Skip to content
site-logo

Volg de kruimels

| Eat the dream

  • Home
  • Recepten
    • Alle recepten
    • Zoet
    • Hartig
    • Feestdagen
  • Tips
    • Baktips
    • Kooktips
    • How to’s
    • Ingrediënten
  • Foodtalk
    • Inspiratie
    • Kookboeken
    • Kook- & bakgerei
  • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken?
  • Home
  • Recepten
    • Alle recepten
    • Zoet
    • Hartig
    • Feestdagen
  • Tips
    • Baktips
    • Kooktips
    • How to’s
    • Ingrediënten
  • Foodtalk
    • Inspiratie
    • Kookboeken
    • Kook- & bakgerei
  • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken?
Frambozencurd
Basisrecept (zoet)

Frambozencurd

24 januari 202324 januari 2023 Leave a comment

Recept om zelf frambozencurd te maken.

Je kunt verschillende soorten curd kopen in de supermarkt of speciaalzaken, maar het is ook helemaal niet moeilijk om het zelf te maken. Het leuke aan zelf maken, is dat je alle smaken kunt maken die je wilt.

Direct naar recept

Frambozencurd

Eén van mijn favoriete soorten curd is frambozencurd. Zoet, maar tegelijkertijd ook een beetje zuur en een sterke frambozensmaak.

Frambozencurd kun je gebruiken als vulling voor een cake of taart, maar ook als topping van cupcakes, tartelettes of in je yoghurt.

Andere lekkere recepten voor curd:

Lemoncurd
Limoncello curd
Curd van bloedsinaasappels
Sinaasappelcurd

frambozencurd

Frambozencurd maken

Je kunt een curd op verschillende manieren maken. Vaak zie je de au-bain-marie-methode, waarbij je de curd maakt in een kom boven een pan met koken water. Ik vind dit altijd vrij lang duren en een beetje omslachtig, dus ik doe gewoon alle ingrediënten (behalve de roomboter, die komt er op het laatst pas bij) in een pan en blijf de hele tijd roeren.

Wanneer is de frambozencurd klaar?

Een curd is een beetje dikke saus en dit krijg je door het mengsel even te laten koken in de pan. Het koken duurt ongeveer vijf tot tien minuten.

Ik test mijn frambozencurd altijd door een lepel met de bolle kant in de curd te dippen. Vervolgens trek ik een streep over de bolle kant van de lepel met mijn vinger (pas op, want dit kan heet zijn natuurlijk). Wanneer deze streep goed bljft staan, dus de curd loopt niet door, dan is het klaar. Het ziet er op dat moment uit als een dikke vla. Tijdens het afkoelen stijft het nog meer op.

De ingrediënten

Je hebt maar een paar ingrediënten nodig om een goede frambozencurd te maken.

Dit zijn alle ingrediënten:

Frambozen: ik gebruik altijd diepvries frambozen. Verse frambozen zijn een stuk duurder en ik vind het zonde om deze te gebruiken voor een curd. Je ziet er uiteindelijk weinig van terug, want tijdens het koken worden de frambozen helemaal zacht.
Suiker: voor de curd heb ik kristalsuiker gebruikt.
Eidooiers: je hebt twee eidooiers nodig. Het overgebleven eiwit kun je even bewaren in de koelkast of maak er meringue van.
Ongezouten roomboter: na het koken doe je er nog een paar blokjes ongezouten roomboter bij.

Met een curd kun je goed variéren. Zo is het ook erg lekker om een beetje vanille toe te voegen, een scheutje limoensap voor een zuurderer smaak of combineren met ander fruit zoals bramen of bosbessen.

Bewaren

Bewaar je frambozencurd in een gesteriliseerd weckpotje. Het is belangrijk dat de weckpot gesteriliseerd is, want dan kun je het langer bewaren en blijft het beter goed.

Hoe steriliseer je een weckpot?

Gebruik een grote pan en doe hier ruim water in. Zorg dat de weckpotten helemaal onder water liggen. Breng aan de kook en laat minstens tien tot vijftien minuten koken. Haal de weckpotten uit het water met een tang (pas op, ze zijn erg heet geworden) en laat op de kop afkoelen en drogen op een schone theedoek.

Ik bewaar de frambozencurd altijd in de koelkast. Ongeopend blijft het in een gesterliseerde glazen pot ongeveer een jaar goed. Na openen is je curd ongeveer twee tot drie weken houdbaar.

curd frambozen

Frambozencurd

www.volgdekruimels.nl
Recept om zelf curd te maken van frambozen.
5 van 2 stemmen
Recept afdrukken Pin recept
Bereiding 10 min
Totaal 10 min
HOEVEELHEID: 200 ml

Equipment

  • 1 Pan
  • 1 zeef
  • 1 schaaltje

Ingrediënten
  

  • 200 gram diepvries frambozen
  • 90 gram suiker
  • 2 eidooiers
  • 100 gram ongezouten roomboter

Instructies
 

  • Doe de diepvries frambozen (je hoeft hier geen verse voor te gebruiken, die zijn een stuk duurder en voor de curd maakt het niet uit), de suiker en de eidooiers in een pannetje.
  • Breng aan de kook, terwijl je blijft roeren. Pas op dat de suiker niet karameliseert, dit kan in het begin gebeuren als de frambozen nog bevroren zijn.
  • Laat inkoken tot het de dikte van vla is geworden. Je kunt dit testen door de bolle kant van een lepel in de frambozencurd te dippen. Trek vervolgens met je vinger een lijn over de lepel (pas op: heet). Als de lijn blijft staan, dus de curd loopt niet meer naar beneden, dan is het klaar.
  • Doe de frambozencurd in de zeef en zeef tot alle pitjes eruit zijn en doe het in een andere schaal.
  • Voeg de roomboter toe, in blokjes. Blijf roeren tot een blokje (bijna) is opgelost en voeg dan het volgende blokje boter toe, tot alles op is. Dek de schaal af met vershoudfolie, zorg dat de folie de curd aanraakt - dan krijg je geen laagje tijdens het afkoelen.
  • Laat goed afkoelen en bewaar in een weckpot of andere bewaardoos.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat het ons weten!

Naar de receptenindex!

Related Posts

Tartelettes met frambozen
Tartelettes met frambozen
Pittige komkommer met crispy chili
Pittige komkommer met crispy chili
Kinder Bueno tiramisu
Kinder Bueno tiramisu
Stoofvlees met bier
Stoofvlees met bier

Berichtnavigatie

Tartelettes met gezouten karamel
Pasta met ricotta en tomaat

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search

Popular

Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus
Oosterse kip met rijst
Kruimeldeeg recept (basisrecept)
Gestoomde bao buns

Newsletter

Good to know

Elke oven werkt anders. De oventijden die genoemd worden in de artikelen zijn richtlijnen. Het zou kunnen dat het gerecht iets korter of iets langer in de oven moet. Zie je ergens eetlepels, theelepels of cups staan? Dan heb ik het altijd over de Amerikaanse maten. Deze zijn namelijk altijd hetzelfde qua inhoud, terwijl lepels etc. onderling veel verschillen.

Disclaimer

Alle inhoud van Volg de kruimels ligt vast onder copyright. Foto’s, artikelen en andere elementen mogen niet zonder toestemming gebruikt worden. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend en Volg de kruimels is niet aansprakelijk voor enige direct of indirecte schade.

Bekijk de disclaimer voor meer informatie.

  • Home
  • Receptenindex
  • Contact
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Sitemap
© 2023 | Volg de kruimels - All rights reserved