Deze Christmas trifle smaakt helemaal naar de kerst, met sinaasappel, mandarijn, pure chocolade en natuurlijk cranberry’s. Hoe je deze kerst trifle maakt, lees je hier!
Een trifle is één van mijn favoriete desserts voor de feestdagen. Deze Christmas trifle ziet er toch al prachtig uit? Altijd speciaal wanneer je zo’n dessert met alle laagjes en kleuren op de tafel zet. En natuurlijk is het ook super lekker.
Christmas trifle
Ik zeg het direct maar even: het maken van deze Christmas trifle is even een werkje. Trifles zijn vaak erg mooi om te zien en lekker, maar kosten ook tijd om te maken en vereisen wat planning. Voor kerst of andere feestdagen vind ik het altijd leuk om wat speciaals te maken en zo’n Christmas trifle is zeker de moeite waard.
Laat je dus niet ontmoedigen door het lange recept!
Een trifle komt oorspronkelijk uit Engeland. Vroeger, als in heel lang geleden, bestonden trifles uit drie of vier lagen. Meestal een cake gedrenkt in alcohol, fruit en custard. Later werd de trifle steeds populairder en kwamen er ook meer variaties. En dat maakt het maken van een trifle ook zo leuk, je kunt er heel veel mee variëren en kiezen voor de smaken die jij lekker vindt.
Waarom een mooie Christmas trifle maken?
Het heeft allemaal lekkere smaken en je kunt veel variëren.
Een trifle ziet er prachtig uit met alle laagjes.
Het is een perfect dessert voor kerst of andere feestdagen.
Je kunt het gemakkelijk van tevoren maken.
Het zoete van de Italiaanse merengue, het frisse van de pudding met sinaasappel en de gelei met cranberry’s, het romige van de laag met slagroom en roomkaas en de chocolade met de cake maken het dan helemaal af. Je verwacht misschien dat het heel erg zoet is allemaal, maar dat is (gelukkig) niet het geval. Dit dessert is dan ook niet heel erg machtig, ideaal voor na een diner waarbij je waarschijnlijk al iets teveel hebt gegeten.
Christmas trifle recept
Dit recept voor Christmas trifle bestaat uit zes lagen:
Laag 1: Gelei van cranberry’s
Laag 2: Cake met een chocoladelaagje
Laag 3: Pudding met sinaasappel
Laag 4: Fruit: mandarijnen
Laag 5: Room van slagroom, roomkaas en vanille
Laag 6: Merengue
Een stappenplan
Eerste stap: je begint met het maken van de gelei. Hiervoor heb ik verse cranberry’s en cranberrysap gebruikt. Verse cranberry’s vind je in de supermarkt bij de groente en fruit-afdeling. Cranberrysap kun je vers kopen in de koeling. Kies altijd de versie met zoveel mogelijk cranberry’s, dus niet cranberrysap dat voornamelijk is aangelengd met appelsap.
De gelei van cranberry’s doe je in je glazen schaal en laat je opstijven, dit kost ongeveer een uur tot twee uur. Het gaat het snelste als je de schaal in de koelkast zet.
Tweede stap: maak alvast de pudding. Dit doe je met melk, eidooiers, suiker, bloem en een sinaasappel. Volg de aanwijzingen in het recept en laat de pudding goed afkoelen in de koelkast. Dek het af met vershoudfolie, zodat je geen velletje krijgt tijdens het afkoelen.
Derde stap: vervolgens ga je verder met het klaarmaken van de cake. Dit kun je alvast doen terwijl de gelei aan het opstijven is. Snijd de cake in blokjes en smelt de pure chocolade au-bain-marie. Bedek elk blokje cake met een dun laagje chocolade en wacht tot de chocolade weer hard is geworden.
De chocolade zorgt niet alleen voor een lekkere smaak, het is een goede bittere tegenhanger voor de zoetere lagen, maar zorgt er ook voro dat de cake niet zompig wordt door de pudding. Je kunt zelf een cake maken of eentje kopen bij de supermarkt of bakker.
Vierde stap: maak de room met slagroom, roomkaas en vanille.
Vijfde stap: maak de Italiaanse merengue door eiwitten op te kloppen met hete suikersiroop. Maak je de Christmas trifle een dag van tevoren? Dan kun je het beste wachten met het maken van de merengue tot de dag dat je het gaat serveren.
Pel ook alvast de mandarijnen, zodat alles klaar ligt voor het in elkaar zetten van de trifle.
Na het branden van de merengue heb ik er eetbare glitters overheen gestrooid.
Christmas trifle maken
Als alle laagjes klaar zijn, kun je beginnen met het in elkaar zetten van de Christmas trifle.
De laag gelei zit al in de schaal. Daarbovenop komen de blokjes cake met chocolade. Vervolgens giet je de pudding in de schaal, maak het een beetje egaal met een mes. Leg hier de partjes mandarijn op en vervolgens komt de laag slagroom met roomkaas.
Als laatste spuit je de Italiaanse merengue erop. Ik gebruik hier altijd een spuitzak voor, maar je kunt het er natuurlijk ook op scheppen met een lepel. Het is mooi als je wat toefjes maakt, dan kun je die later een beetje branden met een brander.
Christmas trifle: van tevoren maken & bewaren
Je kunt alle onderdelen, behalve de merengue, prima een dag van tevoren maken. Ook een stuk gemakkelijker, want dan hoef je op de dag van het diner of andere feestelijkheid niet zoveel meer te doen.
De Christmas trifle is ongeveer een twee dagen na het maken houdbaar, bewaar het altijd in de koelkast. Het is niet nodig om de trifle af te dekken met vershoudfolie. Heb je sterk ruikende gerehcten of ingrediënten in je koelkast liggen? Dan zou ik het wel afdekken, want je wilt niet dat de bovenste laag naar knoflook of vis gaat ruiken (want dat proef je dan vaak ook).
Christmas trifle
www.volgdekruimels.nlEquipment
- 1 Glazen schaal
- 1 Mixer
- 2 Pannen
- 1 Spuitzak met spuitmondje (optioneel)
Ingrediënten
Voor de gelei:
- 100 gram cranberry's
- 2 eetlepels kristalsuiker
- 5 blaadjes gelatine
- 500 milliliter cranberrysap
Voor de cake:
- halve cake
- 100 gram pure chocolade
Voor de pudding:
- 1 sinaasappel
- 400 milliliter melk
- 2 eidooiers
- 3 eetlepels suiker
- 2 eetlepels bloem
Voor de room:
- 200 milliliter slagroom
- 2 eetlepels suiker
- 1 vanillepeul
- 200 gram roomkaas
Voor de Italiaanse merengue:
- 100 gram eiwitten
- 75 gram poedersuiker
- 150 gram kristalsuiker
- 85 gram water
En verder:
- 2 mandarijnen
Instructies
De gelei:
- Doe de cranberry's met het suiker in een pan en zet hem op middenhoog vuur. Laat de suiker oplossen en de cranberries zacht worden. Maak ze dan een beetje kapot met een spatel of vork.
- Leg ondertussen de gelatineblaadjes in een bak met water om zacht te worden.
- Voeg het cranberrysap toe en laat het warm worden. Haal de pan van het vuur en voeg de gelatineblaadjes toe. Roer nog even tot alles is opgelost en giet de gelei dan in de schaal van de trifle.
- Zet hem in de koelkast en laat hem hard worden (duurt een paar uur).
De pudding;
- De pudding is de derde laag, maar maken we eerder. Dit moet namelijk ook afkoelen, voordat je het kan gebruiken in de trifle.
- Rasp de sinaasappel en pers de sinaasappel uit (je hebt 100 milliliter nodig van het sap, als je te weinig hebt, kun je dit aanvullen met melk).
- Verwarm de melk en het sap en de rasp van de schil van de sinaasappel in een pan.
- Doe de eidooiers, de suiker en de bloem in een schaaltje en klop het tot een geheel met een garde.
- Voeg een paar eetlepels warme melk toe aan het mengsel met het ei en maak er een papje van.
- Giet het papje weer bij de warme melk in de pan en blijf goed roeren. Breng het aan de kook en blijf steeds roeren met een garde. De pudding wordt steeds dikker.
- Giet het in een schaal, dek het af met vershoudfolie en laat het afkoelen in de koelkast.
De cake:
- Snijdt de cake in vierkantje blokjes.
- Smelt de chocolade au-bain-marie en dip elk stukje cake in de chocolade. Laat ze uitlekken en hard worden op een rooster of schaal.
De room:
- Klop de slagroom met het suiker en het merg van de vanillepeul op (of gebruik vanille-extract). Voeg de roomkaas toe en mix kort tot alles is gemengd.
Eerst dit in elkaar zetten (en dan pas de merengue maken):
- Haal de schaal met de koude gelei uit de koelkast, deze moet helemaal koud en opgestijfd zijn.
- Leg de cake met de chocolade erop en giet de pudding erover.
- Leg hier weer partjes mandarijnen erop.
- Giet de room met de roomkaas erover.
- Maak nu de Italiaanse merengue!
De Italiaanse merengue:
- Klop de eiwitten met de poedersuiker op in de keukenmachine met de garde.
- Doe de kristalsuiker en het water in een pannetje en verwarm tot het kookt en het een heldere siroop is geworden.
- Giet de siroop voorzichtig bij de eiwitten als al wat zijn opgestijfd en laat de keukenmachine doorkloppen tot het schuim koud is.
En dan verder afmaken:
- Doe de Italiaanse merengue in een spuitzak met spuitmond en spuit het over de room heen.
- Brand hem nog even met een brandertje.
- Eventueel nog versieren met eetbare decoratie en klaar!
Wat een prachtige schaal!
Waar heb je de schaal voor de triffle gekocht? Ik wil de triffle voor Pasen maken
Groet,
Sandra
Dankjewel!
De schaal is van de Action haha! Ik was er laatst nog en toen heb ik hem nog gezien, dus ik hoop dat je hem kunt vinden!
Welk diameter heeft de schaal? Ik wil de triffle als nagerecht maken met de kerst.
Hallo! Ik kon de schaal helaas zo snel niet vinden, maar ik denk dat het rond de 20 centimeter is, misschien ietsje groter.
Heel leuk dat je dit recept gaat maken!
Ik heb de triffle gemaakt en was erg lekker en de schaal was heel snel leeg. Het zag er mooi uit. Ik vond een schaal van 21,5 cm doorsnede boven en 19 cm beneden.
Wat leuk! Ik ben heel blij dat het goed gelukt is en dat het lekker was!
Een heerlijke trifle, maar volgende keer zou ik de cakeblokjes besprenkelen met de gesmolten chocolade. Nu heb ik elk blokje gedipt en had 2x zo veel chocolade nodig om ze te omhullen. Daardoor overheerste de chocolade en wat het lastig eten met ineens zo’n harde laag.