Follow:
Recepten, Taarten, Zoet

Citroen kwarktaart

taart kwark citroen

Een heerlijke frisse taart: een citroen kwarktaart. Je hebt geen oven nodig en het is echt super simpel om te maken. Het enige nadeel is dat je niet direct kunt beginnen met eten. Hij moet toch echt een paar uur in de koelkast staan.

Direct naar recept

Citroen kwarktaart

Een tijdje geleden gingen we barbecueën met vrienden en iedereen zou wat meenemen. Aangezien ik die dag moest werken, had ik niet veel tijd om van alles te maken. Tot Moh met een idee kwam: een citroen kwarktaart. Perfect! Een barbecue is natuurlijk niet compleet zonder een toetje.

Ik maakte deze kwarktaart met citroen een dag van tevoren en nam verder nog wat fruit, stokbrood en kruidenboter mee.

citroen kwarktaart

Voor het opstijven heb ik gelatineblaadjes gebruikt. Wil je liever agar agar gebruiken? Dan is dat ook geen probleem. Volg de instructies op de verpakking van de agar agar (dat kan ik je nu niet zo vertellen, want er zijn verschillende soorten) op en dan moet het goed komen.

stukje kwarktaart met citroen

Ook al kost het weinig tijd om de kwarktaart te maken, je moet wel rekening houden met de tijd dat de taart nodig heeft om op te stijven. Je kunt het niet direct aansnijden helaas.

Hoe graag je dat ook wilt.

Laat hem minstens 4 tot 5 uur opstijven in de koelkast. Ik dek mijn kwarktaart altijd af met een velletje vershoudfolie, zodat de geur van de andere ingrediënten in de koelkast niet in je taart trekken. Knoflook en een kwarktaart gaan iets minder goed samen ben ik bang.

recept kwarktaart met citroen

De taart kun je een paar dagen bewaren, maar wacht niet te lang. Wil je hem maken voor een verjaardag of feestje? Maak hem dan een dag van tevoren, dan weet je zeker dat hij helemaal is opgestijfd en je hem goed kunt snijden.

Ingrediëntenlijst & bereidingswijze

Citroen kwarktaart

Springvorm gebruikt van 20 cm.

Ingrediënten

 • 50 gram roomboter (ongezouten)
 • 200 gram bastognekoeken (of andere biscuits)
 • 20 gram kristalsuiker
 • 250 gram slagroom
 • 100 gram witte basterdsuiker
 • 1 citroen
 • 500 gram kwark
 • 5 blaadjes gelatine

Bereidingswijze

 1. Bekleed de onderkant van de springvorm met bakpapier. Maak hiervoor de springvorm los. Leg een vel bakpapier over de bodem en doe de rand er weer bovenop. Klik hem vast.

 2. Verwarm de roomboter in een pannetje of in de magnetron tot het gesmolten is.

 3. Verkruimel de koekjes, voeg de kristalsuiker toe en de gesmolten boter. Meng alles door elkaar. Doe het mengsel in de springvorm en druk het even aan.

 4. Klop de slagroom met een paar scheppen witte basterdsuiker tot het stijf is. Voeg daarna de kwark toe en de resterende basterdsuiker. Gebruik een spatel om het voorzichtig te mengen.

 5. Rasp de helft van de citroen en voeg de zest toe aan het kwarkmengsel. Knijp de citroen uit tot je 50 milliliter hebt. 

 6. Leg ondertussen de blaadjes gelatine te weken in koud water. Verwarm het citroensap en doe de gelatine erbij. Knijp de blaadjes even uit en roer goed door tot alles is gesmolten.

 7. Laat even afkoelen en voeg dan al roerend toe aan het kwarkmengsel. Spatel nog even door tot alles is gemengd en giet het mengsel in de springvorm.

 8. Laat minstens 4 tot 5 uur opstijven in de koelkast. 

Share on
Previous Post Next Post

1 Comment

 • Reply Elly

  Hoi, dit klinkt erg lekker en wil ik morgen gaan maken. Het kan, neem ik aan, net zo goed met Griekse yoghurt als met kwark, toch?
  Ik heb wel eens gehoord dat gelatine en zure producten niet goed samengaan. Zowel kwark of yoghurt is wat zuur en ook de citroen is zuur. Geeft dat geen probleem?

  groet Elly

  23 april 2019 at 22:12
 • Leave a Reply