hij het allemaal uit.

In de beschrijving staat dat je alle ingrediënten in een beslagkom moet doen en het daarna ongeveer tien minuten moeten kneden met een mixer met deeghaken. Mijn eerste tip is dan ook om niet alle ingrediënten bij elkaar te gooien, maar het water voorzichtig toe te voegen. Niet alles in één keer zoals ik deed, want het werd ontzettend plakkerig en ik moest hierdoor extra bloem toevoegen (ongeveer een eetlepel). Daarnaast was het te zwaar voor mijn simpele handmixer, dus ik heb het met de hand gekneed. Wat ik overigens geen probleem vind, eigenlijk veel leuker. Mijn tweede tip is dat je je deeg goed moet kneden, niet te vroeg stoppen en even hard werken. Als je het deeg niet genoeg kneedt, dan zal het ook niet goed rijzen en wordt het heel compact.

rijzen witbrood meesterlijke broodbloemBoven: eerste keer rijzen
Onder: tweede keer rijzen

Het moet drie keer rijzen en de tijden staan op de verpakking aangegeven, ik heb precies deze tijden gevolgd en het ging perfect. Ik zou wel altijd je eigen gevoel blijven volgen bij het rijzen van je deeg, tip nummer drie, want hoeveel je deeg rijst is afhankelijk van allerlei factoren. Bijvoorbeeld het vochtgehalte in de ruimte, de plek waar het staat, de warme en dit is altijd verschillend. Het kan dus zijn dat je deeg nog iets langer nodig heeft.

Breekbrood gevuld met cheddar en een laagje knoflookboter

Gevlochten brood met pesto

Na de tweede keer rijzen heb ik het deeg verdeeld en er twee verschillende broden van gemaakt. Van de ene heb ik bolletjes gedraaid met kaas in het midden en deze bestreken met boter en knoflook en de andere heb ik gevuld met pesto. Beide in een bakvorm en opnieuw laten rijzen. De hoeveelheid is toen zeker verdubbeld, zo mooi om te zien. Ik blijf het altijd fascinerend vinden, het rijzen van een deeg. Zoals je ziet is het hier prima gegaan en het bleef een heel zacht deeg. Fijn om mee te werken.

Dan is het meeste werk gedaan en moet het brood alleen nog afgebakken worden. Wat overigens heel snel gaat, binnen een halfuur waren beide broden helemaal klaar en ze waren heel goed gelukt. De recepten voor deze twee broden komen binnenkort online te staan!

Ik vind het heel prettig om te werken met het Meesterlijk Broodbloem en ga het zeker nog veel vaker gebruiken. De bloem is heel fijn en zacht van structuur en je merkt dat het een goede kwaliteit heeft. En die kwaliteit zie je terug in het brood. Het rijst mooi, is luchtig met kleine luchtbelletjes, het valt niet uit elkaar en het heeft een zachte binnenkant, maar wel een krokante korst. Volgende keer wil ik ook nog de basis voor desem proberen en ik ben ook nieuwsgierig geworden naar de andere producten!


Meesterlijke Broodbloem en de andere bakproducten van Robèrt van Beckhoven zijn te koop bij de Albert Heijn. De Meesterlijke Broodbloem kost €1,89 en vind je bij de bakproducten.

Share on
Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply