Recept om heerlijke kleine citroen meringue taartjes te maken.
Een echte klassieker: citroen meringue taartjes. Heerlijk fris door de citroen, met een zoete tegenhanger van de meringue.
Citroen meringue taartjes
Dit is ook weer één van mijn lievelingsrecepten (maar wat niet eigenlijk). De combinatie van de frisse en zure lemon curd, het zachte van de meringue en het brosse van de koek (taartbodem) is echt een perfecte combinatie.
Naast dat deze taartjes heel erg lekker zijn, zien ze er ook nog prachtig uit.
Ga je ook deze citroen meringue taartjes maken? Goede keuze!
De taartjes zijn heel leuk om te maken
Ontzettend lekker natuurlijk
Heerlijk fris en zoet met de meringue
Hoe maak je deze lemon meringue taartjes?
Wanneer je het recept bekijkt, denk je misschien: oh jee, wat veel werk. Maar dat valt mee! Je moet alleen wel op tijd beginnen met het maken van de taartbodems, want die moeten afkoelen voordat je de curd en de meringue erin doet.
Deze lemon meringue taartjes bestaan eigenlijk uit drie onderdelen:
Taartbodem
Lemon curd
Italiaanse meringue
Op deze foodblog vind je nog meer informatie over elk onderdeel op deze pagina’s:
Tartelettes maken (de taartbodems)
Zelf lemon curd maken
Alles over Italiaanse meringue
Dit zijn de ingrediënten:
Oké, ik geef het direct toe: het is een beetje een lange lijst aan ingrediënten.
Dit heb je nodig voor de taartbodems:
Patentbloem: geen zelfrijzend bakmeel, want het hoeft niet te rijzen.
Poedersuiker: dit wordt beter opgenomen in het deeg dan gewone kristalsuiker.
Amandelmeel: voor de textuur en om te zorgen dat het deeg niet zakt in de oven.
Zout: voor de balans.
Ongezouten roomboter: zorg dat de roomboter goed koud is.
Ei: om een mooi samenhangend deeg te maken.
Dit zijn de ingrediënten voor de topping:
Italiaanse meringue: dit maak je met eiwit, poedersuiker en suikersiroop.
Lemon curd: dit kun je zelf maken, of je koopt het in de winkel.
En dit heb je ook nog nodig:
Naast ingrediënten heb je ook nog wat andere dingen om deze taartjes met citroen en meringue te maken.
Dit heb je nodig:
Bakringen
Mixer met een garde
Spuitzak met gekarteld spuitmondje
Brander
Een brander is niet heel noodzakelijk, je kunt dit ook overslaan als je geen brandertje thuis hebt, maar het is wel echt lekker en mooi om de meringue een beetje te karameliseren.
Je hebt brander in allerlei soorten en maten, maar tegenwoordig vind je van die kleine brandertjes bij de Action (kun je ook vullen, dus heel makkelijk).
Paar tips nog?
Deze taartjes zijn redelijk gemakkelijk (oké, niet heel gemakkelijk) om te maken. Ze zien er wat ingewikkelder uit dan ze zijn. In het recept heb ik alles zo goed mogelijk proberen uit te leggen, maar ik heb ook nog een paar tips.
Mijn tips voor de citroen meringue taartjes:
Vergeet niet om je taartbodems met een vork (of andere prikker) in te prikken, want anders komen ze omhoog tijdens het bakken.
Zijn je bodem nou omhoog gekomen (ook al heb je ze ingeprikt)? Prik ze dan meteen na het bakken weer in en druk ze een beetje naar beneden met een lepel.
Laat de taartbodems helemaal afkoelen voordat je de lemon curd en de meringue erin doet.
Laat de suikersiroop niet verbranden op het vuur, het mag niet bruin worden (dan krijg je namelijk al snel een verbrande smaak).
Klop de meringue goed stijf, dan krijg je mooie toeven.
Bewaren
Je kunt de taartjes ongeveer twee tot drie dagen bewaren in de koelkast. Laat ze even op kamertemperatuur komen wanneer je ze gaat serveren. Ik vind ze altijd lekkerder wanneer ze niet super koud zijn.
Citroen meringue taartjes
www.volgdekruimels.nlEquipment
- 1 Beslagkom
- Deegroller
- Kleine bakringen
- Oven + bakplaat
- Mixer met garde
- Klein pannetje
- Spuitzak met spuitmondje (optioneel)
- Brander
Ingrediënten
Voor de taartjes:
- 125 gram patentbloem
- 50 gram poedersuiker
- 25 gram amandelmeel
- snufje zout
- 75 gram ongezouten roomboter (koud en in blokjes)
- 1 ei
Voor de topping:
- 100 gram eiwit
- 75 gram poedersuiker
- 150 gram kristalsuiker
- 85 gram water
- 200 gram lemon curd
Instructies
Maak eerst de taartjes:
- Doe de patentbloem, de poedersuiker, amandelmeel en het zout in een beslagkom.
- Voeg de koude roomboter toe en kneed tot een kruimeldeeg.
- Kluts het eitje en voeg twee eetlepels toe. Kneed het deeg tot een samenhangend deeg. Voeg nog wat meer ei toe wanneer het te droog is of voeg nog wat patentbloem toe wanneer het te nat wordt.
- Verpak het deeg in vershoudfolie en laat minstens een uur rusten in de koelkast.
- Verwarm vervolgens de oven voor op 170 graden Celsius.
- Rol het deeg uit tot ongeveer 3 tot 5 mm dikte. Bestuif het aanrechtblad met wat bloem (vergeet de deegroller niet) en rol het voorzichtig uit tot een dunne plak.
- Steek rondjes uit het deeg (met speciale uitsteekvormen of een glas), zie de notities voor de afmetingen, en leg het deeg over de bakring. Druk eerst de onderkant aan en daarna de randen, snijdt het overtollige deeg langs de randen met een scherp mes. Prik gaatjes in de bodem met een vork.
- Bak de taartbodems af in ongeveer 8 tot 12 minuten. Laat volledig afkoelen.
Maak de meringue:
- Weeg de eiwitten af. Voeg de poedersuiker toe en klop ze op in de mixer met een garde.
- Doe ondertussen de kristalsuiker met het afgewogen water in een pannetje en zet op het vuur. Breng het tot een kookpunt, het moet een heldere vloeistof zijn (laat het niet bruin worden).
- Wanneer de eiwitten met de poedersuiker stijf zijn geklopt, voeg je voorzichtig de suikersiroop toe. Laat hiervoor de mixer draaien op de laagste stand en giet het in een dun straaltje tegen de rand van de beslagkom erbij. Giet het niet rechtstreeks op de garde.
- Laat de mixer op de middelste stand draaien tot het schuim is afgekoeld tot lauwe temperatuur. Het moet een zeer stijf schuim zijn.
Alles in elkaar zetten:
- Doe in elke taartbodem een beetje lemon curd.
- Je kunt de meringue erop spuiten met een spuitzak en gekarteld spuitmondje, of gebruik een mes. Maak mooie grote toeven.
- Met een brander kun je de meringue nog een beetje karameliseren.