Pijnboompitten verwacht je misschien niet in een zoet gerecht, maar in Italië worden ze juist heel veel gebruikt in toetjes en taarten! Deze crostata di lime al pinoli, oftewel een limoentaart met pijnboompitten, is makkelijk om te maken en heel erg lekker!
De naam crostata di lime al pinoli klinkt al zo mooi toch? En dan is deze taart ook nog heel lekker: een kruimige taartbodem met karamel, limoen en dus nog wat pijnboompitten.
Crostata di lime al pinoli: limoentaart met pijnboompitten
Italiaanse taarten bestaan meestal uit een bodem of crostata, met een vulling. De bodem is zacht van smaak, waardoor de vulling nog belangrijker is natuurlijk.
De vulling van deze taart bestaat uit limoen en karamel, en natuurlijk knapperige pijnboompitjes.
Deze taart kwam ik tegen in een Italiaans bakboek en wilde eigenlijk direct het recept uitproberen. Ik heb inmiddels een paar dingen aangepast, zo vind ik de limoentaart nog lekkerder.
Pijnboompitten?
Ja, een taart met pijnboompitten! Het is lekker om ze nog even te roosteren van tevoren, dan krijgen ze nog iets meer smaak vind ik altijd.
Pijnboompitten zijn de zaadjes in een dennenappel van een dennenboom, genaamd Pinus. Meestal worden ze gebruikt in salades, maar je kunt er nog veel meer mee natuurlijk – zoals in deze limoentaart.
Limoentaart met pijnboompitten: ingrediënten
Wat heb je allemaal nodig voor deze limoentaart?
Maria-biscuits: voor de bodem gebruik ik Maria-biscuits, maar je kunt ook prima andere biscuitjes kiezen. Kies wel een biscuit of koekje dat niet te veel smaak heeft, anders overheerst de bodem in plaats van de vulling.
Ongezouten roomboter: voor het maken van de bodem, ik gebruik altijd roomboter.
Limoen: gebruik altijd een verse limoen.
Gecondenseerde melk: voor het maken van de karamel.
Eidooiers: je gebruikt alleen de eidooiers, de eiwitten kun je bijvoorbeeld gebruiken om Italiaanse merengue of merengue-schuimpjes van te maken.
Pijnboompitten: rooster de pijnboompitten kort (pas op dat ze niet verbranden) voor meer smaak.
Slagroom: om de taart helemaal af te maken, gezoet met een beetje suiker.
Je verwacht misschien dat deze limoentaart heel zoet is door de gecondenseerde melk, maar dat valt mee. Juist doordat je er ook limoen bij doet, wordt het wat frisser. Doe niet te veel suiker door de slagroom, want dan kan het wel snel te zoet worden.
Bewaren?
Je kunt de limoentaart met pijnboompitten helaas niet heel lang bewaren. Na ongeveer twee dagen wordt de bodem wat minder lekker, dus ik zou niet te lang wachten met opeten.
Wacht met het opspuiten van de slagroom tot het opdienen en bewaar de limoentaart dan in de koelkast. Zonder slagroom kun je het ook buiten de koelkast bewaren.
Ingrediënten en bereiden:
Crostata di lime al pinoli - Limoentaart met pijnboompitten
www.volgdekruimels.nlIngrediënten
- 70 gram boter
- 150 gram maria-biscuits
- 1 limoen
- 300 milliliter gecondenseerde melk (één blikje)
- 3 eidooiers
- 40 gram pijnboompitten
- 250 milliliter slagroom (met een beetje suiker)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
- Smelt de boter op laag vuur en verkruimel de Maria-biscuits.
- Meng de biscuits met het gesmolten boter en druk deze in de vorm voor de bodem van de taart. Bak hem af in 10 minuten in de oven en laat hem daarna afkoelen.
- Rasp de limoen en knijp hem uit voor de sap.
- Meng de gecondenseerde melk met het sap van de limoen, de helft van de geraspte schil en de eidooiers.
- Giet het uit over de bodem en strooi de pijnboompitten erover. Bak hem af in de oven voor 25 minuten, tot de bovenkant een beetje gekarameliseerd is.
- Koel de taart en klop intussen de slagroom met een beetje suiker stijf. Spuit deze over de taart en verdeel de rest van de geraspte schil van de limoen erover.
Lijkt me echt heerlijk, wat een fijn recept!
Dankjewel!
Dit ziet er echt super lekker uit! Heb nog nooit een zoet gerecht met pijnboom pitten gegeten, maar wil dit wel een keertje proberen.
Eerste keer dat ik een een taart at met pijnboompitten, was ik ook wel even verrast, maar het is erg lekker!
Ik hou echt van pijnboompitten! Nog nooit in een taart geproefd, maar hé waarom ook niet?! Ik ga het zeker een keer proberen!
Ik ben ook gek op pijnboompitten, zo lekker.
Ziet er mooi en erg lekker uit! Zal niet in mij opkomen om pijnboompitten in een taart te doen, maar ik zou het graag een keer proberen! Mooie foto’s krijg ik trek van!
Ik heb er ook wel weer zin in haha;)
Oh, dit ziet er heerlijk uit! Pijnboompitten verwacht je niet zo snel op een taart eigenlijk, dus ben best wel benieuwd. X A
Gewoon een keertje proberen! Als je pijnboompitten en karamel lekker vind, dan vind je deze taart denk ik ook heel lekker.
ziet er lekker uit! knappe foto’s trouwens
Dankjewel!
Oh dit ziet er heerlijk uit! Deze ga ik zeker eens proberen.
Leuk!
omg dit klinkt echt té lekker voor woorden! Mooie foto’s ook!
Het is ook heel lekker ;). Dankjewel.
Oh hoe lekker ziet dat eruit! Deze sla ik even op 😀
Ja, lekker hè!