Follow:
Feestdagen, Kerst, Recepten, Taarten, Zoet

Christmas drip cake

christmas drip cake

Drip cakes zijn super populair en met een goede reden, want ze zien er altijd zo prachtig uit. Voor kerst wilde ik dan ook heel graag een Christmas drip cake maken, een hele uitbundige drip cake dan, met chocolaatjes, decoraties en natuurlijk glitter. Je kunt niet zonder glitter met kerst toch?

Ik heb nog nooit zoveel moeite gehad voor het uitzoeken van de foto’s voor bij het recept. Had er ontzettend veel gemaakt, want ik vond m’n taart zo mooi geworden, maar toen kon ik natuurlijk niet meer kiezen. Dit recept heeft dan ook de meeste foto’s, maar dat maakt het alleen maar leuker.

Christmas drip cake

Dit was één van de leukste taarten om te maken en zeker de mooiste taart die ik ooit heb gemaakt. Bijna zonde om hen aan te snijden, maar gelukkig was hij niet alleen heel mooi, maar ook heel lekker.

Het was tegelijkertijd ook de taart die heel veel tijd heeft gekost, maar dat lijkt me ook wel weer logisch. Laat je hier echter niet door tegenhouden, want het is zo leuk. De biscuit had ik een dag van tevoren al gemaakt en ook de botercrème kun je al eerder maken, dat scheelt weer in tijd.

christmas drip cake

En dan mag je helemaal losgaan met de topping van de taart. Leg niet alles plat neer, maar werk ook een beetje in de hoogte. Ik heb allerlei chocolaatjes en gevulde chocolaatjes gebruikt, je kunt bonbons erop leggen of kleine merengues. Dan nog een candy cane en stukjes candy cane. Toefjes rode botercrème, gouden sprinkles en eetbare sneeuw en glitter.

Eetbare glitter en sneeuw kun je kopen in speciaal zaken en online. De (plastic) kerstballen kun je uiteraard niet eten, maar die kun je eraf halen voordat je de taart gaat aansnijden.

christmas cake

kersttaart

christmas drip cake

Ik kan echt geen genoeg krijgen van deze taart! Nu hebben wij hem natuurlijk al veel eerder opgegeten dan met kerst, maar gelukkig ga ik hem nog een keertje maken voor Tweede Kerstdag. Heb er nu al zin in!

ZO MAAK JE HEM

Eerst de biscuit

Maak eerst een biscuit voor de taart. Een biscuit is minder machtig dan een cake en wat luchtiger. Perfect voor dit soort taarten. Ik heb het recept aangehouden van Laura’s Bakery (die van 22 cm, maar dan in een 18 cm vorm), maar je hebt hier ook kant en klare pakken van (en eigenlijk vind ik die ook altijd wel fijn werken).

Klik hier voor het recept!

De botercrème

Maak dan de botercrème, om de taart mee te vullen en af te smeren. Maak hiervoor eerst een custard en dat doe je door 100 milliliter melk te verwarmen, samen met de rasp van één sinaasappel. Mix in een schaaltje één eidooier, twee eetlepels suiker en één eetlepel bloem door elkaar en doe er wat warme melk bij. Meng het goed door elkaar en giet dit mengsel dan weer terug bij de melk, terwijl je goed blijft roeren. Breng het aan de kook en laat even doorkoken, tot het dikker wordt.

Giet de custard in een schaal, dek het af met folie en laat het eerst afkoelen.

Mix daarna 250 gram roomboter (op kamertemperatuur) luchtig en voeg er steeds een beetje afgekoelde custard bij. Voeg dan 250 gram poedersuiker toe, doe dit niet in één keer, maar in twee of drie delen. Mix tot alles licht en luchtig is.

En dan de taart!

Snijdt de taart in drie plakken, smelt vijftig gram pure chocolade en smeer daarmee de bovenkant van de onderste en de bovenkant van de middelste laag biscuit in. Doe er een laagje botercrème tussen en stapel de taart weer op elkaar.

De rest van de botercrème kleur je nu rood met rode kleurstof om hem mee af te smeren.

Hier kun je meer informatie vinden hoe je een taart moet vullen en afsmeren.

Dan is het tijd om de drip te maken. Maak één portie ganache met pure chocolade, hier vind je het recept (zorg ervoor dat je ganache koud is, anders smelt de botercrème), en begin eerst met de randjes. Gebruik een theelepeltje en druppel beetje bij beetje de ganache over de rand. Probeer ervoor te zorgen dat je drips hebt met verschillende lengtes. Als je de hele rand hebt gedaan, giet je de ganache, voorzichtig, op de bovenkant van de taart. Gebruik niet meer dan je nodig hebt, anders heb je kans dat het alsnog over de rand gaat.

Van de ganache die je overhoudt, kun je deze lekkere chocoladetruffels maken!

Het versieren

En dan is het eindelijk tijd voor het leukste werkje, het versieren van je taart. Ik heb chocolaatjes gebruikt, bonbons, candy canes, stukjes candy canes, toefjes van de botercrème die ik over had, kerstballen (die je uiteraard niet kunt eten), eetbare glitters en eetbare sneeuw.

Eetbare glitters en sneeuw kun je kopen in speciaalzaken en online.

Probeer een beetje de hoogte in te gaan en niet alles plat neer te leggen. Ik heb de chocolade kerststerren omhoog gezet met de candy cane, en de kerstklokken rechtop en scheef neergelegd. De toefjes botercrème kunnen soms helpen om iets op z’n plek te houden.

Stop wanneer je vind dat er genoeg op zit, zelfs met zo’n taart kun je er teveel op doen en dat is ook weer zonde.

taart voor kerst

Paar tips nog:

 • Zet tussendoor je taart steeds weer even in de koelkast, zo blijft hij lekker koud en kan er niets smelten.
 • Je kunt het jezelf iets makkelijker maken door mixen te kopen voor de biscuit en/of botercrème.
 • Pas op met glazen kerstballen of andere decoraties die kapot kunnen gaan. Het blijft iets om te eten en je wilt geen stukjes glas in je taart vinden.
 • Begin op tijd.

Succes!

christmas drip cake

drip cake christmas

Share on
Previous Post Next Post

14 Comments

 • Reply Bo

  Ik snap dat je niet kon kiezen. Wat een gave taart zeg, en vast ook heerlijk. Keep up the good work

  8 december 2017 at 10:24
  • Reply Danella

   Leuk om te horen!

   9 december 2017 at 15:38
 • Reply Tamara

  Wat onwijs mooi het water drupt me in de mond. En die topping is echt geweldig zou alles eraf eten haha. Waar kan ik bestellen voor kerst? ?

  8 december 2017 at 10:42
  • Reply Danella

   Haha, wie weet volgend jaar een ophaalservice;)

   9 december 2017 at 15:38
 • Reply Bryan

  Wauw! Wat een leuke taart! Zelf kan ik niet zo goed koken. Maar misschien goed ook want anders zou ik nogal bijkomen hoor! Echt heel leuk!

  8 december 2017 at 10:48
  • Reply Danella

   Ja, je moet niet alles zelf opeten inderdaad;).

   9 december 2017 at 15:37
 • Reply Stefaan

  Wat een zalige taart heb je daar! een echt kunstwerkje!

  8 december 2017 at 11:21
  • Reply Danella

   Bedankt!

   9 december 2017 at 15:37
 • Reply Mevrouw Stip

  Wauw… wat een prachtige taart, deze wil ik zeker ook zelf een keertje proberen want ik ben helemaal fan van kerst!!!

  8 december 2017 at 11:41
  • Reply Danella

   Succes alvast, wordt vast prachtig!

   9 december 2017 at 15:36
 • Reply Kim

  Wauwwww, deze taart is echt super mooi! Bijna zonde om hem aan te snijden inderdaad! Ik ben zelf niet zo’n bakker, maar ik stuur het recept door naar een vriendin van mij 🙂

  8 december 2017 at 12:52
  • Reply Danella

   Wat leuk!

   9 december 2017 at 15:35
 • Reply Kaya-Quintana

  Deze taart is echt heel tof, maar zou de kleur ook dieper rood kunnen zijn? Moet je dan gewoon een andere kleurstof gebruiken of meer toevoegen?

  9 december 2017 at 10:27
  • Reply Danella

   Dat kan hoor! Om iets goed rood te kleuren heb je behoorlijk veel kleurstof nodig. Ik heb een kleurpasta gebruik van Wilton, genaamd Red Red, maar je zou eventueel wat Burgundy kunnen toevoegen. Hoe meer kleurstof, hoe dieper de kleur wordt, maar er zit natuurlijk wel een grens aan. Dan is het misschien toch nodig om een andere kleur eraan toe te voegen.

   Nog even een tip: de Christmas Red van Wilton vind ik wel heel felrood, maar niet dieprood.

   9 december 2017 at 15:32

  Leave a Reply