Oeeh chocolate chip cookies! Maak ook deze heerlijke zachte koekjes.
Koekjes met chocolate chip zijn heerlijk: zachte koekjes, vol met chocolade. Kan niet beter.
Chocolate chip cookies recept
Dit recept maak ik echt al jaren, maar het stond nog niet op mijn foodblog. Dat kan niet de bedoeling zijn natuurlijk en dus staat het er nu eindelijk op!
Dit is een recpt voor heerlijke dikke chocolate chip koekjes, vol met chocolade natuurlijk.
Waarom deze chocolate chip cookies zo lekker zijn? Hierom!
De cookies zijn lekker dik.
Het midden van het koekje is zacht – chewy – en de randjes hebben beetje een bite.
Ze zitten vol met chocolade, welke kun je natuurlijk helemaal zelf weten.
De koekjes hebben een lichte karamelsmaak door het gebruik van de lichtbruine basterdsuiker.
Chocolate chip cookies bakken: hoe doe je dat?
Bij het bakken van de chocolate chip cookies kan er nog wel wat fout gaan helaas, maar met deze tips komt dat helemaal goed.
Een stappenplan voor het bakken van de chocolate chip cookies:
Stap 1: Maak het koekjesdeeg zoals beschreven in het recept.
Stap 2: Rol het deeg in balletjes. Zorg dat ze allemaal ongeveer dezelfde grootte hebben, dan bakken ze ook op hetzelfde.
Stap 3: Leg het deeg even in koelkast ongeveer een halfuur. Dit zorgt ervoor dat de koekjes niet te snel smelten en dus uitlopen in de oven. Is het deeg nog te waren, dan smelt de boter sneller en worden ze iets platter (ook niet erg, maar dan is de oventijd waarschijnlijk ook iets korter).
Stap 4: Leg een vel bakpapier op een platte bakplaat en leg de balletjes hierop, zorg ervoor dat er genoeg ruimte rondom het deeg is.
Stap 5: Schuif de bakplaat met het koekjesdeeg in de voorverwarmde oven. De oven moet echt op temperatuur zijn, anders is de baktijd en dus het resultaat iets anders.
Stap 6: De koekjes zijn klaar wanneer de randjes iets beginnen te verkleuren, het midden is nog zacht.
Stap 7: Haal de chocolate chip cookies uit de oven. Schuif het bakpapier in een soepele beweging op het aanrechtblad of ander vlak oppervlak (denk er wel om dat het oppervlak tegen warmte moet kunnen). Probeer de koekjes er niet af te halen met een spatel, ze zijn echt super zacht. Heb even geduld, de koekjes worden harder wanneer ze afkoelen.
Alle ingrediënten
Dit zijn alle ingrediënten van dit chocolate chip cookies recept:
Ongezouten roomboter: deze smelt je eerst, dit voor lekkere zachte koekjes.
Lichtbruine basterdsuiker en fijne kristalsuiker: de basterdsuiker zorgt voor een lekkere structuur en een beetje karamel.
Patentbloem: geen zelfrijzend bakmeel.
Eieren: je hebt twee eieren nodig, koud of op kamertemperatuur. Voor dit recept maakt het niet uit.
Vanille: ik gebruik altijd pasta, maar extract kan ook.
Baksoda: om de koekjes een beetje te laten rijzen, gebruik geen bakpoeder.
Chocolate chip: je kunt er melk-, pure- of witte chocolade in doen.
Heb je nog een paar tips?
Deze chocoladekoekjes maken is echt niet moeilijk. Het moeilijkste vind ik eigenlijk om ze niet direct op te eten als ze uit de oven komen.
Mijn tips voor de ultieme chocolate chip cookies:
Maak gewoon lekker veel! Deze koekjes kun je heel gemakkelijk bewaren en invriezen (ook het koekjesdeeg) en ze zijn zo lekker.
Je kunt chocolate chips (van die chocoladedruppels) gebruiken, maar ook een reep in stukjes hakken. Gewoon wat je in huis hebt en lekker vind.
Je kunt de deegballetjes maken door koekjesdeeg te rollen met je handen of door een ijsschep (niet al te grote) te gebruiken.
Op het moment dat je denkt dat de koekjes nog net niet gaar zijn, zijn ze waarschijnlijk perfect. Dus haal ze op dit moment uit de oven, dan heb je zo’n lekkere zachte binnenkant en een beetje taaie (op een goede manier) buitenkant.
Wil je perfecte ronde koekjes? Gebruik dan een bakring, iets groter dan de koekjes, en draai deze rond rondom de koekjes wanneer ze nog warm zijn. Zo kun je ze nog een beetje vormen.
Amerikaanse chocolate chip cookies bewaren & invriezen
Heb je koekjes deeg of al afgebakken chocolate chip cookies over? Hier wat tips om ze te bewaren.
Het makkelijkste is om het deeg in te vriezen en niet de koekjes. Maak van het koekjesdeeg balletjes en leg even op een plaats in de vriezer, afgedekt onder wat vershoudfolie ongeveer een uur. Daarna kun je de balletjes in een ziplockzakje doen, zonder dat ze aan elkaar plakken.
Haal gewoon de hoeveelheid die je wilt afbakken uit de vriezer. Je kunt de ingevroren deegballetjes direct in de voorverwarmde oven bakken, maar dan krijg je wel een iets ander resultaat (meestal iets boller). Ik zou de oven dan ook wat lager zetten. Even op temperatuur laten komen, halfuurtje tot een uur, op het aanrechtblad kan ook – volg dan de aanwijzingen in dit recept.
Afgebakken koekjes bewaren?
Heb je nog wat koekjes over, dan kun je die een paar dagen – drie tot vijf ongeveer – bewaren. Bewaar ze in een vershouddoos of in een ziplocktasje.
Chocolate chip cookies
www.volgdekruimels.nlEquipment
- 1 Kleine pan
- 1 Beslagkom
- Mixer
- Bakplaat + bakpapier
Ingrediënten
- 150 gram ongezouten roomboter
- 120 gram lichtbruine basterdsuiker
- 110 gram fijne kristalsuiker
- 2 eieren
- 1 theelepel vanille-extract of -pasta
- 310 gram patentbloem
- 0,5 theelepel baksoda (bicarbonaat)
- 300 gram chocolate chip (melk, puur, wit of combinatie)
Instructies
- Smelt de boter in een pannetje en laat even afkoelen.
- Doe de suiker (basterdsuiker en kristalsuiker) in de beslagkom, giet de gesmolten boter erbij en mix met een mixer. Voeg de eieren en de vanille toe. Blijf mixen tot je het is toegenomen in volume is en lichter van kleur is geworden.
- Spatel vervolgens de patentbloem, baksoda en de chocolate chip toe. Ik doe meestal een combinatie van witte- en melkchocolade.
- Verpak het deeg in vershoudfolie en laat ongeveer een uur in de koelkast rusten.
- Verwarm dan de oven voor op 175 graden Celsius. Leg een vel bakpapier op de bakplaat.
- Verdeel het deeg in 16 delen en maak er rondjes van. Leg de bolletjes deeg op het bakpapier. Leg de bolletjes niet te dicht bij elkaar, want ze worden plat en dus groter in de oven (waarschijnlijk moet je ze in twee batches afbakken).
- Bak de koekjes in de oven in 10 tot 15 minuten. De koekjes zijn een beetje lichtbruin geworden en nog zacht. Laat ze afkoelen op een plat oppervlak, want ze zijn nog heel zacht. Schuif hiervoor het bakpapier met de koekjes in één keer op het aanrechtblad. Pak de koekjes niet op, want hiervoor zijn ze te zacht.
- Laat afkoelen of eet ze lekker warm.