Skip to content
site-logo

Volg de kruimels

| Eat the dream

  • Home
  • Recepten
    • Alle recepten
    • Zoet
    • Hartig
    • Feestdagen
  • Tips
    • Baktips
    • Kooktips
    • How to’s
    • Ingrediënten
  • Foodtalk
    • Inspiratie
    • Kookboeken
    • Kook- & bakgerei
  • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken?
  • Home
  • Recepten
    • Alle recepten
    • Zoet
    • Hartig
    • Feestdagen
  • Tips
    • Baktips
    • Kooktips
    • How to’s
    • Ingrediënten
  • Foodtalk
    • Inspiratie
    • Kookboeken
    • Kook- & bakgerei
  • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken?
Gestoomde bao buns
Basisrecepten (hartig)

Gestoomde bao buns

12 september 201831 augustus 2022 3 comments

Ik wilde al heel lang een keertje bao buns maken, maar het kwam er maar niet van. Toen ik laatst stoommandjes tegenkwam in de winkel kocht ik er meteen eentje en besloot ik om ’s avonds direct zelf gestoomde bao buns te maken. Van tevoren dacht ik dat het erg moeilijk zou zijn, maar dit was helemaal niet het geval.

Direct naar recept

Gestoomde bao buns

Baobroodjes vind ik zo lekker! En dan vooral met een heerlijke licht pittige vulling. Dit kun je trouwens helemaal zelf bedenken. Bijvoorbeeld pulled pork, of chili-kip, maar er zijn ook allerlei vegetarische varianten te bedenken. Wat denk je bijvoorbeeld van tempeh met ingelegde wortel.

Het maken van bao buns kost wel wat tijd, maar dit is voornamelijk wachttijd. Het deeg moet namelijk rijzen. Er zijn ook wel wat recepten te vinden zonder dat het deeg hoeft te rijzen, maar deze worden een stuk minder luchtig. Ik heb een aantal recepten uitgeprobeerd en na wat aanpassingen maak ik nu regelmatig dit recept. Helemaal goed.

bao buns

Zo’n stoommandje is onmisbaar bij het maken van gestoomde bao buns. Je zet hem op een pan met kokend water. Denk erom dat het water het mandje niet raakt. De stoom gaat tussen de gaten van de bodem door en zorgt voor het kookproces.

Let er wel op dat je altijd genoeg water in je pannetje hebt en dat deze niet droogkookt.

Zo maak je bao buns

deeg bao broodjes

Je begint natuurlijk met het deeg. Het is een deeg op basis van gist, dus je moet het wel even laten rijzen (ongeveer een uur tot anderhalfuur). Laat het deeg rijzen op warme plek zonder tocht tot het is verdubbeld. Dek het deeg af met een iets vochtige theedoek of vershoudfolie.

Voordat je het laat rijzen moet je het deeg goed kneden, zeker tien minuten. Je maakt het hierdoor elastischer en zachter. Tijdens het kneden worden er gluten ontwikkeld en deze gluten zorgen er later weer voor dat de broodjes luchtig worden.

bao broodjes maken

Verdeel het deeg in zestien porties en maak van elke portie een balletje. Dek het deeg steeds af met een vochtige theedoek, anders droogt het uit. Rol elk balletje uit tot een cirkel van ongeveer een halve centimeter dikte. Zorg ervoor dat het overal even dik is, dan gaart het ook goed.

Je zou het eventueel ook zonder deegroller kunnen doen. Druk het dan plat met je handen en en verder met je vingers tot je een mooi plat rondje hebt.

bao buns maken

Smeer de bovenkant van elk broodje in met olie, deze stap moet je niet overslaan. Tijdens het stomen zorgt het laagje olie ervoor dat het broodje niet aan elkaar plakt. Leg een eetstokje of iets anders smal tussen de broodjes tijdens het vouwen, zodat je een nette rechte vouw krijgt.

bao broodjes stoommandje

Elk broodje leg je op een vierkantje van bakpapier (knip die van tevoren alvast). Hierdoor plakken de bao buns niet vast aan het stoommandje. Let erop dat de bakpapiertjes de andere broodjes niet raken, anders stomen ze niet mooi omhoog. Laat ze ongeveer acht à tien minuten stomen en ze zijn klaar!

bao buns stoommandje

Gestoomde bao buns

www.volgdekruimels.nl
4.64 van 44 stemmen
Recept afdrukken Pin recept
Voorbereiding 20 min
Bereiding 30 min
Rijstijd 1 uur 30 min
Totaal 50 min
HOEVEELHEID: 16 broodjes

Ingrediënten
  

  • 150 milliliter warm water
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 zakje gist (7 gram)
  • 500 gram bloem
  • snufje zout
  • 50 milliliter melk
  • 1 eetlepel olie (+ extra voor insmeren)
  • 1 theelepel azijn (witte wijnazijn of rijstazijn)

Instructies
 

  • Doe de suiker en het gist bij het warme water. Mix even door elkaar en laat 5 minuten staan tot er een schuimlaag ontstaat (het gist gaat dan werken).
  • Doe de bloem in een grote kom met de zout en meng even door elkaar. Giet daarna de melk, olie en azijn erbij en het gistmengsel. 
  • Kneed goed door elkaar, minstens 10 minuten, tot het deeg elastisch en zacht is geworden.
  • Laat minstens een uur tot anderhalf uur rijzen tot het in volume is verdubbeld. 
  • Verdeel het deeg in zestien gelijke stukken en draai er balletjes af. Maak er daarna platte rondjes van, ongeveer een halve centimeter dikte, met een deegroller. Dek het deeg wat je niet gebruikt steeds af met een schone theedoek zodat het niet uitdroogt.
  • Smeer elk rondje op de bovenkant in met een beetje olie en vouw ze dubbel. Gebruik hiervoor een eetstokje of iets anders om de vouwlijn scherp te krijgen (zie foto website). 
  • Leg elk broodje op een stukje bakpapier. Verhit een pan met water tot het kookt en leg het stoommandje erop. Leg een aantal broodjes in het stoommandje en sluit af met een deksel, wacht 8 à 10 minuten tot ze gaar zijn. Herhaal dit proces tot alle broodjes gaar zijn.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat het ons weten!

Naar de receptenindex!

baobrood

Related Posts

Online vlees bestellen: tips
Online vlees bestellen: tips
Kinder Bueno tiramisu
Kinder Bueno tiramisu
Stoofvlees met bier
Stoofvlees met bier
Pasta met ricotta en tomaat
Pasta met ricotta en tomaat

Berichtnavigatie

Pulled pork uit de oven
Comfort Food: Indiase butter chicken

3 comments

  1. Tina Van Son schreef:
    5 september 2019 om 14:58

    Welke soort bloem gebruik je het beste hiervoor?

    Met dank, Tina

    Beantwoorden
  2. Julia schreef:
    25 december 2022 om 18:52

    Ik heb het recept proberen te maken maar het deeg werd superdroog, het werd nauwelijks een bal. Ik denk dat er iets niet klopt met de hoeveelheed water.

    Beantwoorden
    1. Wouter schreef:
      15 januari 2023 om 11:57

      Was ook mijn ervaring. Ik heb er nog 75 ml melk bijgedaan, toen ging het goed.
      Verder was de beschrijving helder en het resultaat top!

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search

Popular

Kruimeldeeg recept (basisrecept)
Gestoomde bao buns
Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus
Krokante aardappelen met rozemarijn en knoflook

Newsletter

Good to know

Elke oven werkt anders. De oventijden die genoemd worden in de artikelen zijn richtlijnen. Het zou kunnen dat het gerecht iets korter of iets langer in de oven moet. Zie je ergens eetlepels, theelepels of cups staan? Dan heb ik het altijd over de Amerikaanse maten. Deze zijn namelijk altijd hetzelfde qua inhoud, terwijl lepels etc. onderling veel verschillen.

Disclaimer

Alle inhoud van Volg de kruimels ligt vast onder copyright. Foto’s, artikelen en andere elementen mogen niet zonder toestemming gebruikt worden. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend en Volg de kruimels is niet aansprakelijk voor enige direct of indirecte schade.

Bekijk de disclaimer voor meer informatie.

  • Home
  • Receptenindex
  • Contact
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Sitemap
© 2023 | Volg de kruimels - All rights reserved