Skip to content
site-logo

Volg de kruimels

| Eat the dream

  • Home
  • Recepten
    • Alle recepten
    • Zoet
    • Hartig
    • Feestdagen
  • Tips
    • Baktips
    • Kooktips
    • How to’s
    • Ingrediënten
  • Foodtalk
    • Inspiratie
    • Kookboeken
    • Kook- & bakgerei
  • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken?
  • Home
  • Recepten
    • Alle recepten
    • Zoet
    • Hartig
    • Feestdagen
  • Tips
    • Baktips
    • Kooktips
    • How to’s
    • Ingrediënten
  • Foodtalk
    • Inspiratie
    • Kookboeken
    • Kook- & bakgerei
  • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken?
Citroentaart met merengue
Recepten

Citroentaart met merengue

21 oktober 20189 maart 2020 2 comments

Een citroentaart met merengue is voor mij echt zo’n gouden combinatie. Het frisse van de citroen, brosse van de koek en het zoete en zachte van de merengue. Een tijdje geleden ging ik uit eten in Eemnes en daar at ik als toetje een gevallen citroentaartje met merengue en citroenijs (en oké, ook nog hangop met rood fruit – iets met niet kunnen kiezen en delen). En ik bedacht me opeens dat ik het recept voor mijn lemon merengue nog niet heb gedeeld! Dat werd dus wel eens tijd.

Direct naar recept

Citroentaart met merengue

Dit citroentaartje ziet er toch al heerlijk uit. En het maken is echt niet zo moeilijk. Het bestaat eigenlijk uit drie onderdelen: de bodem, de lemoncurd en de gebrande merengue.

Voor het deeg maak ik een harde wenerdeeg. Dit deeg heb ik voor het eerst gezien bij een programma van Rudolph van Veen en sindsdien maak ik het heel erg vaak. Met een harde wenerdeeg heb je een smaakvolle bodem, beetje bros, maar die de smaak van de citroen en de merengue niet overschaduwt.

citroentaart met merengue

De bovenkant, de merengue, maak ik van Italiaans kookschuim. Hiervoor maak je een hete suikersiroop die je bij de opgeklopte eiwitten giet. Het schuim koelt langzaam af terwijl de keukenmachine blijft draaien. Italiaanse merengue kun je later ook mooi branden met een brander.

Overigens is het kookschuim ook geschikt om te eten als je zanger bent. Doordat je hete suikersiroop erbij giet koken de eiwitten en gaat het dus niet meer om rauwe eiwitten (iets wat je wel hebt bij normaal eiwitschuim).

Italiaanse kookschuim is heel erg zacht en een beetje verslavend, zo lekker. Zorg dus voor een lekkere dikke laag als tegenhanger voor de zure lemoncurd.

merengue branden citroentaart

Voor het branden van de merengue gebruik ik een heel simpel brandertje. Ik denk eigenlijk dat hij gewoon bij de Action vandaan komt. Heb je geen brander? Dan zou ik dit gewoon overslaan, of ook zo’n goedkoop dingetje kopen.

Houd je over? Bewaar de citroentaart in afgedekt in de koelkast. Ik denk dat je het ongeveer één à twee dagen kunt bewaren. Het kookschuim blijft namelijk niet heel lang goed en wordt steeds vloeibaarder.

Ingrediënten & bereidingswijze

zoete recepten

Citroentaart met merengue

www.volgdekruimels.nl
Nog geen beoordelingen
Recept afdrukken Pin recept
Je scherm blijft aan!
HOEVEELHEID: 1 taart

Ingrediënten
  

Harde wenerdeeg

  • 175 gram bloem
  • 100 gram koude roomboter (ongezouten)
  • 60 gram kristalsuiker
  • 1/2 ei (misschieni iets meer als het heel droog is)
  • snufje zout

Lemon curd

  • 2 citroenen
  • 2 eieren
  • 90 gram kristalsuiker
  • 100 gram roomboter (ongezouten)

Merengue

  • 50 gram eiwit
  • 40 gram poedersuiker
  • 75 gram kristalsuiker
  • 40 gram water

Instructies
 

  • Meng alle ingrediënten voor de harde wenerdeeg. Leg het deeg minstens een halfuur in de koelkast. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Vet de bakvorm in. Rol het deeg uit en bekleed de vorm ermee, prik met een vork een paar gaten in het deeg. Leg er een vel bakpapier op en doe er blinde vulling in (bijvoorbeeld keramische bollen, rijst of bonen). 
  • Bak het deeg tien minuten in de oven. Verwijder de blinde vulling en het bakpapier. Bak daarna nog ongeveer twintig tot dertig minuten tot het goudbruin is geworden.
  • Maak ondertussen de lemon curd. Rasp één helft van 1 citroen en knijp de citroen uit voor 100 milliliter citroensap. 
  • Doe de citroensap met de kristalsuiker en de eieren in een pan en breng al roerend aan de kook. Laat zacht doorkoken tot het een lobbige massa is geworden. Haal van het vuur af en voeg de roomboter toe. Blijf roeren tot het gemengd is.
  • Schenk de lemoncurd in de taartvorm en laat opstijven.
  • Ga verder met de merengue. Weeg de eiwitten af en voeg de poeder suiker toe. Klop de eiwitten op tot ze stijf worden en steeds meer in volume groeien. 
  • Doe ondertussen het water met de kristalsuiker in een pannetje en breng voorzichtig aan de kook tot het een heldere vloeistof is geworden.
  • Giet het suikerwater voorzichtig bij de eiwitten terwijl de keukenmachine blijft door kloppen. Giet het water aan de zijkant erbij, zodat het niet in het rond gaat vliegen (pas op, het is heel erg heet). 
  • Laat de keukenmachine nu draaien tot het schuim is afgekoeld, ongeveer op lauwe temperatuur, en stevig is geworden. 
  • Spuit de merengue op de taart, brand aan met een brander en serveer meteen.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het ons weten!

citroentaartje

citroenlemon curdmerengue

Related Posts

Ultieme chocolate chip cookies recept
Ultieme chocolate chip cookies recept
Gevulde eieren maken (klassiek)
Gevulde eieren maken (klassiek)
Fudge met rozenwater
Fudge met rozenwater
Oreo brownies
Oreo brownies

Berichtnavigatie

Comfort Food: Snelle appelkruimel met vanillesaus
Gedroogde appel uit de oven

2 comments

  1. Em schreef:
    23 januari 2021 om 15:28

    De tip van blind bakken met rijst, zou ik niet opvolgen. De rijst plakt tijdens verwijderen in het deeg.

    Beantwoorden
    1. Danella schreef:
      25 januari 2021 om 11:02

      Dat is vervelend! Heb je wel een bakpapiertje tussen het deeg en de rijst gedaan? Dan komt het rijst namelijk niet in aanraking met het deeg en kun je het na het blind bakken er gemakkelijk uit halen.

      Beantwoorden

Geef een reactie! Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search

Popular

Gestoomde bao buns
Kinder Bueno tiramisu
Oosterse kip met rijst
Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus
Kruimeldeeg recept (basisrecept)
Graham crackers vervangen

Newsletter

Good to know

Elke oven werkt anders. De oventijden die genoemd worden in de artikelen zijn richtlijnen. Het zou kunnen dat het gerecht iets korter of iets langer in de oven moet. Zie je ergens eetlepels, theelepels of cups staan? Dan heb ik het altijd over de Amerikaanse maten. Deze zijn namelijk altijd hetzelfde qua inhoud, terwijl lepels etc. onderling veel verschillen.

Disclaimer

Alle inhoud van Volg de kruimels ligt vast onder copyright. Foto’s, artikelen en andere elementen mogen niet zonder toestemming gebruikt worden. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend en Volg de kruimels is niet aansprakelijk voor enige direct of indirecte schade.

Bekijk de disclaimer voor meer informatie.

  • Home
  • Receptenindex
  • Contact
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Sitemap
© 2023 | Volg de kruimels - All rights reserved