Een kerstdiner is niet compleet zonder een cranberry compote. Althans dat is de mening van m’n moeder, die kan niet zonder cranberry’s met kerst, maar ook buiten de feestdagen is deze compote super lekker. Bij een dessert, bij vlees zoals rundercarpaccio, kalkoen, wild of in je yoghurt of kwark ’s ochtends.
Cranberry compote
Het maken van een compote van cranberry’s is heel erg makkelijk, gewoon alles bij elkaar doen in een pan, even laten koken en afkoelen. Of direct warm eten natuurlijk, dat kan ook prima. Het kost ongeveer een kwartier om deze cranberry compote te maken.
Tijdens het koken komen alle heerlijke smaken en geuren van de cranberry’s, sinaasappel, steranijs, kruidnagel, piment en kaneel vrij.
Voor de compote heb je verse cranberry’s nodig of cranberry’s uit de diepvries. Je zou het eventueel ook kunnen maken met gedroogde cranberry’s (die vind je vaak bij de rozijnen en ander gedroogd fruit), maar dat geeft toch niet hetzelfde resultaat. Het is vaak dikker en veel en veel zoeter dan bij verse cranberry’s. Mocht je de compote nou wel willen maken met gedroogde cranberry’s, dan moet je blijven proeven en even uitvinden hoeveel suiker je nog moet toevoegen.
Wil je er liever een saus van maken? Dat kan natuurlijk ook. Giet de compote als het nog warm is, in een blender en mix het tot alles fijn gemalen is. Haal het daarna nog door een zeef en je hebt een heerlijke saus.
Ingrediënten & bereidingswijze
Cranberry compote
www.volgdekruimels.nlIngrediënten
- 200 milliliter sinaasappelsap
- 100 gram kristalsuiker
- 1 eetlepel honing
- 200 gram cranberry's (vers of diepvries, geen gedroogde)
- 2 kruidnagels
- 1 steranijs
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 1 bolletje piment
- snufje zout
Instructies
- Doe de sinaasappelsap, de suiker en de honing in een pan. Spoel de cranberry's even af met water en doe deze ook in de pan. Breng het aan de kook.
- Voeg ondertussen de kruidnagels, steranijs, kaneelpoeder en de piment toe en laat rustig doorkoken. Roer regelmatig even door.
- De cranberry's poppen open en alles wordt meer een gelei. Haal de pan van het vuur af, als het op een jam begint te lijken.
- Verwijder de kruidnagel, steranijs en piment. Doe de compote in een glazen pot en sluit hem goed af, laat hem afkoelen of serveer hem warm.
Oooh dit klinkt heel lekker. Ik vind cranberry compote voor lekker als dun laagje op een broodje of toastje met paté! Ik ga je recept mooi bewaren en een keer maken zodra ik tijd heb!
Ziet er eigenlijk wel lekker uit! Maar zou het nooit zelf gaan maken :$
Dit ziet er heerlijk uit! Ik vind het alleen altijd zo jammer dat er in jam-achtige recepten zoveel suiker moet. Is daar nog een alternatief voor?
Lekker. Ik wist niet dat het zo makkelijk was. Het lijkt me heerlijk als saus over een stukje vlees of kaas uit de oven.
Bedankt voor het recept. Ik vind de presentatie ook erg leuk zo in zo’n weckpotje!
Hmm nog nooit gemaakt maar misschien eens het proberen waard… ik sla hem op!
Wat lekker zeg! Doet me denken aan dat sausje van de Ikea 🙂 Ik ga het een keer maken, bedankt voor het recept!
mmm… lijkt allemaal heerlijk 😛 Ga ik zeker even uitproberen.
Dankjewel!