Follow:
Feestdagen, Foodtalk, Informatief, Inspiratie, Kerst, Tips

Etiquette: tafel dekken – hoe moet dat ook alweer?

tafel dekken

Hoe heurt het eigenlijk? Weet jij de etiquette voor het tafel dekken en weet je precies waar alles hoort te staan? Het is eigenlijk helemaal niet moeilijk en een mooi gedekte tafel ziet er altijd zo prachtig uit. Maar hoe moet het ook alweer precies? Vorken gaan links, messen rechts en waar moet de soeplepel dan naar toe?

Etiquette voor het tafel dekken

Ik zou dit niet elke dag aanraden om te doen, want ik moet eerlijk zeggen dat we er er behoorlijk lang over deden om de tafel volgens de regeltjes te dekken voor zes personen, maar voor speciale diners en met de feestdagen is het toch wel heel erg leuk om je tafel volgens de etiquette te dekken. Met een glad tafelkleed, fonkelende glazen, glanzend bestek op een rijtje, gevouwen servetten en mooie borden. Dat maakt het toch wel een beetje speciaal.

etiquette tafel dekken

Borden

Begin met het neerzetten van de borden, op ongeveer twee à drie centimeter afstand van de tafelrand. Als eerste zet je het onderbord neer, deze wordt meestal niet gebruikt tijdens het diner, en daarop zet je het kleinere bord voor het voorgerecht. Linksboven het onderbord staat een klein bordje met een broodmes voor het brood.

Je hoeft niet alle borden te stapelen, want de meeste worden natuurlijk opgemaakt in de keuken. Denk er hierbij aan om de borden voor de warme gerechten eerst even te verwarmen.

Bestek

Het bestek gebruik je altijd van buiten naar binnen, aan de buitenkant heb je dus het bestek wat je als eerste gebruikt en zo werk je per gang door naar een ander bestek.

De vorken liggen altijd aan de linkerkant en de messen en lepels aan de rechterkant. De snijkant van het mes moet naar binnen wijzen. Aan de bovenkant ligt het bestek voor het dessert, een lepel en een klein vorkje. De lepel wijst naar links en de vork naar rechts. Deze kunnen dan naast het bord geschoven worden als het tijd is voor het dessert en dan liggen ze direct op de juiste plaats.

De snijkant van de messen moet overigens altijd naar binnen wijzen, zodat je je er niet per ongeluk aan zou kunnen snijden als je ze oppakt.

gedekte tafel voor kerst

Glazen

Boven het bord staat een glas voor water, daarnaast een wijnglas voor rode wijn en als laatste een kleiner wijnglas voor witte wijn.

En de rest

Om het af te maken plaats je een servet naast de vorken en je kunt er eventueel ook nog een naambordje bijzetten. Het naambordje kan op het bord geplaatst worden, maar de meest gangbare plaats is om hem naast het bordje voor brood te plaatsen.

NOG EEN PAAR TIPS

En dan nog een paar laatste tips, om te zorgen dat je gedekte tafel er helemaal onberispelijk uitziet.

Poleer je glazen altijd met een schone theedoek. Poleren betekend dat je de glazen opwrijft en poetst met een schone doek. Hierdoor heb je een prachtig schoon en helder glas, zonder vingerafdrukken en andere onregelmatigheden. Hetzelfde kun je doen met je bestek, zodat daar ook geen vingerafdrukken opzitten.

Maak het extra feestelijk door mooie tafeldecoratie, maar pas wel op dat het niet hinderlijk is voor je gasten. Als de tafeldecoratie te hoog is, kunnen de gasten niet meer gemakkelijk met elkaar praten, en zet ook niet teveel op je tafel.

Leg geen bestek op je servet, want dan moet je eerst al het bestek er weer afhalen voordat je je servet kunt gebruiken.


Volg mij ook op FacebookInstagram en Pinterest! Maak je een gerecht van Volg de kruimels? Dan vind ik het heel leuk om te horen wat je ervan vond. Laat een reactie achter, neem contact met me op of tag me op social media met #volgdekruimels!

Ga voor meer recepten naar de receptenindex!

Share on
Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply