Recept voor super lekkere cinnamon roll cookies.
Ik ben gek op cinnamon rolls, vooral zelfgemaakt en met heel veel icing.
Deze cinnamon roll cookies zijn zo lekker: knapperige koekjes met een zachte vulling van suiker en kaneel. Natuurlijk kan de bekende icing hier ook niet ontbreken!
Cinnamon roll cookies: koekjes met kaneel
Deze kaneelkoekjes zien er prachtig uit en zijn ook nog eens heel makkelijk om te maken.
Hoe maak je de cinnamon roll cookies?
Het lijken misschien veel stappen om te volgen, maar het valt wel mee (vind ik dan natuurlijk). Dit recept bestaat uit het maken van drie onderdelen. Je begint met het maken van het koekjesdeeg, dan de vulling (die is zo klaar) en als laatste de icing (ook heel makkelijk).
Let er wel op dat je op tijd moet beginnen met het maken van het deeg. Het koekjesdeeg voor deze cinnamon roll cookies moet namelijk minstens twee uren in de koelkast liggen voordat je ze gaat afbakken. Sla je deze stap over, of is het koekjesdeeg niet koud genoeg, dan blijft de mooie en bekende cinnamon roll-vorm niet goed en lopen ze meer uit in de warme oven.
Kan ik het koekjesdeeg ook langer in de koelkast laten liggen?
Ja! Dat is echt geen probleem. Je kunt het deeg voor deze kaneelkoekjes ook een dag van tevoren maken.
Dit zijn alle stappen:
1. Begin met het maken van het koekjesdeeg.
2. Rol het koekjesdeeg uit in een vierkant. Doe dit op een bakmat of op het aanrechtblad (of ander plat oppervlak). Om te zorgen dat het niet gaat plakken, is het handig om een beetje bloem uit te strooien op het oppervlakte en op de deegroller. Snij de randen recht af.
3. Maak de vulling en smeer het op uitgerolde koekjesdeeg. Laat aan één lange zijde ongeveer een centimeter deeg over, zodat je bij het oprollen het deeg goed aan elkaar kunt plakken (dan blijven de rolletjes beter in vorm).
4. Rol het koekjesdeeg voorzichtig op. Snij de rol eventueel door de helft, dat maakt het inpakken vaak iets gemakkelijker.
5. Pak het opgerolde deeg in vershoudfolie, stevig, en leg het minstens twee uur in de koelkast. Heel belangrijk! Wanneer je dit niet doet, zullen de koekjes gaan uitlopen in de oven en houden ze niet goed de vorm vast.
6. Snijd plakjes van ongeveer een centimeter af en leg ze op een bakmat of bakpapier, houd ongeveer vijf centimeter tussen elk koekje.
7. Bak de cinnamon roll cookies af in de voorverwarmde oven, ongeveer 10 minuten op 175 graden Celsius.
8. Laat ze volledig afkoelen. Maak dan de icing en smeer of spuit het over de afgekoelde koekjes heen. Als de kaneelkoekjes nog een beetje warm zijn, smelt de icing.
De ingrediënten
Deze koekjes bestaan uit drie onderdelen: koekjesdeeg, vulling en icing. De icing is niet per se nodig, dus je kunt dat ook prima weglaten, maar ik vind wel dat de icing het koekje nog iets lekkerder maakt.
Dit zijn de ingrediënten:
Patentbloem: voor de koekjes gebruik ik patentbloem. Patentbloem wordt gemaakt van de bloem uit het midden van een tarwekorrel, het heeft hierdoor betere glutenvormende eiwitten. Je kunt het eventueel vervangen met tarwebloem, maar het resultaat is vaak iets minder knapperig.
Bakpoeder: dit heb je nodig zodat de koekjes lekker luchtig worden.
Roomboter: ik gebruik altijd ongezouten roomboter.
Suiker: je hebt drie soorten suiker nodig, namelijk donkerbruine bastersuiker voor de vulling, fijne kristalsuiker voor het koekjesdeeg en poedersuiker voor de icing.
Ei: één ei, maat M, voor het koekjesdeeg.
Vanille-extract: een beetje vanille in het koekjesdeeg en de icing maakt de cinnamon roll cookies extra lekker.
Snufje zout: altijd een snufje zout in zoete koekjes, om de smaak goed in balans te krijgen.
Kaneel: natuurlijk kan dit niet missen in een kaneelkoekje.
Hier lees je meer over het verschil tussen bloem en meel.
Bewaren en invriezen!
Bewaar de koekjes in een luchtdichte voorraaddoos. Je hoeft ze niet in de koelkast te bewaren.
Wat ik vaak doe is het koekjesdeeg, nog niet gebakken dus, verdelen in twee rollen. Eén rol bak ik af en de andere vries ik in plakjes in. Wanneer ik dan zin heb om nog meer kaneelkoekjes te bakken, haal ik gewoon wat plakjes uit de vriezer.
Wanneer je ingevroren koekjes gaat afbakken, moet je ze vaak wel iets langer bakken in de oven.
Cinnamon Roll Cookies
www.volgdekruimels.nlEquipment
- Deegroller
- Bakplaat + bakpapier
- Oven
- Mixer met deeghaken (optioneel)
Ingrediënten
Koekjesdeeg:
- 275 gram patentbloem
- 170 gram ongezouten roomboter (kamertemperatuur)
- 150 gram fijne kristalsuiker
- 1 ei
- 1/2 theelepel bakpoeer
- 1/2 theelepel zout
- vanille-extract
Vulling:
- 50 gram bruine basterdsuiker
- 1 eetlepel kaneel
- 2 eetlepels ongezouten roomboter
Icing:
- 1 eetlepel melk
- poedersuiker (rond 100 à 150 gram)
Instructies
- Maak het koekjesdeeg. Doe alle ingrediënten in een kom en mix met deeghaken tot een gemengd deeg is geworden. Doe er eventueel nog een eetlepel patentbloem bij, wanneer het koekjesdeeg nog te nat is.
- Heb je geen mixer met deeghaken? Dan kun je het deeg ook met de hand kneden. Houdt er dan wel rekening mee dat het deeg te warm is (door de temperatuur van je handen) om direct uit te rollen, dan moet het eerst nog in de koelkast (ongeveer een halfuur).
- Bestrooi je aanrecht met een beetje bloem en leg daar het koekjesdeeg op. Maak er eerst met je handen een platte rechthoek van. Rol het vervolgens uit met de deegroller tot een grotere rechthoek, zorg dat het deeg ongeveer een centimeter dik is. Gebruik een beetje bloem op je aanrechtblad en de deegroller, om te zorgen dat het koekjesdeeg niet blijft plakken. Snij de randen recht af.
- Maak dan de vulling door de roomboter te smelten. Meng ook de bruine basterdsuiker en de kaneelpoeder.
- Bestrijk het uitgerolde koekjesdeeg met de gesmolten roomboter. Bestrooi vervolgens de basterdsuiker en het kaneel over het koekjesdeeg. Laat langs één lange zijde een centimeter over, zodat je het deeg bij het oprollen aan het einde aan elkaar kunt plakken.
- Rol vervolgens het koekjesdeeg op tot een lange rol. Druk goed aan tijdens het oprollen. Verpak de rol in vershoudfolie, goed strak, en leg voor minstens twee uur in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Leg een bakplaat klaar met bakpapier.
- Haal de rol koekjesdeeg uit de oven. Snijdt er plakken van ongeveer 1 centimeter af en leg die op de bakplaat. Houdt ongeveer 5 centimeter ruimte rondom de koekjes voor het afbakken.
- Bak de koekjes in de voorverwarmde oven in ongeveer 10 tot 15 minuten gaar. Leg ze op het aanrecht op het bakpapier of op een rek om af te koelen.
- Maak de icing wanneer de koekjes helemaal zijn afgekoeld. Doe een eetlepel melk in een bakje en voeg poedersuiker toe, tot je een dikke icing hebt (te dun en dan loopt het te veel uit). Doe de icing op de koekjes.