Recept om zelf lekkere gekleurde meringues te maken. Lijkt moeilijk, is het echt niet. En zien ze er niet super leuk uit?
Je maakt deze kleine meringues, ook wel schuimpjes genoemd, met eiwitten, suiker en kleurstof. Meer heb je niet nodig. Of nou ja, misschien nog wat vanille als je dat lekker vindt en in huis hebt.
Gekleurde meringues
Meringues zijn heerlijke knapperige schuimpjes met een zachte binnenkant. Deze gedroogde schuimpjes komen oorspronkelijk uit Frankrijk, maar ook in Duitsland, Italië en Zwitserland zijn er varianten.
Deze meringues zijn:
lekker knapperig van buiten en zacht van binnen.
zoet, met een vanillesmaak.
lang houdbaar.
Hoe breng je de kleur aan?
Je kleurt voor deze meringues niet de meringue zelf, maar doet kleurstof in de spuitzak. Hiervoor is het handig om de spuitzak in een hoge beker of maatbeker te doen. Doe de kleurstof aan de binnenkant van de spuitzak en doe vervolgens de meringue erin.
Voor de meringues kun je kleurstof in gelvorm gebruiken of gewoon van die tubes van Dr. Oetker die je in elke supermarkt kunt kopen. Gebruik gewoon de kleuren (of meng ze tot de goede kleur) die je graag wilt, alles kan.
Zelf meringues maken
Voor het maken van meringues moet je eerst meringueschuim maken. Hiervoor gebruiken we de Franse methode en niet de Italiaanse methode, waarbij de eiwitten gegaard worden door warm suikersiroop.
Je maakt het schuim met eiwitten, fijne kristalsuiker en poedersuiker. Het is heel belangrijk om de eiwitten op te kloppen in een vetvrije kom en dan ook nog het liefst een kom die niet van plastic is gemaakt. Alleen dan krijg je het mooie schuim dat stijf genoeg is om meringues van te maken. Let er daarnaast goed op dat er geen stukjes eidooier bij de eiwitten komen. Wanneer dit gebeurt kun je de eiwitten niet opkloppen.
Bak de schuimpjes in de oven op zeer lage temperatuur. Maximaal 100 graden, maar mogelijk moet je het nog een beetje naar beneden zetten als het toch te hard gaat. Het is de bedoeling dat je schuimpjes niet verkleuren, ze mogen niet bruin worden. Als dat wel gebeurd, dan moet je de oven op een lagere temperatuur zetten.
Je kunt er voor het bakken ook nog sprinkles over strooien. Deze verbranden niet, want je bakt de meringues op een heel laag vuur in de oven. Of dip de schuimpjes in gesmolten chocolade en discodip.
Een paar tips
Met deze tips wordt het maken van de meringues nog iets makkelijker:
De meringue moet echt heel stijf opgeklopt zijn. Wanneer dit niet het geval is, zullen de kleine meringues hun vorm niet goed vast houden. Het stijfkloppen van eiwitten neemt wel even tijd in beslag, dus neem je tijd daarvoor en probeer niet te haasten.
Om te zorgen dat je kom helemaal vetvrij is, kun je de kom nog even afnemen met wat citroensap.
De temperatuur op de knoppen van je oven is niet altijd correct. Weet je nou niet zeker wat de temperatuur is? Zet de oventemperatuur dan iets lager. Wanneer deze hoger dan 100 graden is, karamelliseert de suiker een beetje en hierdoor kleuren de meringues lichtbruin.
Bewaren
Je kunt de gekleurde meringues ongeveer twee weken bewaren, mits je ze luchtdicht verpakt en bewaart op een droge plaats.
Ik vind zelf altijd dat ze na een paar dagen nog iets lekkerder worden. Dan verandert de structuur van de buitenkant een beetje, wordt ietsje zachter.
Gekleurde meringues
www.volgdekruimels.nlEquipment
- Oven
- Spuitzakken
Ingrediënten
- 100 gram eiwitten (ongeveer drie eieren)
- 110 gram fijne kristalsuiker
- 75 gram poedersuiker
- kleurstof
- 1 theelepel vanille-essence (optioneel)
- sprinkles (optioneel)
Instructies
- Verwarm de oven alvast voor op 100 graden Celsius.
Meringue
- Klop de eiwitten met de kristalsuiker en de vanille-essence met een mixer in een vetvrije kom (heel belangrijk) op een hoge stand tot het bijna stijf is.
- Voeg op dit moment de poedersuiker toe en klop verder tot de meringue stijf is (wanneer er punten op komen te staan en je de kom kunt omkeren zonder dat de meringue eruit valt).
Spuitzakken
- Knip een gedeelte van de onderkant van de zak eraf. Doe eventueel een spuitmondje in de zak als je die wilt gebruiken.
- Voeg de kleurstof toe aan de binnenkant van de spuitzak. Doe dit bijv. met een kwast. Voeg niet te veel toe.
Schuimpjes
- Doe de meringue in de spuitzak. Zorg dat er geen luchtbellen inzitten.
- Spuit de kleine meringues op een bakplaat met bakpapier. Je kunt eventueel nog sprinkles toevoegen.
- Bak de meringues af op 100 graden Celsius voor ongeveer 2 uren tot ze helemaal droog zijn.