Follow:
Informatief, Tips

Geen plastic meer

tips om plastic te verminderen

Je hebt vast wel eens gehoord van de plastic soep en de gevaren van plastic voor ons milieu. Redenen genoeg voor mij om te zorgen dat ik zo weinig mogelijk plastic ga gebruiken. Geen plastic zakken meer kopen bij de supermarkt, niet teveel flesjes water aanschaffen en alles op een milieuvriendelijke manier weggooien.

GEEN PLASTIC MEER

Helemaal geen plastic meer gebruiken zal niet gaan. Bedenk maar eens in hoeveel producten er plastic wordt gebruikt. Alleen al in de supermarkt zit het om heel veel producten. Vleeswaren, kaas, groente, die lekkere sapjes, het zakje waar je je verse broodjes in doet en dat plastic zakje dat je weer moet kopen omdat je een andere tas bent vergeten. Dat laatste gebeurde mij helaas te vaak en dat resulteerde dan ook in een berg met tasjes in de berging. Nu neem ik altijd een tas mee, of twee, of pak een doosje uit de winkel om de boodschappen in te doen.

Plastic vinden we niet alleen heel erg veel in de supermarkt, maar ook in verzorgingsproducten. Plastic microdeeltjes komen bijvoorbeeld voor in scrubs of in peelings. Vaak wordt hier de naam Polyetheleen voor gebruikt, dit kun je vinden in de ingrediëntenlijst. Deze kleine deeltjes lijken ongevaarlijk, maar ze belanden via het afvoerputje in ons water. Uiteindelijk komt het terecht in de zee en oceaan en deze liggen vol met plastic: doppen, flesjes, tasjes, verpakkingen, ballonnen en heel veel kleine deeltjes.

Toch kunnen we veel doen om het gebruik van plastic zoveel mogelijk te verminderen.

7 tips om minder plastic te gebruiken

1. Neem zelf een tas of krat mee met boodschappen

Dit is één van de makkelijkste maatregelen, toch moet je er wel even bij nadenken. Zorg dat je altijd een stoffen of linnen tasje bij je hebt, zodat je geen plastic tassen meer hoeft te kopen. Niet alleen scheelt het je geld, want ze worden (logischerwijs) steeds duurder, maar je beperkt hier het gebruik van het materiaal aanzienlijk mee.

2. Gebruik een flesje om te vullen

Geen flesjes met water meer kopen, maar schaf een Dopper of andere hervulbare fles aan. Zo makkelijk en het ziet er ook nog eens leuk uit. Zelf gebruik ik altijd graag een Dopper, maar er zijn ontzettend veel aanbieders en soorten.

3. Schaf bamboe-producten aan

Bamboe wordt steeds vaker gebruikt en het is een heel mooi materiaal. Van bordjes, bekers tot tandenborstels, je kunt het kopen van bamboe.

4. Gebruik glazen schalen en opbergbakjes

Alhoewel plastic bakjes heel handig zijn, kun je hiervoor beter glas gebruiken. Ook deze glazen bakjes en schalen kunnen gewoon in de vriezer en de koelkast. Voordeel van glas is dat het geen geuren en smaak- en kleurstoffen opneemt. Bewaar je bijvoorbeeld iets met rode bieten in een plastic bakje? Grote kans dat het plastic een beetje rood gekleurd is. Of dat je de geur van knoflook er niet meer uit goed uit kunt krijgen. Met glas heb je al deze problemen niet meer.

5. Koop een aantal brood-, groente- en fruitzakjes

Pak niet meer voor elke appel, peer of mango een apart plastic zakje in de supermarkt, maar doe ze allemaal bij elkaar in één tas. Hiervoor heb je tegenwoordig hele handige zakken. Voor groente en fruit zijn het vaak netjes die je kunt herbruiken. Haal je je brood bij de bakker? Een broodzak is gemaakt van biologisch katoen en hierin kun je je brood bewaren. Geen plastic zakje er meer omheen, maar een herbruikbare zak.

Hier kun je een broodzak kopen.

6. Verzorgingsproducten zonder micro-plastic

Waarschijnlijk komt er binnenkort een wet op het gebruik van micro-plastic in verzorgingsproducten, maar tot die tijd is het verstandig om ze niet meer te kopen. Er zijn genoeg alternatieven te koop en wie zit er nou echt te wachten op een scrub met plastic?

7. Ruim op

Deze tip spreekt eigenlijk voor zich. Hiermee verminder je het gebruik van plastic niet, maar voorkom je wel dat het in de natuur komt. Ruim alles netjes op, gooi afval in de prullenbak en scheidt het afval.


Heb jij nog andere tips?

Share on
Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply