Follow:
How to's, Informatief, Recepten, Sauzen & toppings, Zoet

Dulce de leche met gecondenseerde melk

dulce de leche gecondenseerde melk karamel

Oooh dulce de leche, zo ontzettend lekker. En heel gemakkelijk om zelf te maken. Het enige wat je nodig hebt is een blikje met gecondenseerde melk, een pan met water en een flinke dosis geduld.

DULCE DE LECHE MET GECONDENSEERDE MELK

Om dulce de leche met gecondenseerde melk te maken, heb je dus een blikje met de melk nodig (logisch), een pan met ruim water en heel veel geduld en tijd. Nou is dat niet één van mijn beste eigenschappen, maar voor dulce de leche heb ik het wel over. Meestal maak ik het trouwens een dag voordat ik het nodig heb, dan weet ik zeker dat ik genoeg tijd heb en vooral dat er tijd genoeg is om het te laten afkoelen. Ik vind dit de makkelijkste manier om dulce de leche te maken, maar vooral ook de lekkerste. Het levert een hele zachte karamel op, ook heel fijn en zacht van textuur en heel rijk.

Gecondenseerde melk wordt gewoon in de supermarkt verkocht en kun je meestal vinden bij de koffiemelk of bij de bakspullen. Al moest ik laatst heel erg lang zoeken voordat ik het had gevonden, want toen lag het naast de kokosmelk. Wat ik overigens nog steeds geen logische plaats vind. Er zijn verschillende soorten merken gecondenseerde melk te verkrijgen, maar ik zie vaak die van Friese Vlag.

EN ZO MAAK JE HET

dulce de leche gecondenseerde melk karamel

Zet een grote pan met veel water op het vuur, het blikje met melk moet helemaal onder water zijn, en breng het water aan de kook.

Haal het etiket van het blikje gecondenseerde melk. Niet echt nodig, maar hij laat op een gegeven moment toch los en dan krijg je van dat troep in je water.

Leg het blikje in het water en laat het drie uren doorkoken, met een deksel op de pan. Controleer af en toe of er nog genoeg water in de pan zit, het blikje moet de complete kooktijd onder water zijn. Mocht er niet meer genoeg water inzitten omdat er teveel verdampt is, doe er dan wat kokend water bij. Er bestaat namelijk een kans dat hij ontplof als er niet genoeg water meer in zit, vanwege de druk die er op de deksel gelegd wordt, en dat wil je echt niet.

Haal na de drie uren het blikje eruit met een tang en laat hem compleet afkoelen voordat je hem opent.

Belangrijk: de karamel in het blik wordt héél erg heet. Open het blik absoluut niet direct na het koken, laat het eerst helemaal afkoelen en raak nooit de hete karamel aan. 

dulce de leche gecondenseerde melk karamel

Je kunt de dulce de leche ongeopend een paar maanden bewaren. Geopend is het ongeveer twee weken goed, mits je hem afgedekt en in de koelkast bewaard.

gezouten karamel brownies

En je kunt er bijvoorbeeld deze brownies met gezouten karamel mee maken! Klik hier voor het recept.


Volg mij ook op FacebookInstagram en Pinterest! Maak je een gerecht van Volg de kruimels? Dan vind ik het heel leuk om te horen wat je ervan vond. Laat een reactie achter, neem contact met me op of tag me op social media met #volgdekruimels!

Ga voor alle recepten naar de receptenindex!

Share on
Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply