Recept voor het maken van een citroen maanzaadcake!
Een citroencake met maanzaad wordt ook wel lemon poppy seed cake genoemd. Deze cake is echt een klassieker!
Citroen maanzaadcake
Een heerlijke frisse en zachte cake, met een dikke laag citroenglazuur. Deze combinatie kan ik nooit weerstaan, het is zo lekker.
Deze cake wordt vaak een zomerse cake genoemd, maar eigenlijk vind ik het het hele jaar door lekker.
Waarom een citroen maanzaad cake maken?
De combinatie met citroen zorgt voor een frisse cake.
De maanzaad zorgt voor een lichte smaak van noten.
De cake is luchtig, maar tegelijkertijd ook lekker smeuïg.
De maanzaadcake heeft een lekkere dikke laag glazuur.
Citroencake met maanzaad maken
Het maken van deze citroen maanzaad cake kost ongeveer 15 tot 20 minuten en daarna kan het beslag al in de oven.
Deze ingrediënten heb je nodig!
Voor de cake gebruik ik een combinatie van patentbloem en amandelmeel. Het amandelmeel geeft geen smaak af, dus je proeft een amandelen of spijs, maar zorgt wel voor een mooie zachte textuur.
Ook gaat er een beetje heet water in. Dit lijkt misschien gek in een cakebeslag, maar het hete water zorgt voor een mooi glad beslag.
Dit zijn alle ingrediënten voor de citroen maanzaadcake:
Citroen: voor het recept heb je verse citroenen nodig. Je gebruikt de schil en het sap.
Maanzaad: dit kan natuurlijk niet ontbreken in dit recept.
Ongezouten roomboter: op kamertemperatuur, dus niet te koud.
Zonnebloemolie: in voor de citroencake met maanzaad gebruik je een combinatie van boter en olie.
Patentbloem: in het beslag gaat patentbloem.
Amandelmeel: dit kun je eventueel vervangen door patentbloem, maar het amandelmeel zorgt wel voor een mooie textuur.
Bakpoeder: om de cake te laten rijzen.
Suiker: ik gebruik altijd fijne kristalsuiker, dit wordt sneller opgenomen in het beslag.
Eieren: je hebt vier eieren nodig. Zorg ervoor dat de eieren op kamertemperatuur zijn. Te koude eieren kunnen ervoor zorgen dat het beslag gaat schiften.
Heet water: misschien een beetje gek, maar dit maakt het beslag super zacht.
Vanillepasta: ik ben gek op vanille en doe het bijna overal in.
Nog een paar tips:
Het maken van een lemon poppy seed cake is vrij eenvoudig, maar ik heb nog een paar tips voor je.
Mijn tips:
Stop met mixen zodra alle ingrediénten gemengd zijn. Wanneer je een cakebeslag overmixt, komt het minder goed omhoog tijdens het bakken.
Voeg eerst de natte ingrediënten toe en daarna pas de droge ingrediënten.
Zorg dat alle ingrediënten zoveel mogelijk op kamertemperatuur zijn. Dit is belangrijk voor het rijzen van de cake.
Hier lees je nog meer over het bakken van een cake.
Bewaren
Bewaar je cake altijd luchtdicht, dan kun je het zeker dat het zo lang mogelijk goed blijft. Je citroen maanzaadcake blijft ongeveer drie tot vier dagen goed. Je hoeft de cake niet in de koelkast te bewaren.
Citroen maanzaadcake
www.volgdekruimels.nlEquipment
- 1 Cakevorm + bakpapier (ik gebruik een vorm van 25 cm)
- Beslagkom
- Mixer
Ingrediënten
Voor de cake:
- 225 gram fijne kristalsuiker
- 125 gram ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)
- 100 ml zonnebloemolie
- 2 citroenen: de rasp
- 0,5 citroen: het sap
- 4 eieren
- 50 ml heet water
- 225 gram patentbloem
- 50 gram amandelmeel
- 25 gram maanzaad
- 2 theelepels bakpoeder
- 1 theelepel vanille-extract of -essence
- snufje zout
Voor het glazuur:
- 0,5 citroen: het sap
- 10 eetlepels poedersuiker
Instructies
Citroen maanzaadcake maken:
- Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Vet de bakvorm in en bekleed met bakpapier.
- Mix de suiker met de boter, zonnebloemolie en de rasp en het sap van de citroenen tot een licht en luchtig mengsel, dit duurt ongeveer vijf minuten.
- Voeg vervolgens één voor één de eieren toe, mix steeds tot gemengd. Giet het hete water in een kleine straal bij het mengsel, terwijl je blijft mixen. Mix tot je een glad mengsel hebt.
- Zeef de patentbloem en het amandelmeel. Spatel het daarna door het mengsel met de eieren en de boter. Niet mixen, je wilt dat het luchtig blijft.
- Voeg dan nog het maanzaad, de bakpoeder, de vanille en het zout toe. Laatste keer spatelen tot alles is gemengd.
- Doe het cakebeslag in de bakvorm en bak af in 40 tot 50 minuten in de voorverwarmde oven. De cake is klaar wanneer een dunne prikker er schoon uit komt.
Citroenglazuur maken:
- Meng het citroensap met de poedersuiker. Wil je een intense citroensmaak? Voeg dan ook nog wat rasp toe.
- Giet het glazuur over de cake. Doe dit pas wanneer de cake helemaal is afgekoeld, anders smelt het glazuur.