Follow:
Comfort Food, Hartig, Hoofdgerechten, Hoofdgerechten vlees, Recepten

Comfort Food: Italiaanse stoofpot met gnocchi

Zodra de herfst begint heb ik weer zin in stoofpotten. Dat vind ik echt zo ontzettend lekker en leuk om te maken. De pan die een paar uur pruttelt op het vuur en je huis vult met heerlijke geuren. Afgelopen weekend maakte ik weer een Italiaanse stoofpot met gebakken gnocchi.

Direct naar recept

Italiaanse stoofpot met gnocchi

Soms maak je een gerecht die je eigenlijk meteen weer wilt maken. Ik had ook wat extra gemaakt om te bewaren voor later, maar dat is niet gelukt. De pan was nog net niet leeg geschraapt. De Italiaanse stoofpot aten we met gebakken gnocchi. Even opgebakken met wat knoflook en dat past er echt perfect bij. Kleine krokante aardappelkussentjes. En ciabatta om te dippen in de lekkere saus.

De gnocchi kun je natuurlijk zelf maken, recept voor gnocchi vind je hier, of je koopt het in de supermarkt. Liever geen gnocchi? Ook patat of opgebakken aardappelen met rozemarijn en knoflook passen er prima bij.

italiaanse stoofpot met gnocchi

Dit ziet er toch heerlijk uit!

De Italiaanse stoofpot maakte ik met tomatensaus en witte wijn. Een stoofpot heeft een zuur (of zoals chefkoks zouden zeggen: een zuurtje) nodig. Hierdoor wordt het vlees malser. Tomatenpuree is geschikt, maar ook bijvoorbeeld donker bier. Dit keer werd het dus witte wijn en puree van tomaten.

Door witte wijn te gebruiken in plaats van rode wijn, wordt de runderstoofpot een beetje zachter van smaak. Rode wijn heeft snel een overheersende smaak, ook al is alle alcohol eruit door het koken, en dat heb je niet met witte wijn.

In een peposo, een andere Italiaanse runderstoofpot, wordt wel rode wijn gebruikt, maar dat past weer perfect bij de zwarte peperkorrels.

gebakken gnocchi

Een goede stoofpot moet een paar uur sudderen op het vuur. Daar kom je niet omheen. Voordeel is wel dat je er niet de hele tijd bij hoeft te staan. Af en toe even doorroeren is genoeg.

Gebruik voor het maken van een Italiaanse runderstoofpot een braadpan of andere pan met dikke bodem. Heb je dit niet? Gebruik dan een sudderplaatje. Anders brand het te snel aan.

gnocchi met italiaanse runderstoofpot

Ingrediënten & bereidingswijze

Italiaanse stoofpot met gnocchi

Voorbereiding 10 minuten
Kooktijd 3 uur
Totale tijd 3 uur 10 minuten
Aantal 4 personen

Ingrediënten

 • 800 gram runderriblappen
 • 1 liter runderbouillon
 • 140 gram tomatenpuree (twee blikjes)
 • 4 tenen knoflook (ontveld)
 • 2 laurierblaadjes
 • peper
 • gedroogde oregano
 • 100 milliliter witte wijn

Bereidingswijze

 1. Snijdt de runderriblappen in stukken, ongeveer 2 bij 2 centimeter. In ieder geval niet groter.

 2. Verhit een beetje olie in een pan en doe de stukjes riblappen erbij. Braad aan tot ze een beetje bruingekleurd zijn. Doe dan ongeveer 500 tot 600 milliliter runderbouillon erbij (tot ze onder water staan). Rest van de bouillon bewaar je. Breng op laag vuur aan de kook en laat met deksel een uur pruttelen.

 3. Roer het af en toe door. Voeg na het uur de tomatenpuree, knoflooktenen, laurierblaadjes, een beetje gedroogde oregano en een beetje peper toe. Roer alles door.

 4. Voeg dan 100 milliliter witte wijn toe en roer even. Laat het pruttelen op het vuur zonder deksel.

 5. Laat weer een uur pruttelen op het vuur. Roer het af en toe even door. Voeg als het nodig is nog wat runderbouillon toe. De saus dikt namelijk in en verdampt, daarom is het soms nodig om een beetje bouillon toe te voegen. 

 6. Blijf ook proeven en voeg als het nodig is nog wat oregano of peper toe. Wacht nog met het zout, dan kan aan het eind nog wel. 

 7. De stoofpot moet door blijven pruttelen tot het vlees heerlijk zacht is geworden en bijna uit elkaar valt. Proef voor de laatste keer en voeg als het nodig is nog wat zout of peper toe.

 8. Doe de ciabatta in de oven en begin vlak voor het einde met het bakken van de gnocchi. Verhit een beetje olie en peper en knijp een halve teen knoflook uit. Doe de gnocchi erbij en bak tot ze goudbruin zijn. 

italiaanse stoofpot

Share on
Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply