Follow:
Hartig, Lunch, Ontbijt, Recepten

Eggs benedict

eggs benedict met hollandaisesaus

Oeh eggs benedict. Zo lekker als ontbijt, daar mag je mij wel voor wakker maken hoor. Ik eet het het liefste met gerookte ham of knapperige bacon. Heerlijke combinatie met het gepocheerde eitje en de Hollandaisesaus.

eggs benedict met hollandaisesaus

EGGS BENEDICT

Wie de eggs benedict bedacht heeft, is niet echt bekend. Zo gaat er een verhaal rond dat het een anti-katerontbijt was voor een makelaar van Wall Street uit New York. Deze makelaar liep het Waldorff Astoria binnen en wilde graag wat te eten tegen zijn kater. Hij bestelde een broodje met gepocheerde eieren, knapperige bacon en heel veel Hollandaisesaus. De manager van het hotel was onder de indruk, verving de bacon door ham en zo was de eggs benedict geboren. Weer een ander verhaal was dat het bedacht is voor de her Commodore E.C. Benedict, maar hij gebruikte een hard gekookt eitje en geen gepocheerd ei. Wie er gelijk heeft? We zullen het waarschijnlijk nooit zeker weten, wat we wel weten, is dat het heel erg lekker is.

Er zijn heel veel variaties op de eggs benedict, allemaal weer met hun eigen naam. De eggs benedict bestaat uit een broodje (of een Engelse muffin), gerookte ham, gepocheerd eitje en Hollandaise saus. Maar het is ook erg lekker om te eten met knapperige bacon of om een beetje spinazie toe te voegen. Het wordt ook vaak gegeten met gerookte zalm, dit zie je heel veel in Canada.

Het pocheren van eieren wordt soms als heel lastig ervaren, maar het valt mee vind ik altijd. Gebruik altijd verse eieren voor het pocheren. Wanneer je eieren al wat ouder zijn, dan vallen ze sneller uit elkaar en dan krijg je van die slierten. Zorg er daarnaast voor dat het water niet te hard kookt, kleine bubbels zijn prima, maar je wilt geen grote bubbels hebben in het water. Deze zorgen ervoor dat het ei teveel heen en weer wordt geslingerd in het water, hierdoor kan hij scheuren en dan stolt hij niet zo mooi. En mijn laatste tip is om je ei eerst in een schaaltje te doen en daarna pas in het water. Mij lukt het nooit zo mooi als ik het ei breek boven het water, maar als ik hem eerst in een schaaltje doe en dan in het water giet, gaat het altijd goed.

Voor dit recept heb je één hoeveelheid Hollandaisesaus nodig. Klik hier voor het recept voor de saus en klik hier voor een paar tips!

INGREDIENTEN & ZO MAAK JE HET

EGGS BENEDICT

Recept voor Eggs Benedict.
Aantal 4 broodjes

Ingrediënten

 • 4 eieren
 • 4 plakjes gerookte ham
 • 4 broodjes (topje eraf gesneden)
 • 1 hoeveelheid Hollandaisesaus (zie website voor recept!)

Bereidingswijze

 1. Zet een pan met water op het vuur en breng het aan de kook.
 2. Breek een ei in een schaaltje en giet het ei in het zacht kokende water. Kook het ei drie minuten in het water en haal het er voorzichtig uit met een lepel.
 3. Herhaal dit vier keer.
 4. Bedek elk broodje met een plakje gerookte ham, leg het gepocheerd eitje erop en maak het af met Hollandaisesaus.

eggs benedict met hollandaisesaus

eggs benedict met hollandaisesaus

Share on
Previous Post Next Post

4 Comments

 • Reply Johanne

  Oooh, dit klinkt zo lekker he! Eggs benedict staat al jaren op mijn food-‘bucketlist’, maar heb het nog steeds niet gegeten. Ben bang dat ik dit (ogenschijnlijk) simpele gerecht verpest!

  1 mei 2017 at 11:53
  • Reply Danella

   Oh, gewoon een keer proberen. Komt vast helemaal goed;).

   1 mei 2017 at 12:59
 • Reply Kim

  Oooh lekker! Ik vind het zelf altijd wel heel lekker met zalm, nog nooit gehad met ham.

  1 mei 2017 at 15:06
 • Reply Jonna@burgertrutjesNL

  Mijn lievelingsonbijt en lunch!! Love it!

  1 mei 2017 at 19:12
 • Leave a Reply