Broodbakken vind ik één van de leukste dingen om te doen, ben altijd enorm trots als ik een deeg zie rijzen en er een prachtig brood uit de oven komt. Maar naast dat het leuk is om brood te bakken, is het ook nog eens heel lekker. Zo’n heerlijk stukje warm brood, wie kan dat nou weerstaan. Vandaag al mijn tips voor het zelf broodbakken!
En de vakantie zit er ook weer op en dat betekend ook dat het zomerrooster afgelopen is. Vanaf nu komt er weer elke werkdag een artikel online!
Brood met een swirl van pesto. Klik hier voor het recept.
ZELF BROODBAKKEN
Brood bestaat uit een paar ingrediënten, maar die paar ingrediënten zorgen wel voor een prachtig resultaat. Het is één van de meest gegeten producten en met reden natuurlijk. Je kunt brood al maken met drie ingrediënten, bloem of meel, gist en water. Meer heb je niet nodig. Oké, een beetje zout is ook wel handig en je kunt je brood natuurlijk ook nog vullen, maar met deze drie ingrediënten kun je een heel mooi brood maken.
Gist heb je altijd nodig bij het maken van brood en hiervoor kun je verse gist of instant gist gebruiken. Ik gebruik beide soorten, ligt maar net wat ik in huis heb. Ik vind het altijd zo lekker als je de geur van de gist ruikt als het brood aan het rijzen is, dan weet je al dat het goed gaat. De gist zorgt dus voor het rijzen van het deeg. De gistcellen vermeerderen zich heel snel, deze scheiden weer koolzuurgas uit en dit zorgt voor de kleine luchtbellen in het deeg.
En dan heb je nog bloem of meel nodig. Je hebt heel veel verschillende soorten en elk kun je weer gebruiken voor een ander soort brood. Denk bijvoorbeeld aan speltbloem, gewone bloem voor wit brood, volkorenmeel voor een donker brood en ga zo maar door. Wil je nou nog weten wat het verschil is tussen bloem en meel? Lees dan dit artikel.
Tortano – een gevuld Italiaans brood. Klik hier voor het recept.
En dan nu de do’s en don’ts bij het broodbakken!
DO
- Gebruik bloem of meel van goede kwaliteit en verdiep je meer in de verschillende soorten. Elke soort is weer geschikt voor een ander brood. Voor bruinbrood gebruik je tarwemeel, voor witbrood juist weer bloem, voor speltbrood gebruik je natuurlijk speltbloem. Je kunt ook verschillende soorten met elkaar mengen.
- Roer je verse gist altijd eerst los in een beetje lauwwarm water, zodat er geen klontjes meer inzitten.
- Kneed het deeg goed en niet te kort. Door het kneden van het deeg activeer je de gluten en maak je het luchtig en elastisch.
- Laat het deeg lang rijzen. Dek het deeg af met een vochtige theedoek of vershoudfolie, dit is nodig zodat het vocht niet ontsnapt en er geen tocht bij komt. Laat het deeg rijzen op een warme en tochtvrije plek.
- Haal het brood uit de bakvorm kort nadat het is afgebakken, anders wordt de korst te hard doordat je vorm nog warm is en je brood blijft dan doorgaren.
DON’TS
- Zout en gist met elkaar in contact laten komen. Zorg ervoor dat het gist en het zout niet direct met elkaar in contact komen. Meng daarom eerst het zout en het meel of bloem met elkaar en voeg daarna pas de gist toe. Gist en zout zijn geen vrienden van elkaar, de rijzende werking van gist wordt afgebroken als het met zout in aanraking komt.
- Al het water van het recept in één keer toevoegen. Voeg niet in één keer alle water toe, maar doe dit in stapjes. Anders krijg heb je kans dat je een heel nat deeg krijgt en moet je steeds meer extra bloem toevoegen, waardoor de verhoudingen niet meer juist zijn.
- Pas op het het bestuiven van je werkblad en je handen tijdens het kneden met bloem. Ongemerkt voeg je steeds meer bloem toe en hierdoor kan je brood steeds droger worden.
- Deeg laten rijzen direct naast de verwarming. Deeg moet rijzen op een warme plek, maar direct naast de verwarming is te warm. Hierdoor gaart het deeg al langzaam, maar het moet juist eerst nog rijzen.
- Deeg laten rijzen in een kom die te klein is. Deeg heeft ruimte nodig om te rijzen. Als je het laat rijzen in een te kleine kom, heeft het te weinig ruimte, zal het minder mooi rijzen of juist helemaal over de kom lopen.
Ga naar de receptenindex voor al mijn recepten voor brood!
Volg mij ook op Facebook, Instagram en Pinterest! Maak je een gerecht van Volg de kruimels? Dan vind ik het heel leuk om te horen wat je ervan vond. Laat een reactie achter, neem contact met me op of tag me op social media met #volgdekruimels!
Ga voor alle recepten naar de receptenindex!
Handige tips! Ik bak ook geregeld brood, ik vind dit zo leuk ( en lekker) om te doen.
Ik krijg er spontaan honger van en trek in! Wat een heerlijke tips en die swirl van pesto! #HEAVEN!
Ik heb nog nooit brood gebakken, maar je laat het er in ieder geval makkelijk uit zien. De tips zijn volgens mij heel handig als je zelf brood bakt. Hoeveel tijd ben je ongeveer kwijt met het maken van 1 brood?
Om het deeg te maken en te kneden ben je ongeveer vijftien minuten bezig, dan een halfuur rijzen, opnieuw een paar minuutjes kneden, een uur laten rijzen en dan afbakken, dat kost ongeveer twintig minuten tot een halfuur. Dus reken op een twee en een half uur per brood, maar je hoeft er natuurlijk niet naast te zitten als je hem laat rijzen. Soms laat ik een brood drie keer rijzen en dan komt er nog een halfuur bij.
Ben echt een brood eter heb je bij me favorieten gezet
zal het is gaan proberen. Dank je wel voor de tips
Wat een handige tips! Ik ga binnenkort zelf ook weer eens aan de slag met brood 🙂
Oeps, vroeger lieten we deeg altijd in een kom boven de verwarming rijzen. Ik vind vers brood altijd wel het lekkerst dus het nodigt zeker uit om iets mee te doen.
Opzich is het niet zo’n heel groot probleem, boven de verwarming laten rijzen. Als het maar niet veel te warm is, want dan gaat het deeg al garen/bakken en zal hij minder goed rijzen. En vers brood is ook het allerlekkerste!
Mijn moeder bakt heel vaak brood met een broodmachine en dat is zo lekker 🙂
Ik wil al heel lang eens zelf brood bakken, maar ik durf het nooit 😉 Misschien toch maar eens proberen!
Aaah om eerlijk te zijn heb ik het nog nooit zelf gebakken, maar het lijkt me ook heel gaaf om een keer te doen!
Wat fijn zo’n rijtje met tips. Ik bak niet vaak brood, maar als ik het doe en het lukt, dan geeft dat een heerlijk voldaan gevoel. 🙂