Follow:
Foodtalk, Kookboeken

De Smaakbijbel van Niki Segnit

de smaakbijbel niki segrin

Voor mij is De Smaakbijbel van Niki Segnit echt een must-have voor iedere keuken en ik maak er dan ook vaak gebruik van. Ideaal om meer te weten te komen over welke smaken goed bij elkaar passen en om de juiste smaakbalans te krijgen. De Smaakbijbel kan je hierbij heel goed helpen.

de smaakbijbel niki segnit

DE SMAAKBIJBEL VAN NIKI SIGNET

De Smaakbijbel is geen kookboek en je zult er dus ook bijna geen recepten in vinden. Maar het helpt je wel ontzettend goed bij het bedenken en samenstellen van je eigen recepten en bij het ontdekken van nieuwe smaakcombinaties. We weten allemaal wel dat chocolade en aardbei of chilipeper goed bij elkaar passen, dat meloen past bij rauwe ham en kruidnagel weer goed bij varkensvlees, maar het is juist ook zo leuk om iets nieuws te proberen.

de smaakbijbel niki segnit

Wat dacht je van chocolade in combinatie met rozemarijn of aubergine met gember. Zelf vond ik de combinatie tomaat met pinda en rundvlees met anijs erg verrassend, maar het werkt wel.

99 Smaken

Niki Segnit mistte een boek, waarbij ze beter kon leren om uit de losse pols de lekkerste gerechten te gaan maken. Een handboek die haar hielp om smaken te combineren. In haar zoektocht kwam ze erachter dat zo’n dergelijk boek nog niet bestond en toen zat er niets anders op, dan hem zelf te schrijven. Ze begon smaken te onderzoeken en stelde uiteindelijk een lijst op van 99 ingrediënten. Deze werden weer onderverdeeld in zestien categorieën, zoals aarde, geroosterd, bos en bloemig fruit, en hieruit volgen de combinaties. Er zijn 99 ingrediënten, zestien categorieën en meer dan 4.800 combinaties.

de smaakbijbel niki segnit

Het boek is niet een simpele opsomming van combinaties, maar elk ingrediënt wordt beknopt uitgelegd en bij elke combinatie geeft ze een verklaring waarom deze goed bij elkaar passen, waar ze vandaan komen en in welk gerecht je ze meestal tegenkomt. De schrijfwijze van Niki Segrin is vol humor, luchtig en het leest erg makkelijk weg. Af en toe staat er een recept in, maar dan zijn kort en bondig en meer als toevoeging bedoeld.

Zoek je nog een boek die je meer informatie geeft over ingrediënten en smaken, die je stimuleert om creatief te zijn en te experimenteren? Dan is De Smaakbijbel van Niki Segrin heel geschikt. Ik merk in ieder geval dat ik hem er vaak even bij pak om wat op te zoeken.

De Smaakbijbel is van uitgever Podium en kost 25 euro, je kunt hem onder andere hier kopen.

In dit artikel wordt gebruik gemaakt van een affiliate link. Meer informatie.

Share on
Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply