Ooooh dulche de leche. Mijn favoriet. Of nou ja, één van mijn vele favorieten. Het is super makkelijk om zelf dulche de leche te maken.
Zelf dulche de leche maken is helemaal niet moeilijk, maar je moet er wel even geduld voor hebben. Ik maak het altijd van gecondenseerde melk. Dit vind je in elke supermarkt, maar soms is het wel even zoeken waar het precies staat. Zo vind je het soms bij de kokosmelk, soms bij de suiker en soms bij de koffiemelk.
Je kunt de dulche de leche voor allerlei recepten gebruiken. Bijvoorbeeld als topping op cakes of brownies met karamel. Het is ook heel lekker bij ijs, voor het maken van een cheesecake of op je pannenkoek.
Dulche de leche maken
Je maakt dulche de leche door een blikje gecondenseerde melk ongeveer drie uren in een pan met water te verwarmen. Drie uren? Ja, drie uren. Dan krijg je die perfecte zijdezachte karamelpasta die je graag wilt.
Het is natuurlijk mogelijk om meerdere blikjes gecondenseerde melk om te toveren tot heerlijke karamel. Laat de blikjes dan dicht tot je het gaat gebruiken. Dichte blikjes kun je namelijk wel een paar maanden bewaren op een koele plaats.
Geopende dulche de leche kun je ongeveer een week tot twee weken bewaren.
Dulche de leche: recept
Voor het zelf maken van dulche de leche heb je het volgende nodig:
- Blikje gecondenseerde melk
- Grote pan
Doe het blikje gecondenseerde melk (of direct drie) in een pan met ruim water. Belangrijk is dat het blikje helemaal onder water blijft. Breng vervolgens het water aan de kook en laat het drie uren zachtjes doorkoken.
Blijf wel steeds controleren of het blikje onder water staat. Desnoods moet je tussendoor het water aanvullen.
Waarom is dit belangrijk?
Als het blikje niet steeds onder water staat, kan die ontploffen. En dat wil je niet. Geloof me. Ik spreek uit ervaring.
Als je het drie uren laat doorkoken, krijg je een heerlijke zachte karamelpasta. Wil je liever dat de karamel iets vloeibaarder is? Kies er dan voor om het blikje gecondenseerde melk ongeveer 2 tot 2,5 uur te laten koken in water.
Haal het blikje uit het water met een tang. Raak het echt niet aan en nog belangrijker: open het blikje niet! Er staat namelijk nog druk op en dan kan de hete karamel eruit spuiten. Laat het blikje helemaal afkoelen tot je het opent.
Belangrijk: de karamel in het blik wordt héél erg heet. Open het blik absoluut niet direct na het koken, laat het eerst helemaal afkoelen en raak nooit de hete karamel aan.
Kan ik dulche de leche kopen?
Helaas is het niet mogelijk om dulche de leche in Nederland te kopen. In Spanje heb je wel kant-en-klare varianten in de supermarkten, maar hier (nog) niet.
Zijn er alternatieven?
Nee, ook niet. Sorry. Soms wordt voorgesteld om bebogeen te gebruiken in plaats van dulche de leche, maar ik kan dat echt niet een alternatief noemen. De smaak en textuur van bebogeen is heel anders. Als je dulche de leche wilt gebruiken, maak het dan echt zelf. Dat is het allerlekkerste.
Veel gestelde vragen: super handig!
Wat is dulche de leche?
Dulche de leche is een zachte karamelpasta dat vooral in Latijns-Amerika en Spanje gebruikt wordt. Het wordt gegeten bij cakes, churros, koekjes, crème karamel en als topping.
Is dulche de leche hetzelfde als gecondenseerde melk?
Nee, dat is niet hetzelfde. Gecondenseerde melk wordt gemaakt van koemelk en suiker. Dulche de leche kun je maken door gecondenseerde melk te koken.
Kan ik zelf dulche de leche maken?
Ja hoor, dat is helemaal niet moeilijk. Hier vind je een gemakkelijk recept hoe je zelf dulche de leche kan maken.