Skip to content
site-logo

Volg de kruimels

| Eat the dream

  • Home
  • Recepten
    • Alle recepten
    • Zoet
    • Hartig
    • Feestdagen
  • Tips
    • Baktips
    • Kooktips
    • How to’s
    • Ingrediënten
  • Foodtalk
    • Inspiratie
    • Kookboeken
    • Kook- & bakgerei
  • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken?
  • Home
  • Recepten
    • Alle recepten
    • Zoet
    • Hartig
    • Feestdagen
  • Tips
    • Baktips
    • Kooktips
    • How to’s
    • Ingrediënten
  • Foodtalk
    • Inspiratie
    • Kookboeken
    • Kook- & bakgerei
  • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken?
Crostata di lime al pinoli – Limoentaart met pijnboompitten
Recepten

Crostata di lime al pinoli – Limoentaart met pijnboompitten

1 december 202131 augustus 2022 18 comments

Pijnboompitten verwacht je misschien niet in een zoet gerecht, maar in Italië worden ze juist heel veel gebruikt in toetjes en taarten! Deze crostata di lime al pinoli, oftewel een limoentaart met pijnboompitten, is makkelijk om te maken en heel erg lekker!

De naam crostata di lime al pinoli klinkt al zo mooi toch? En dan is deze taart ook nog heel lekker: een kruimige taartbodem met karamel, limoen en dus nog wat pijnboompitten.

Direct naar recept

Crostata di lime al pinoli: limoentaart met pijnboompitten

Italiaanse taarten bestaan meestal uit een bodem of crostata, met een vulling. De bodem is zacht van smaak, waardoor de vulling nog belangrijker is natuurlijk.

De vulling van deze taart bestaat uit limoen en karamel, en natuurlijk knapperige pijnboompitjes.

Italiaanse limoentaart met pijnboompitten

Deze taart kwam ik tegen in een Italiaans bakboek en wilde eigenlijk direct het recept uitproberen. Ik heb inmiddels een paar dingen aangepast, zo vind ik de limoentaart nog lekkerder.

Pijnboompitten?

Ja, een taart met pijnboompitten! Het is lekker om ze nog even te roosteren van tevoren, dan krijgen ze nog iets meer smaak vind ik altijd.

Pijnboompitten zijn de zaadjes in een dennenappel van een dennenboom, genaamd Pinus. Meestal worden ze gebruikt in salades, maar je kunt er nog veel meer mee natuurlijk – zoals in deze limoentaart.

Limoentaart met pijnboompitten: ingrediënten

Wat heb je allemaal nodig voor deze limoentaart?

Maria-biscuits: voor de bodem gebruik ik Maria-biscuits, maar je kunt ook prima andere biscuitjes kiezen. Kies wel een biscuit of koekje dat niet te veel smaak heeft, anders overheerst de bodem in plaats van de vulling.
Ongezouten roomboter: voor het maken van de bodem, ik gebruik altijd roomboter.
Limoen: gebruik altijd een verse limoen.
Gecondenseerde melk: voor het maken van de karamel.
Eidooiers: je gebruikt alleen de eidooiers, de eiwitten kun je bijvoorbeeld gebruiken om Italiaanse merengue of merengue-schuimpjes van te maken.
Pijnboompitten: rooster de pijnboompitten kort (pas op dat ze niet verbranden) voor meer smaak.
Slagroom: om de taart helemaal af te maken, gezoet met een beetje suiker.

Je verwacht misschien dat deze limoentaart heel zoet is door de gecondenseerde melk, maar dat valt mee. Juist doordat je er ook limoen bij doet, wordt het wat frisser. Doe niet te veel suiker door de slagroom, want dan kan het wel snel te zoet worden.

Italiaanse limoentaart met pijnboompitten

Italiaanse limoentaart met pijnboompitten

Bewaren?

Je kunt de limoentaart met pijnboompitten helaas niet heel lang bewaren. Na ongeveer twee dagen wordt de bodem wat minder lekker, dus ik zou niet te lang wachten met opeten.

Wacht met het opspuiten van de slagroom tot het opdienen en bewaar de limoentaart dan in de koelkast. Zonder slagroom kun je het ook buiten de koelkast bewaren.

Ingrediënten en bereiden:

Italiaanse limoentaart met pijnboompitten

Crostata di lime al pinoli - Limoentaart met pijnboompitten

www.volgdekruimels.nl
Recept voor een Italiaanse limoentaart met pijnboompitten en slagroom.
4.67 van 6 stemmen
Recept afdrukken Pin recept
Je scherm blijft aan!
HOEVEELHEID: 10 personen

Ingrediënten
  

  • 70 gram boter
  • 150 gram maria-biscuits
  • 1 limoen
  • 300 milliliter gecondenseerde melk (één blikje)
  • 3 eidooiers
  • 40 gram pijnboompitten
  • 250 milliliter slagroom (met een beetje suiker)

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
  • Smelt de boter op laag vuur en verkruimel de Maria-biscuits.
  • Meng de biscuits met het gesmolten boter en druk deze in de vorm voor de bodem van de taart. Bak hem af in 10 minuten in de oven en laat hem daarna afkoelen.
  • Rasp de limoen en knijp hem uit voor de sap.
  • Meng de gecondenseerde melk met het sap van de limoen, de helft van de geraspte schil en de eidooiers.
  • Giet het uit over de bodem en strooi de pijnboompitten erover. Bak hem af in de oven voor 25 minuten, tot de bovenkant een beetje gekarameliseerd is.
  • Koel de taart en klop intussen de slagroom met een beetje suiker stijf. Spuit deze over de taart en verdeel de rest van de geraspte schil van de limoen erover.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het ons weten!

Naar de receptenindex!

gecondenseerde melkitaliëlimoentaart

Related Posts

Ultieme chocolate chip cookies recept
Ultieme chocolate chip cookies recept
Gevulde eieren maken (klassiek)
Gevulde eieren maken (klassiek)
Fudge met rozenwater
Fudge met rozenwater
Oreo brownies
Oreo brownies

Berichtnavigatie

Zelf chocoladeletters versieren
Cranberry compote

18 comments

  1. Anne-Marie schreef:
    12 juni 2017 om 08:22

    Lijkt me echt heerlijk, wat een fijn recept!

    Beantwoorden
    1. Danella schreef:
      12 juni 2017 om 13:46

      Dankjewel!

      Beantwoorden
  2. Kim schreef:
    12 juni 2017 om 11:52

    Dit ziet er echt super lekker uit! Heb nog nooit een zoet gerecht met pijnboom pitten gegeten, maar wil dit wel een keertje proberen.

    Beantwoorden
    1. Danella schreef:
      12 juni 2017 om 13:48

      Eerste keer dat ik een een taart at met pijnboompitten, was ik ook wel even verrast, maar het is erg lekker!

      Beantwoorden
  3. Elma schreef:
    12 juni 2017 om 12:51

    Ik hou echt van pijnboompitten! Nog nooit in een taart geproefd, maar hé waarom ook niet?! Ik ga het zeker een keer proberen!

    Beantwoorden
    1. Danella schreef:
      12 juni 2017 om 13:49

      Ik ben ook gek op pijnboompitten, zo lekker.

      Beantwoorden
  4. Krystle/Batboy schreef:
    12 juni 2017 om 13:32

    Ziet er mooi en erg lekker uit! Zal niet in mij opkomen om pijnboompitten in een taart te doen, maar ik zou het graag een keer proberen! Mooie foto’s krijg ik trek van!

    Beantwoorden
    1. Danella schreef:
      12 juni 2017 om 13:48

      Ik heb er ook wel weer zin in haha;)

      Beantwoorden
  5. Anke schreef:
    12 juni 2017 om 14:12

    Oh, dit ziet er heerlijk uit! Pijnboompitten verwacht je niet zo snel op een taart eigenlijk, dus ben best wel benieuwd. X A

    Beantwoorden
    1. Danella schreef:
      12 juni 2017 om 20:53

      Gewoon een keertje proberen! Als je pijnboompitten en karamel lekker vind, dan vind je deze taart denk ik ook heel lekker.

      Beantwoorden
  6. Sabrina schreef:
    12 juni 2017 om 14:19

    ziet er lekker uit! knappe foto’s trouwens

    Beantwoorden
    1. Danella schreef:
      12 juni 2017 om 20:43

      Dankjewel!

      Beantwoorden
  7. Sofie schreef:
    12 juni 2017 om 16:15

    Oh dit ziet er heerlijk uit! Deze ga ik zeker eens proberen.

    Beantwoorden
    1. Danella schreef:
      12 juni 2017 om 20:54

      Leuk!

      Beantwoorden
  8. VYELLA schreef:
    12 juni 2017 om 16:55

    omg dit klinkt echt té lekker voor woorden! Mooie foto’s ook!

    Beantwoorden
    1. Danella schreef:
      12 juni 2017 om 20:54

      Het is ook heel lekker ;). Dankjewel.

      Beantwoorden
  9. Eva schreef:
    12 juni 2017 om 17:50

    Oh hoe lekker ziet dat eruit! Deze sla ik even op 😀

    Beantwoorden
    1. Danella schreef:
      12 juni 2017 om 20:55

      Ja, lekker hè!

      Beantwoorden

Geef een reactie! Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search

Popular

Oosterse kip met rijst
Graham crackers vervangen
Gestoomde bao buns
Kruimeldeeg recept (basisrecept)
Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus
Traditionele Groningse poffert

Newsletter

Good to know

Elke oven werkt anders. De oventijden die genoemd worden in de artikelen zijn richtlijnen. Het zou kunnen dat het gerecht iets korter of iets langer in de oven moet. Zie je ergens eetlepels, theelepels of cups staan? Dan heb ik het altijd over de Amerikaanse maten. Deze zijn namelijk altijd hetzelfde qua inhoud, terwijl lepels etc. onderling veel verschillen.

Disclaimer

Alle inhoud van Volg de kruimels ligt vast onder copyright. Foto’s, artikelen en andere elementen mogen niet zonder toestemming gebruikt worden. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend en Volg de kruimels is niet aansprakelijk voor enige direct of indirecte schade.

Bekijk de disclaimer voor meer informatie.

  • Home
  • Receptenindex
  • Contact
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Sitemap
© 2023 | Volg de kruimels - All rights reserved