Skip to content
site-logo

Volg de kruimels

| Eat the dream

  • Home
  • Recepten
    • Alle recepten
    • Zoet
    • Hartig
    • Feestdagen
  • Tips
    • Baktips
    • Kooktips
    • How to’s
    • Ingrediënten
  • Foodtalk
    • Inspiratie
    • Kookboeken
    • Kook- & bakgerei
  • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken?
  • Home
  • Recepten
    • Alle recepten
    • Zoet
    • Hartig
    • Feestdagen
  • Tips
    • Baktips
    • Kooktips
    • How to’s
    • Ingrediënten
  • Foodtalk
    • Inspiratie
    • Kookboeken
    • Kook- & bakgerei
  • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken?
Citroen meringue taartjes
Gemiddeld

Citroen meringue taartjes

3 maart 20232 maart 2023 Leave a comment

Recept om heerlijke kleine citroen meringue taartjes te maken.

Een echte klassieker: citroen meringue taartjes. Heerlijk fris door de citroen, met een zoete tegenhanger van de meringue.

Direct naar recept

Citroen meringue taartjes

Dit is ook weer één van mijn lievelingsrecepten (maar wat niet eigenlijk). De combinatie van de frisse en zure lemon curd, het zachte van de meringue en het brosse van de koek (taartbodem) is echt een perfecte combinatie.

Naast dat deze taartjes heel erg lekker zijn, zien ze er ook nog prachtig uit.

Ga je ook deze citroen meringue taartjes maken? Goede keuze!

De taartjes zijn heel leuk om te maken
Ontzettend lekker natuurlijk
Heerlijk fris en zoet met de meringue

citroen meringue taartjes

Hoe maak je deze lemon meringue taartjes?

Wanneer je het recept bekijkt, denk je misschien: oh jee, wat veel werk. Maar dat valt mee! Je moet alleen wel op tijd beginnen met het maken van de taartbodems, want die moeten afkoelen voordat je de curd en de meringue erin doet.

Deze lemon meringue taartjes bestaan eigenlijk uit drie onderdelen:

Taartbodem
Lemon curd
Italiaanse meringue

Je maakt hiervoor Italiaanse meringue. Deze meringue is veilig te eten voor iedereen, want je verhit het eiwit met een heet suikersiroop.

Op deze foodblog vind je nog meer informatie over elk onderdeel op deze pagina’s:

Tartelettes maken (de taartbodems)
Zelf lemon curd maken
Alles over Italiaanse meringue

taartjes citroen meringue

Dit zijn de ingrediënten:

Oké, ik geef het direct toe: het is een beetje een lange lijst aan ingrediënten.

Dit heb je nodig voor de taartbodems:

Patentbloem: geen zelfrijzend bakmeel, want het hoeft niet te rijzen.
Poedersuiker: dit wordt beter opgenomen in het deeg dan gewone kristalsuiker.
Amandelmeel: voor de textuur en om te zorgen dat het deeg niet zakt in de oven.
Zout: voor de balans.
Ongezouten roomboter: zorg dat de roomboter goed koud is.
Ei: om een mooi samenhangend deeg te maken.

Dit zijn de ingrediënten voor de topping:

Italiaanse meringue: dit maak je met eiwit, poedersuiker en suikersiroop.
Lemon curd: dit kun je zelf maken, of je koopt het in de winkel.

En dit heb je ook nog nodig:

Naast ingrediënten heb je ook nog wat andere dingen om deze taartjes met citroen en meringue te maken.

Dit heb je nodig:

Bakringen
Mixer met een garde
Spuitzak met gekarteld spuitmondje
Brander

Een brander is niet heel noodzakelijk, je kunt dit ook overslaan als je geen brandertje thuis hebt, maar het is wel echt lekker en mooi om de meringue een beetje te karameliseren.

Je hebt brander in allerlei soorten en maten, maar tegenwoordig vind je van die kleine brandertjes bij de Action (kun je ook vullen, dus heel makkelijk).

Ik gebruik het liefste een staande mixer voor het maken van de meringue. Je kunt ook een handmixer gebruiken, maar het kost even tijd en ik merk toch altijd wel een verschil tussen een hand- en een staande mixer. Met een staande mixer krijg je gemakkelijker een mooi stevig zijn. Gebruik je dus een handmixer? Mix lekker lang, tot je echt mooie stijve pieken hebt.

citroen meringue tartelettes

Paar tips nog?

Deze taartjes zijn redelijk gemakkelijk (oké, niet heel gemakkelijk) om te maken. Ze zien er wat ingewikkelder uit dan ze zijn. In het recept heb ik alles zo goed mogelijk proberen uit te leggen, maar ik heb ook nog een paar tips.

Mijn tips voor de citroen meringue taartjes:

Vergeet niet om je taartbodems met een vork (of andere prikker) in te prikken, want anders komen ze omhoog tijdens het bakken.
Zijn je bodem nou omhoog gekomen (ook al heb je ze ingeprikt)? Prik ze dan meteen na het bakken weer in en druk ze een beetje naar beneden met een lepel.
Laat de taartbodems helemaal afkoelen voordat je de lemon curd en de meringue erin doet.
Laat de suikersiroop niet verbranden op het vuur, het mag niet bruin worden (dan krijg je namelijk al snel een verbrande smaak).
Klop de meringue goed stijf, dan krijg je mooie toeven.

Bewaren

Je kunt de taartjes ongeveer twee tot drie dagen bewaren in de koelkast. Laat ze even op kamertemperatuur komen wanneer je ze gaat serveren. Ik vind ze altijd lekkerder wanneer ze niet super koud zijn.

tartelette citroen meringue

Citroen meringue taartjes

www.volgdekruimels.nl
Recept om zelf kleine taartjes te maken met lemoncurd en meringue.
5 van 3 stemmen
Recept afdrukken Pin recept
Je scherm blijft aan!
Voorbereiding 10 min
Bereiding 30 min
Rusttijd 1 uur 30 min
Totaal 2 uur 10 min
HOEVEELHEID: 10 taartjes

Equipment

  • 1 Beslagkom
  • Deegroller
  • Kleine bakringen
  • Oven + bakplaat
  • Mixer met garde
  • Klein pannetje
  • Spuitzak met spuitmondje (optioneel)
  • Brander

Ingrediënten
  

Voor de taartjes:

  • 125 gram patentbloem
  • 50 gram poedersuiker
  • 25 gram amandelmeel
  • snufje zout
  • 75 gram ongezouten roomboter (koud en in blokjes)
  • 1 ei

Voor de topping:

  • 100 gram eiwit
  • 75 gram poedersuiker
  • 150 gram kristalsuiker
  • 85 gram water
  • 200 gram lemon curd

Instructies
 

Maak eerst de taartjes:

  • Doe de patentbloem, de poedersuiker, amandelmeel en het zout in een beslagkom.
  • Voeg de koude roomboter toe en kneed tot een kruimeldeeg.
  • Kluts het eitje en voeg twee eetlepels toe. Kneed het deeg tot een samenhangend deeg. Voeg nog wat meer ei toe wanneer het te droog is of voeg nog wat patentbloem toe wanneer het te nat wordt.
  • Verpak het deeg in vershoudfolie en laat minstens een uur rusten in de koelkast.
  • Verwarm vervolgens de oven voor op 170 graden Celsius.
  • Rol het deeg uit tot ongeveer 3 tot 5 mm dikte. Bestuif het aanrechtblad met wat bloem (vergeet de deegroller niet) en rol het voorzichtig uit tot een dunne plak.
  • Steek rondjes uit het deeg (met speciale uitsteekvormen of een glas), zie de notities voor de afmetingen, en leg het deeg over de bakring. Druk eerst de onderkant aan en daarna de randen, snijdt het overtollige deeg langs de randen met een scherp mes. Prik gaatjes in de bodem met een vork.
  • Bak de taartbodems af in ongeveer 8 tot 12 minuten. Laat volledig afkoelen.

Maak de meringue:

  • Weeg de eiwitten af. Voeg de poedersuiker toe en klop ze op in de mixer met een garde.
  • Doe ondertussen de kristalsuiker met het afgewogen water in een pannetje en zet op het vuur. Breng het tot een kookpunt, het moet een heldere vloeistof zijn (laat het niet bruin worden).
  • Wanneer de eiwitten met de poedersuiker stijf zijn geklopt, voeg je voorzichtig de suikersiroop toe. Laat hiervoor de mixer draaien op de laagste stand en giet het in een dun straaltje tegen de rand van de beslagkom erbij. Giet het niet rechtstreeks op de garde.
  • Laat de mixer op de middelste stand draaien tot het schuim is afgekoeld tot lauwe temperatuur. Het moet een zeer stijf schuim zijn.

Alles in elkaar zetten:

  • Doe in elke taartbodem een beetje lemon curd.
  • Je kunt de meringue erop spuiten met een spuitzak en gekarteld spuitmondje, of gebruik een mes. Maak mooie grote toeven.
  • Met een brander kun je de meringue nog een beetje karameliseren.

Notities

Afmetingen bakringen + uitsteken deeg
Om te weten welke maat rondjes je moet uitsteken, moet je weten hoe groot je bakringen zijn. 
Meestal zijn de bakringen voor kleine taartjes of tartelettes 6 tot 8 centimeter. Voor het uitsteken heb je een grotere ring nodig, omdat je ook de randen moet bekleden met deeg. 
Voor een bakring van 6 centimeter heb je een uitsteekvorm van 8 tot 9 centimeter nodig. Voor een bakring van 8 centimeter heb je een vorm van 10 tot 11 centimeter nodig.
Zelf uitrekenen? Tel de diameter + de hoogte van de rand bij elkaar op. 
Heb je dit recept gemaakt?Laat het ons weten!

Naar de receptenindex!

Related Posts

Ultieme chocolate chip cookies recept
Ultieme chocolate chip cookies recept
Gevulde eieren maken (klassiek)
Gevulde eieren maken (klassiek)
Fudge met rozenwater
Fudge met rozenwater
Oreo brownies
Oreo brownies

Berichtnavigatie

Tartelettes met karamel en popcorn
Oreo brownies

Geef een reactie! Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search

Popular

Oosterse kip met rijst
Gestoomde bao buns
Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus
Frikandellentaart
Traditionele Groningse poffert
Krokante aardappelen met rozemarijn en knoflook

Newsletter

Good to know

Elke oven werkt anders. De oventijden die genoemd worden in de artikelen zijn richtlijnen. Het zou kunnen dat het gerecht iets korter of iets langer in de oven moet. Zie je ergens eetlepels, theelepels of cups staan? Dan heb ik het altijd over de Amerikaanse maten. Deze zijn namelijk altijd hetzelfde qua inhoud, terwijl lepels etc. onderling veel verschillen.

Disclaimer

Alle inhoud van Volg de kruimels ligt vast onder copyright. Foto’s, artikelen en andere elementen mogen niet zonder toestemming gebruikt worden. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend en Volg de kruimels is niet aansprakelijk voor enige direct of indirecte schade.

Bekijk de disclaimer voor meer informatie.

  • Home
  • Receptenindex
  • Contact
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Sitemap
© 2023 | Volg de kruimels - All rights reserved