Skip to content
site-logo

Volg de kruimels

| Eat the dream

  • Home
  • Recepten
    • Alle recepten
    • Zoet
    • Hartig
    • Feestdagen
  • Tips
    • Baktips
    • Kooktips
    • How to’s
    • Ingrediënten
  • Foodtalk
    • Inspiratie
    • Kookboeken
    • Kook- & bakgerei
  • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken?
  • Home
  • Recepten
    • Alle recepten
    • Zoet
    • Hartig
    • Feestdagen
  • Tips
    • Baktips
    • Kooktips
    • How to’s
    • Ingrediënten
  • Foodtalk
    • Inspiratie
    • Kookboeken
    • Kook- & bakgerei
  • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken?
Gekleurde meringues
Kleine lekkernijen

Gekleurde meringues

14 maart 202125 januari 2023 Leave a comment

Recept om zelf lekkere gekleurde meringues te maken. Lijkt moeilijk, is het echt niet. En zien ze er niet super leuk uit?

Je maakt deze kleine meringues, ook wel schuimpjes genoemd, met eiwitten, suiker en kleurstof. Meer heb je niet nodig. Of nou ja, misschien nog wat vanille als je dat lekker vindt en in huis hebt.

Direct naar recept

Gekleurde meringues

Meringues zijn heerlijke knapperige schuimpjes met een zachte binnenkant. Deze gedroogde schuimpjes komen oorspronkelijk uit Frankrijk, maar ook in Duitsland, Italië en Zwitserland zijn er varianten.

Deze meringues zijn:

lekker knapperig van buiten en zacht van binnen.
zoet, met een vanillesmaak.
lang houdbaar.

Hoe breng je de kleur aan?

Je kleurt voor deze meringues niet de meringue zelf, maar doet kleurstof in de spuitzak. Hiervoor is het handig om de spuitzak in een hoge beker of maatbeker te doen. Doe de kleurstof aan de binnenkant van de spuitzak en doe vervolgens de meringue erin.

gekleurde meringues zelf maken

Voor de meringues kun je kleurstof in gelvorm gebruiken of gewoon van die tubes van Dr. Oetker die je in elke supermarkt kunt kopen. Gebruik gewoon de kleuren (of meng ze tot de goede kleur) die je graag wilt, alles kan.

gekleurde meringues

Zelf meringues maken

Voor het maken van meringues moet je eerst meringueschuim maken. Hiervoor gebruiken we de Franse methode en niet de Italiaanse methode, waarbij de eiwitten gegaard worden door warm suikersiroop.

Je maakt het schuim met eiwitten, fijne kristalsuiker en poedersuiker. Het is heel belangrijk om de eiwitten op te kloppen in een vetvrije kom en dan ook nog het liefst een kom die niet van plastic is gemaakt. Alleen dan krijg je het mooie schuim dat stijf genoeg is om meringues van te maken. Let er daarnaast goed op dat er geen stukjes eidooier bij de eiwitten komen. Wanneer dit gebeurt kun je de eiwitten niet opkloppen.

Bak de schuimpjes in de oven op zeer lage temperatuur. Maximaal 100 graden, maar mogelijk moet je het nog een beetje naar beneden zetten als het toch te hard gaat. Het is de bedoeling dat je schuimpjes niet verkleuren, ze mogen niet bruin worden. Als dat wel gebeurd, dan moet je de oven op een lagere temperatuur zetten.

Je kunt er voor het bakken ook nog sprinkles over strooien. Deze verbranden niet, want je bakt de meringues op een heel laag vuur in de oven. Of dip de schuimpjes in gesmolten chocolade en discodip.

Een paar tips

Met deze tips wordt het maken van de meringues nog iets makkelijker:

De meringue moet echt heel stijf opgeklopt zijn. Wanneer dit niet het geval is, zullen de kleine meringues hun vorm niet goed vast houden. Het stijfkloppen van eiwitten neemt wel even tijd in beslag, dus neem je tijd daarvoor en probeer niet te haasten.
Om te zorgen dat je kom helemaal vetvrij is, kun je de kom nog even afnemen met wat citroensap.
De temperatuur op de knoppen van je oven is niet altijd correct. Weet je nou niet zeker wat de temperatuur is? Zet de oventemperatuur dan iets lager. Wanneer deze hoger dan 100 graden is, karamelliseert de suiker een beetje en hierdoor kleuren de meringues lichtbruin.

Eidooiers over? Voor het maken van meringue heb je alleen eiwitten nodig, maar gooi de eidooiers natuurlijk niet weg. Maak bijvoorbeeld een lekkere vanillesaus van de eidooiers.

gekleurde meringues maken

Bewaren

Je kunt de gekleurde meringues ongeveer twee weken bewaren, mits je ze luchtdicht verpakt en bewaart op een droge plaats.

Ik vind zelf altijd dat ze na een paar dagen nog iets lekkerder worden. Dan verandert de structuur van de buitenkant een beetje, wordt ietsje zachter.

meringues met kleuren

Gekleurde meringues

www.volgdekruimels.nl
Recept om meringues - schuimpjes - te maken.
4.81 van 21 stemmen
Recept afdrukken Pin recept
Je scherm blijft aan!
Voorbereiding 25 min
Bereiding 2 uur
HOEVEELHEID: 25 kleine meringues

Equipment

  • Oven
  • Spuitzakken

Ingrediënten
  

  • 100 gram eiwitten (ongeveer drie eieren)
  • 110 gram fijne kristalsuiker
  • 75 gram poedersuiker
  • kleurstof
  • 1 theelepel vanille-essence (optioneel)
  • sprinkles (optioneel)

Instructies
 

  • Verwarm de oven alvast voor op 100 graden Celsius.

Meringue

  • Klop de eiwitten met de kristalsuiker en de vanille-essence met een mixer in een vetvrije kom (heel belangrijk) op een hoge stand tot het bijna stijf is.
  • Voeg op dit moment de poedersuiker toe en klop verder tot de meringue stijf is (wanneer er punten op komen te staan en je de kom kunt omkeren zonder dat de meringue eruit valt).

Spuitzakken

  • Knip een gedeelte van de onderkant van de zak eraf. Doe eventueel een spuitmondje in de zak als je die wilt gebruiken.
  • Voeg de kleurstof toe aan de binnenkant van de spuitzak. Doe dit bijv. met een kwast. Voeg niet te veel toe.

Schuimpjes

  • Doe de meringue in de spuitzak. Zorg dat er geen luchtbellen inzitten.
  • Spuit de kleine meringues op een bakplaat met bakpapier. Je kunt eventueel nog sprinkles toevoegen.
  • Bak de meringues af op 100 graden Celsius voor ongeveer 2 uren tot ze helemaal droog zijn.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het ons weten!

Naar de receptenindex!

meringuesuiker

Related Posts

Ultieme chocolate chip cookies recept
Ultieme chocolate chip cookies recept
Gevulde eieren maken (klassiek)
Gevulde eieren maken (klassiek)
Fudge met rozenwater
Fudge met rozenwater
Oreo brownies
Oreo brownies

Berichtnavigatie

Cake met blauwe bessen en kardemom
Zelf speculoospasta maken!

Geef een reactie! Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search

Popular

Gestoomde bao buns
Kinder Bueno tiramisu
Oosterse kip met rijst
Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus
Kruimeldeeg recept (basisrecept)
Graham crackers vervangen

Newsletter

Good to know

Elke oven werkt anders. De oventijden die genoemd worden in de artikelen zijn richtlijnen. Het zou kunnen dat het gerecht iets korter of iets langer in de oven moet. Zie je ergens eetlepels, theelepels of cups staan? Dan heb ik het altijd over de Amerikaanse maten. Deze zijn namelijk altijd hetzelfde qua inhoud, terwijl lepels etc. onderling veel verschillen.

Disclaimer

Alle inhoud van Volg de kruimels ligt vast onder copyright. Foto’s, artikelen en andere elementen mogen niet zonder toestemming gebruikt worden. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend en Volg de kruimels is niet aansprakelijk voor enige direct of indirecte schade.

Bekijk de disclaimer voor meer informatie.

  • Home
  • Receptenindex
  • Contact
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Sitemap
© 2023 | Volg de kruimels - All rights reserved