Skip to content
site-logo

Volg de kruimels

| Eat the dream

  • Home
  • Recepten
    • Alle recepten
    • Zoet
    • Hartig
    • Feestdagen
  • Tips
    • Baktips
    • Kooktips
    • How to’s
    • Ingrediënten
  • Foodtalk
    • Inspiratie
    • Kookboeken
    • Kook- & bakgerei
  • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken?
  • Home
  • Recepten
    • Alle recepten
    • Zoet
    • Hartig
    • Feestdagen
  • Tips
    • Baktips
    • Kooktips
    • How to’s
    • Ingrediënten
  • Foodtalk
    • Inspiratie
    • Kookboeken
    • Kook- & bakgerei
  • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken?
Dulche de leche maken
Basisrecept (zoet)

Dulche de leche maken

29 januari 20219 januari 2022 Leave a comment


Ooooh dulche de leche. Mijn favoriet. Of nou ja, één van mijn vele favorieten. Het is super makkelijk om zelf dulche de leche te maken.

Zelf dulche de leche maken is helemaal niet moeilijk, maar je moet er wel even geduld voor hebben. Ik maak het altijd van gecondenseerde melk. Dit vind je in elke supermarkt, maar soms is het wel even zoeken waar het precies staat. Zo vind je het soms bij de kokosmelk, soms bij de suiker en soms bij de koffiemelk.

Je kunt de dulche de leche voor allerlei recepten gebruiken. Bijvoorbeeld als topping op cakes of brownies met karamel. Het is ook heel lekker bij ijs, voor het maken van een cheesecake of op je pannenkoek.

Direct naar recept

Dulche de leche maken

Je maakt dulche de leche door een blikje gecondenseerde melk ongeveer drie uren in een pan met water te verwarmen. Drie uren? Ja, drie uren. Dan krijg je die perfecte zijdezachte karamelpasta die je graag wilt.

Het is natuurlijk mogelijk om meerdere blikjes gecondenseerde melk om te toveren tot heerlijke karamel. Laat de blikjes dan dicht tot je het gaat gebruiken. Dichte blikjes kun je namelijk wel een paar maanden bewaren op een koele plaats.

Geopende dulche de leche kun je ongeveer een week tot twee weken bewaren.

dulche de leche

Dulche de leche: recept

Voor het zelf maken van dulche de leche heb je het volgende nodig:

  • Blikje gecondenseerde melk
  • Grote pan

Doe het blikje gecondenseerde melk (of direct drie) in een pan met ruim water. Belangrijk is dat het blikje helemaal onder water blijft. Breng vervolgens het water aan de kook en laat het drie uren zachtjes doorkoken.

Blijf wel steeds controleren of het blikje onder water staat. Desnoods moet je tussendoor het water aanvullen.

Waarom is dit belangrijk?

Als het blikje niet steeds onder water staat, kan die ontploffen. En dat wil je niet. Geloof me. Ik spreek uit ervaring.

Als je het drie uren laat doorkoken, krijg je een heerlijke zachte karamelpasta. Wil je liever dat de karamel iets vloeibaarder is? Kies er dan voor om het blikje gecondenseerde melk ongeveer 2 tot 2,5 uur te laten koken in water.

Haal het blikje uit het water met een tang. Raak het echt niet aan en nog belangrijker: open het blikje niet! Er staat namelijk nog druk op en dan kan de hete karamel eruit spuiten. Laat het blikje helemaal afkoelen tot je het opent.

Belangrijk: de karamel in het blik wordt héél erg heet. Open het blik absoluut niet direct na het koken, laat het eerst helemaal afkoelen en raak nooit de hete karamel aan. 

dulche de leche maken

Kan ik dulche de leche kopen?

Helaas is het niet mogelijk om dulche de leche in Nederland te kopen. In Spanje heb je wel kant-en-klare varianten in de supermarkten, maar hier (nog) niet.

Zijn er alternatieven?

Nee, ook niet. Sorry. Soms wordt voorgesteld om bebogeen te gebruiken in plaats van dulche de leche, maar ik kan dat echt niet een alternatief noemen. De smaak en textuur van bebogeen is heel anders. Als je dulche de leche wilt gebruiken, maak het dan echt zelf. Dat is het allerlekkerste.

Veel gestelde vragen: super handig!

Wat is dulche de leche?

Dulche de leche is een zachte karamelpasta dat vooral in Latijns-Amerika en Spanje gebruikt wordt. Het wordt gegeten bij cakes, churros, koekjes, crème karamel en als topping.

Is dulche de leche hetzelfde als gecondenseerde melk?

Nee, dat is niet hetzelfde. Gecondenseerde melk wordt gemaakt van koemelk en suiker. Dulche de leche kun je maken door gecondenseerde melk te koken.

Kan ik zelf dulche de leche maken?

Ja hoor, dat is helemaal niet moeilijk. Hier vind je een gemakkelijk recept hoe je zelf dulche de leche kan maken.

Naar de receptenindex!

dulche de lechegecondenseerde melkkaramel

Related Posts

Kinder Bueno tiramisu
Kinder Bueno tiramisu
Stoofvlees met bier
Stoofvlees met bier
Pasta met ricotta en tomaat
Pasta met ricotta en tomaat
Frambozencurd
Frambozencurd

Berichtnavigatie

Perfecte aardappelen uit de oven
Comfort Food: Aziatisch broodje met pulled pork

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search

Popular

Kruimeldeeg recept (basisrecept)
Gestoomde bao buns
Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus
Krokante aardappelen met rozemarijn en knoflook

Newsletter

Good to know

Elke oven werkt anders. De oventijden die genoemd worden in de artikelen zijn richtlijnen. Het zou kunnen dat het gerecht iets korter of iets langer in de oven moet. Zie je ergens eetlepels, theelepels of cups staan? Dan heb ik het altijd over de Amerikaanse maten. Deze zijn namelijk altijd hetzelfde qua inhoud, terwijl lepels etc. onderling veel verschillen.

Disclaimer

Alle inhoud van Volg de kruimels ligt vast onder copyright. Foto’s, artikelen en andere elementen mogen niet zonder toestemming gebruikt worden. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend en Volg de kruimels is niet aansprakelijk voor enige direct of indirecte schade.

Bekijk de disclaimer voor meer informatie.

  • Home
  • Receptenindex
  • Contact
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Sitemap
© 2023 | Volg de kruimels - All rights reserved