Follow:
Recepten, Sauzen & toppings, Zoet

Citroenbotercrème

citroen botercrème

Mmmm botercrème, zo lekker op een cake, als vulling van whoopie pies en taarten of op een cupcake natuurlijk. En deze citroenbotercrème is romig, maar ook heel fris door de citroen en zacht van textuur.

CITROENBOTERCREME

Voor veel recepten voor botercrème wordt er alleen boter met poedersuiker gemengd en misschien nog wat citroenrasp erbij. Maar ik vind dat de botersmaak soms te overheersend en het kan zo’n hard blok worden als je ze bewaard in de koelkast. Het is dan snel te machtig en teveel. Deze citroen botercrème bestaat uit een custard met citroen, gemengd met boter en poedersuiker. Nog steeds machtig natuurlijk, maar wel met een rijke smaak en een zachte textuur.

Belangrijk is dat de custard en het boter op kamertemperatuur zijn. De custard moet eerst helemaal afkoelen, voordat je het kunt mengen met de boter. Is de custard nog wat warm, dan smelt de boter en wordt het heel waterig en is de custard nog te koud, dan heb je kans dat de boter gaan schiften door het verschil in temperatuur. Laat daarom de custard eerst afkoelen in de koelkast en haal het minstens een halfuur voor het mengen met de boter uit de koelkast. Mocht de botercrème gaan schiften, dan kan het soms helpen om het in de koelkast te zetten en opnieuw te mixen als het helemaal is afgekoeld.

Wil je het op cucpakes spuiten? Dan moet het eerst weer koud worden in de koelkast, anders kun je geen mooie toefen spuiten. Je kunt de citroenbotercrème een paar dagen bewaren afgedekt bewaren in de koelkast.

INGREDIENTEN & ZO MAAK JE HET

Citroenbotercrème

Aantal 1 cake/taart of 12 cupcakes

Ingrediënten

 • 1/2 citroen
 • 2 eidooiers
 • 100 milliliter melk
 • 6 eetlepel suiker
 • 2 eetlepels bloem
 • 150 gram roomboter
 • 200 gram poedersuiker

Bereidingswijze

 1. Rasp de schil van de halve citroen en knijp de citroen uit.
 2. Doe de melk in een pan met dikke bodem en verwarm het op laag vuur.
 3. Meng in een aparte kom de eidooiers met het suiker, de bloem en het sap en de geraspte schil van de citroen. Doe er een klein beetje warme melk bij en giet het mengsel daarna in de pan met de melk.
 4. Breng het aan de kook, terwijl je blijft roeren, en laat het doorkoken tot het een dikke vla is geworden.
 5. Giet de custard in een schaal, dek het af met vershoudfolie en laat het afkoelen in de koelkast.
 6. Zorg dat de boter en de custard op kamertemperatuur zijn. Klop de boter luchtig en voeg de poedersuiker erbij in drie delen. Voeg daarna de custard bij de boter toe. Blijf kloppen tot alles is gemengd.
 7. De botercrème kan meteen gebruikt worden op een cake of taart. Wil je er toefjes van spuiten op cupcakes? Doe het dan in een spuitzak en koel het eerst in de koelkast, het wordt hierdoor harder en je kunt dan mooiere toefjes spuiten.

Een yoghurtcake met citroenbotercrème. Klik hier voor het recept


Volg mij ook op Facebook, Instagram en Pinterest! Maak je een gerecht van Volg de kruimels? Dan vind ik het heel leuk om te horen wat je ervan vond. Laat een reactie achter, neem contact met me op of tag me op social media met #volgdekruimels!

Ga voor meer recepten naar de receptenindex!

Share on
Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply