Op zoek naar een lekker recept voor ontbijt, lunch of even tussendoor? Maak dan zeker deze croissants met kaas en bacon (ook wel cruffins genoemd).
Ik ben gek op recepten die niet veel tijd kosten. Natuurlijk is het soms heerlijk om lang in de keuken te staan, maar vaak heb ik daar helemaal geen tijd voor of zin in. Deze croissants maak je super snel en zijn ook nog zo klaar. Perfect voor het ontbijt of de lunch.
Croissants of cruffins?
Cruffins zijn croissants die je afbakt in een muffinvorm (of cupcakevorm). Het is dus alleen de vorm die anders is, dus noem ze zoals je ze wilt noemen – voor de smaak maakt de naam niet uit.
Croissant met kaas en bacon
Deze croissants maak ik met kant en klaar deeg. Koken en bakken zonder pakjes en zakjes is leuk, maar soms zijn die pakjes en zakjes best wel handig. Zeker als je deze croissants met kaas en bacon wilt gaan maken. Zo’n blik draai je open en je hoeft het alleen nog maar te vullen. Ideaal toch?
Welke kaas?
Voor dit recept heb ik gekozen voor cheddar en emmentaler, maar je kunt eindeloos variëren. Gebruik gewoon wat in je koelkast ligt of kies kaasjes die jij lekker vindt.
Deze cruffins zijn ook erg lekker met gruyere, een blauwe schimmelkaas of vul ze met een brie.
Het is wel handig om te kiezen voor kazen die goed smelten. Een hele harde kaas smelt niet en je wilt natuurlijk wel die zachte vulling. Ook zou ik altijd kiezen voor een kaas met een beetje een uitgesproken kaas, zoals cheddar. Kies je twee kaasjes met een zachte smaak, dan mis je die smaak later ook in de cruffins en dat is natuurlijk ook zonde.
Je kunt de croissants met kaas en bacon direct opeten als ze uit de oven komen, maar je kunt ze natuurlijk ook koud eten.
Wacht niet te lang met eten, want je kunt ze niet heel lang bewaren. Zou ze zeker dezelfde dag opeten of misschien de volgende ochtend, maar daarna worden ze al snel een beetje slof.
Ingrediënten en bereiden:
Croissant met kaas en bacon
www.volgdekruimels.nlEquipment
- Muffin/cupcake bakvorm
Ingrediënten
- 1 blik croissantdeeg
- 10 plakjes bacon
- 200 gram geraspte kaas
- zwarte peper (naar smaak)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en vet de bakvorm een beetje in.
- Haal het croissantdeeg uit het blik. Haal de driehoeken aan elkaar zitten, maar snijdt ze per twee los op de rechte snijlijn zodat je drie rechthoeken krijgt. Plak vervolgens de drie rechthoeken aan elkaar om een grote rechthoekige lap te krijgen.
- Leg de plakjes bacon op het deeg, zorg dat het allemaal goed verdeeld is. Vervolgens strooi je de geraspte kaas erover. Welke kaas je wilt kun je helemaal zelf weten. Ik heb cheddar en emmentaler gebruikt, maar belegen kaas, een blauw kaasje of gruyere is ook lekker. Gewoon kiezen wat je lekker vindt.
- Rol het deeg op aan de lange kant. Snijdt de rol vervolgens in 8 gelijke stukken met een scherp mes. Plaats de kleine rolletjes daarna in de muffinvorm.
- Bak de cruffins af in 15 tot 18 minuten tot ze goudbruin zijn. Je kunt ze warm en koud eten.
heerlijk dit recept met restje brie gemaakt als avond maal toen mijn man een weekend weg was met zijn neef , haha ik wilde wat voor hun bewaren maar helaas is niet gelukt. had wel speciaal een blikje croissant deeg gekocht had ooit een recept gezien maar vond dit recept en ging er helemaal voor . :))