Follow:
Kleine lekkernijen, Recepten, Zoet

Fudge met zeezout

fudge met zeezout

Een blikje gecondenseerde melk staat meestal wel in mijn voorraadkast, want daarmee maak je de romige fudge met zeezout. De combinatie tussen zoet en zout is zo lekker! Het maken van deze fudge is helemaal niet moeilijk, zeker niet met dit recept!

FUDGE MET ZEEZOUT

Oorspronkelijk is dit een recept van Jamie Oliver, maar dan net een beetje anders natuurlijk. Ik zag hem deze fudge een paar jaar geleden maken op tv, volgens mij was het een speciale Kerstaflevering. Sindsdien heb ik het al ontelbaar keren gemaakt.

Het is niet alleen heel lekker, maar het is ook leuk om te maken als cadeautje.

ingrediënten voor fudge met zeezout

Voor deze fudge met zeezout heb je één blikje gecondenseerde melk nodig, roomboter, lichte basterdsuiker en een vanillepeul. En natuurlijk zeezout.

Geen vanillepeul in huis, maar wel vanille-essence? Dat is ook prima, gebruik dan ongeveer een theelepel. Overigens kun je ook prima gewoon keukenzout gebruiken, maar dan zou ik de zout door de fudge doen en niet er later overheen strooien.

gecondenseerde melk

Het belangrijkste van de fudge: gecondenseerde melk.

Ik verbaas me altijd een beetje om het gewicht van zo’n blikje. Dat is namelijk 397 gram. Waarom 397 gram en niet gewoon 400 gram?

Gecondenseerde melk is ingedikte melk met suiker. En dat is zo lekker! Je kunt er ook super lekkere karamel mee maken. Klik hier voor het recept!

roze zeezout

Voor deze fudge heb ik roze zeezout gebruikt. Dit prachtige zeezout komt uit de Himalaya en heeft de kleur te danken door ijzeroxide. Roest eigenlijk.

Een paar jaar geleden was er een enorme hype met roze zeezout. Het zou namelijk ontzettend goed voor je zijn. Of dat echt zo is? Nee niet echt, maar ik vind het er wel leuk uit zien.

vanillefudge met zout

Dit ziet er toch heerlijk uit!

Probleem wel met de fudge is dat ik er niet af kan blijven. En hoewel ik het super lekker vind, is het natuurlijk niet heel gezond. De helft van dit recept heb ik dan ook weggegeven aan vrienden. Zelfbescherming.

fudge met zout recept

De fudge met zeezout kun je ongeveer een week tot anderhalve week bewaren. Doe het in een luchtdichte doos of dek het goed af met aluminiumfolie. Het hoeft niet in de koelkast te staan.

suikerthermometer voor maken van fudge

Ik maak altijd gebruik van een thermometer. Het mengsel is klaar wanneer het een temperatuur heeft bereikt van 113 graden Celsius. De reden dat ik graag een thermometer gebruik is omdat ik dan zeker weet dat de fudge elke keer precies hetzelfde is.

Heb je geen thermometer? Geen probleem. Test of de fudge klaar is door een klein beetje in een glas met koud water te laten vallen. Stolt het mengsel direct en vormt het een balletje? Dan is het klaar!

Waarschuwing: Het mengsel wordt heel erg heet. Raak het daarom niet aan met je vingers, ook niet om even te proeven. Laat het goed afkoelen!

INGREDIENTEN & BEREIDINGSWIJZE

Fudge met zeezout

Aantal 20 stukjes

Ingrediënten

 • 1 blikje gecondenseerde melk (397 gram)
 • 75 gram ongezouten roomboter
 • 150 gram lichte basterdsuiker
 • 1 vanillepeul
 • grove zeezout

Bereidingswijze

 1. Leg alvast een platte schaal met bakpapier klaar.

 2. Snijdt de vanillepeul in de lengte doormidden. Schraap de vanillezaadjes eruit. 

 3. Doe alle ingrediënten, behalve de zeezout, in een pan met een goede anti-aanbaklaag. Breng het mengsel aan de kook. Blijft constant roeren en zorg dat er geen suiker aan de bodem blijft plakken. Doe er een beetje zout bij. 

 4. Laat koken tot alle suiker is opgelost. De fudge is klaar wanneer het een temperatuur heeft bereikt van 113 graden Celsius. Dit kun je ook testen door een klein beetje fugde in een glas met koud water te laten vallen, wanneer het direct stolt en een balletje vormt is het klaar. Het mengsel is nu dikker geworden en schuimt een beetje door het koken. 

 5. Haal van het vuur af en laat een paar minuten staan. Roer daarna 5 tot 6 minuten met een houten lepel. Hiermee klop je er lucht in. De fudge wordt steeds dikker en het roeren gaat steeds zwaarder. 

 6. Giet het mengsel in de schaal op het bakpapier. Pas op het is heet. Druk de fudge plat door nog een stuk bakpapier erop te leggen en een deegroller (of spatel) te gebruiken. 

 7. Strooi het zeezout over de fudge en druk het er een beetje in. Laat het hard worden in de koelkast en snijdt het daarna in vierkantjes. 

vanillefudge


Volg mij ook op FacebookInstagram en Pinterest! Maak je een gerecht van Volg de kruimels? Dan vind ik het heel leuk om te horen wat je ervan vond. Laat een reactie achter, neem contact met me op of tag me op social media met #volgdekruimels!

Ga voor alle recepten naar de receptenindex!

Share on
Previous Post Next Post

6 Comments

 • Reply Felice Veenman

  eindelijk iets leuks om te doen met de pot Himalaya zeezout die in mijn keuken stof staat te vergaren…

  20 mei 2018 at 17:02
 • Reply Cynthia

  Het lijkt me goddelijk, maar ja… ik ben bezig met afvallen. Ik moet straks wel in mijn bruidsjurk passen. 😉

  21 mei 2018 at 13:40
 • Reply Hippiemeisje

  Het lijkt mij echt iets gek, eerlijk gezegd
  Nu ja, ik kende ook geen gecondenseerde melk om eerlijk te zijn
  Nu, ik sta altijd open voor iets nieuws dat wel, ben namelijk wel heel benieuwd hoe dat smaakt!

  22 mei 2018 at 09:44
 • Reply Stephanie

  Dit is iets totaal vreemds voor mij. Ik heb nog nooit van fudge gehoord, en ook enkele van de ingrediënten zijn me totaal vreemd. Het maakt me heel benieuwd hoe het smaakt!

  22 mei 2018 at 10:30
 • Reply Marjolein

  Wat leuk om te doen. Ik ben er zelf niet heel handig in, maar dit is ideaal! En ook leuk om te geven

  22 mei 2018 at 11:32
 • Reply Robin

  Ziet er lekker uit maar een rare combinatie. Nog nooit van gehoord

  22 mei 2018 at 20:07
 • Leave a Reply