Recept om zelf frambozencurd te maken.
Je kunt verschillende soorten curd kopen in de supermarkt of speciaalzaken, maar het is ook helemaal niet moeilijk om het zelf te maken. Het leuke aan zelf maken, is dat je alle smaken kunt maken die je wilt.
Frambozencurd
Eén van mijn favoriete soorten curd is frambozencurd. Zoet, maar tegelijkertijd ook een beetje zuur en een sterke frambozensmaak.
Frambozencurd kun je gebruiken als vulling voor een cake of taart, maar ook als topping van cupcakes, tartelettes of in je yoghurt.
Andere lekkere recepten voor curd:
Lemoncurd
Limoncello curd
Curd van bloedsinaasappels
Sinaasappelcurd
Frambozencurd maken
Je kunt een curd op verschillende manieren maken. Vaak zie je de au-bain-marie-methode, waarbij je de curd maakt in een kom boven een pan met koken water. Ik vind dit altijd vrij lang duren en een beetje omslachtig, dus ik doe gewoon alle ingrediënten (behalve de roomboter, die komt er op het laatst pas bij) in een pan en blijf de hele tijd roeren.
Wanneer is de frambozencurd klaar?
Een curd is een beetje dikke saus en dit krijg je door het mengsel even te laten koken in de pan. Het koken duurt ongeveer vijf tot tien minuten.
Ik test mijn frambozencurd altijd door een lepel met de bolle kant in de curd te dippen. Vervolgens trek ik een streep over de bolle kant van de lepel met mijn vinger (pas op, want dit kan heet zijn natuurlijk). Wanneer deze streep goed bljft staan, dus de curd loopt niet door, dan is het klaar. Het ziet er op dat moment uit als een dikke vla. Tijdens het afkoelen stijft het nog meer op.
De ingrediënten
Je hebt maar een paar ingrediënten nodig om een goede frambozencurd te maken.
Dit zijn alle ingrediënten:
Frambozen: ik gebruik altijd diepvries frambozen. Verse frambozen zijn een stuk duurder en ik vind het zonde om deze te gebruiken voor een curd. Je ziet er uiteindelijk weinig van terug, want tijdens het koken worden de frambozen helemaal zacht.
Suiker: voor de curd heb ik kristalsuiker gebruikt.
Eidooiers: je hebt twee eidooiers nodig. Het overgebleven eiwit kun je even bewaren in de koelkast of maak er meringue van.
Ongezouten roomboter: na het koken doe je er nog een paar blokjes ongezouten roomboter bij.
Met een curd kun je goed variéren. Zo is het ook erg lekker om een beetje vanille toe te voegen, een scheutje limoensap voor een zuurderer smaak of combineren met ander fruit zoals bramen of bosbessen.
Bewaren
Bewaar je frambozencurd in een gesteriliseerd weckpotje. Het is belangrijk dat de weckpot gesteriliseerd is, want dan kun je het langer bewaren en blijft het beter goed.
Hoe steriliseer je een weckpot?
Gebruik een grote pan en doe hier ruim water in. Zorg dat de weckpotten helemaal onder water liggen. Breng aan de kook en laat minstens tien tot vijftien minuten koken. Haal de weckpotten uit het water met een tang (pas op, ze zijn erg heet geworden) en laat op de kop afkoelen en drogen op een schone theedoek.
Ik bewaar de frambozencurd altijd in de koelkast. Ongeopend blijft het in een gesterliseerde glazen pot ongeveer een jaar goed. Na openen is je curd ongeveer twee tot drie weken houdbaar.
Frambozencurd
www.volgdekruimels.nlEquipment
- 1 Pan
- 1 Zeef
- 1 Schaaltje
Ingrediënten
- 200 gram diepvries frambozen
- 90 gram suiker
- 2 eidooiers
- 100 gram ongezouten roomboter
Instructies
- Doe de diepvries frambozen (je hoeft hier geen verse voor te gebruiken, die zijn een stuk duurder en voor de curd maakt het niet uit), de suiker en de eidooiers in een pannetje.
- Breng aan de kook, terwijl je blijft roeren. Pas op dat de suiker niet karameliseert, dit kan in het begin gebeuren als de frambozen nog bevroren zijn.
- Laat inkoken tot het de dikte van vla is geworden. Je kunt dit testen door de bolle kant van een lepel in de frambozencurd te dippen. Trek vervolgens met je vinger een lijn over de lepel (pas op: heet). Als de lijn blijft staan, dus de curd loopt niet meer naar beneden, dan is het klaar.
- Doe de frambozencurd in de zeef en zeef tot alle pitjes eruit zijn en doe het in een andere schaal.
- Voeg de roomboter toe, in blokjes. Blijf roeren tot een blokje (bijna) is opgelost en voeg dan het volgende blokje boter toe, tot alles op is. Dek de schaal af met vershoudfolie, zorg dat de folie de curd aanraakt - dan krijg je geen laagje tijdens het afkoelen.
- Laat goed afkoelen en bewaar in een weckpot of andere bewaardoos.