Follow:
Desserts, Feestdagen, Kerst, Recepten, Zoet

Christmas trifle

christmas trifle

Deze Christmas trifle smaakt helemaal naar de kerst, met sinaasappel, mandarijn, pure chocolade en natuurlijk cranberry’s. Het is één van mijn favoriete dessert voor kerst en altijd speciaal als je hem op tafel zet, het ziet er altijd al zo prachtig uit.

CHRISTMAS TRIFLE

Je hebt trifles die je zo in elkaar zet en je hebt trifles die wat meer planning vereisen en meer werk is. Tot de laatste categorie behoort deze trifle en dit is dan ook het langste recept wat tot nu toe op mijn website staat. Maar ook al kost het veel tijd om deze trifle te maken, het is het zeker waard.

Laat je dus niet ontmoedigen door het recept en het werk, want moeilijk is het zeker niet!

christmas trifle cranberry

Het zoete van de Italiaanse merengue, het frisse van de pudding met sinaasappel en de gelei met cranberry’s, het romige van de laag met slagroom en roomkaas en de chocolade met de cake maken het dan helemaal af. Je verwacht misschien dat het heel erg zoet is allemaal, maar dat is (gelukkig) niet het geval. Dit dessert is dan ook niet heel erg machtig, ideaal voor na een diner waarbij je waarschijnlijk al iets teveel hebt gegeten.

Je kunt de trifle maken in één grote schaal, of voor ieder persoon apart in schaaltjes of glazen. Het is wel zo mooi als je een transparante schaal gebruikt, want alleen dan zie je al die mooie lagen

christmas trifle lagen

Een trifle bestaat uit meerdere lagen, waarbij je een laag gelei, cake, room en fruit hebt.

Deze trifle begint met de gelei, deze heb ik gemaakt van cranberry’s en cranberrysap. Dit kun je gewoon kopen in de supermarkt, het sap ligt meestal in de koeling. Let wel even op de hoeveelheid cranberry’s die er in het sap zit, je wilt degene hebben met zoveel mogelijk cranberry’s en niet dat het eigenlijk appelsap is met een beetje cranberry’s.

Daarna gaan we door met de cake. Je kunt zelf een cake bakken of je koopt er eentje in de winkel. De blokjes cake zijn allemaal bedekt met een laagje pure chocolade. Dit geeft niet alleen een lekkere smaak, beetje bitter tussen de zoetere lagen, maar zorgt er ook voor dat de cake niet zompig wordt door de pudding. Over de cake giet je de pudding met sinaasappel.

Dan een laagje fruit met partjes mandarijn.

Over de mandarijnpartjes gaat een laag met slagroom, roomkaas en vanille. De roomkaas maakt het ook nog wat frisser.

En de laatste laag is een Italiaanse merengue, die kort gebrand is met een brander. Niet alleen zoet deze merengue, maar ook lekker gekarameliseerd.

Italiaanse merengue kookschuim gebrand in toefjes

(eetbare) Glitters mogen niet ontbreken op een Christmas trifle!

De gelei kun je het beste een dag van tevoren maken en dan direct in de trifle-schaal laten opstijven. Als je het een dag van tevoren maakt, weet je zeker dat het goed is opgestijfd. De pudding kun je ook een dag eerder maken, want ook die moet afkoelen in de koelkast.

Het mengsel van slagroom en roomkaas kun je het beste maken op de dag dat je de trifle gaat eten, dan is die net wat lekkerder. En de Italiaanse merengue moet je direct gebruiken na het maken, dus die kan je pas maken als je alles verder klaar hebt. Dan spuit je hem direct op de trifle.

christmas trifle

Deze trifle kun je een dag bewaren in de koelkast. Het is niet nodig om heb af te dekken met vershoudfolie, mits je niet heel sterk ruikende gerechten of ingrediënten in je koelkast hebt liggen. Het kan de geur van bijvoorbeeld vis of knoflook een beetje opnemen en dat is niet zo lekker. Dek hem dan wel af met vershoudfolie.

INGREDIENTEN & ZO MAAK JE HET

Christmas trifle

Deze trifle vergt wel wat planning en begin er zeker niet te te laat aan. Kijk op de website voor alle tips. 

Aantal 12 personen (of iets meer)

Ingrediënten

Voor de gelei:

  • 100 gram cranberry's
  • 2 eetlepels kristalsuiker
  • 5 blaadjes gelatine
  • 500 milliliter cranberrysap

Voor de cake:

  • halve cake
  • 100 gram pure chocolade

Voor de pudding:

  • 1 sinaasappel
  • 400 milliliter melk
  • 2 eidooiers
  • 3 eetlepels suiker
  • 2 eetlepels bloem

Voor de room:

  • 200 milliliter slagroom
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 vanillepeul
  • 200 gram roomkaas

Voor de Italiaanse merengue:

  • 100 gram eiwitten
  • 75 gram poedersuiker
  • 150 gram kristalsuiker
  • 85 gram water

En verder:

  • 2 mandarijnen

Bereidingswijze

De gelei:

  1. Doe de cranberry's met het suiker in een pan en zet hem op middenhoog vuur. Laat de suiker oplossen en de cranberries zacht worden. Maak ze dan een beetje kapot met een spatel of vork.

  2. Leg ondertussen de gelatineblaadjes in een bak met water om zacht te worden. 

  3. Voeg het cranberrysap toe en laat het warm worden. Haal de pan van het vuur en voeg de gelatineblaadjes toe. Roer nog even tot alles is opgelost en giet de gelei dan in de schaal van de trifle. 

  4. Zet hem in de koelkast en laat hem hard worden (duurt een paar uur).

De cake:

  1. Dan komt de laag met de cake. Snijdt de cake in vierkantje blokjes.

  2. Smelt de chocolade au-bain-marie en dip elk stukje cake in de chocolade. Laat ze uitlekken en hard worden op een rooster of schaal. 

De pudding:

  1. Rasp de sinaasappel en pers de sinaasappel uit (je hebt 100 milliliter nodig van het sap, als je te weinig hebt, kun je dit aanvullen met melk).

  2. Verwarm de melk en het sap en de rasp van de schil van de sinaasappel in een pan.

  3. Doe de eidooiers, de suiker en de bloem in een schaaltje en klop het tot een geheel met een garde.

  4. Voeg een paar eetlepels warme melk toe aan het mengsel met de ei en maak er een papje van.

  5. Giet het papje weer bij de warme melk in de pan en blijf goed roeren. Breng het aan de kook en blijf steeds roeren met een garde. De pudding wordt steeds dikker. 

  6. Giet het in een schaal, dek het af met vershoudfolie en laat het afkoelen in de koelkast.

De room:

  1. Klop de slagroom met het suiker en het merg van de vanillepeul op. 

  2. Voeg de roomkaas toe en mix kort tot alles is gemengd.

Eerst dit in elkaar zetten (en dan pas de merengue maken):

  1. Haal de schaal met de koude gelei uit de koelkast, deze moet helemaal koud en opgestijfd zijn.

  2. Leg de cake met de chocolade erop en giet de pudding erover.

  3. Leg hier weer partjes mandarijnen erop.

  4. Giet de room met de roomkaas erover.

  5. Maak nu de Italiaanse merengue!

De Italiaanse merengue:

  1. Klop de eiwitten met de poedersuiker op in de keukenmachine met de garde.

  2. Doe de kristalsuiker en het water in een pannetje en verwarm tot het kookt en het een heldere siroop is geworden.

  3. Giet de siroop voorzichtig bij de eiwitten als al wat zijn opgestijfd en laat de keukenmachine doorkloppen tot het schuim koud is. 

En dan verder afmaken:

  1. Doe de Italiaanse merengue in een spuitzak met spuitmond en spuit het over de room heen.

  2. Brand hem nog even met een brandertje.

  3. Eventueel nog versieren met eetbare decoratie en klaar!

christmas trifle merengue


Volg mij ook op FacebookInstagram en Pinterest! Maak je een gerecht van Volg de kruimels? Dan vind ik het heel leuk om te horen wat je ervan vond. Laat een reactie achter, neem contact met me op of tag me op social media met #volgdekruimels!

Ga voor meer recepten naar de receptenindex!

Share on
Previous Post Next Post

2 Comments

  • Reply Sandra

    Wat een prachtige schaal!
    Waar heb je de schaal voor de triffle gekocht? Ik wil de triffle voor Pasen maken

    Groet,

    Sandra

    24 maart 2018 at 14:52
    • Reply Danella

      Dankjewel!

      De schaal is van de Action haha! Ik was er laatst nog en toen heb ik hem nog gezien, dus ik hoop dat je hem kunt vinden!

      26 maart 2018 at 20:36

    Leave a Reply