Nog even en dat is het alweer pakjesavond! Een gezellige avond en wat is nou leuker om een lekker dessert te maken met chocolade en pepernoten (oké, waarschijnlijk zijn de cadeaus leuker, maar deze chocolademousse met speculaas is wel heel lekker). En ook zonder pakjesavond heb je een goed excuus om de mousse van chocolade te maken, want: chocolade!
CHOCOLADEMOUSSE MET SPECULAAS
Chocolademousse en speculaas. Hoe lekker is dat. De pure chocolade van de mousse, in combinatie met het kruidige van de speculaas is voor mij een schot in de roos. Ik heb hiervoor gewoon zo’n potje speculaaskruiden gebruikt, die kun je in elke supermarkt krijgen.
Een super luchtige en lichte chocolademousse. Je kunt hem maken met pure chocolade, maar als je daar niet van houdt of de smaak wat te heftig vind, dan is melkchocolade een goed alternatief. Of je maakt een combinatie tussen deze twee, dan heb je het beste van twee werelden.
De mousse is niet alleen heerlijk luchtig, maar ook heel zacht, beetje fluweelachtig, en heel lekker met het krokante van de pepernoten. Je kunt de pepernoten ook prima vervangen met speculaaskoekjes (natuurlijk) of van die grove brokken speculaas.
De chocolademousse is niet moeilijk om te maken en kost ook weinig tijd. Je moet alleen wel even de custard van chocola laten afkoelen, voordat je het gaat mengen met de opgeklopte slagroom. Ik zeef mijn custard altijd, want alleen dan weet ik zeker dat er geen klontjes inzitten.
INGREDIENTEN & ZO MAAK JE HET
Chocolademousse met speculaas
www.volgdekruimels.nlIngrediënten
- 200 milliliter melk
- 400 millliliter slagroom
- 2 eidooiers
- 40 gram suiker (+ 1 eetlepel)
- 2 theelepels bloem
- 3 theelepels speculaaskruiden
- 200 gram pure chocolade (melkchocolade kan ook, of een combinatie)
Instructies
- Verhit de melk met 200 milliliter slagroom (bewaar de andere 200 milliliter slagroom) in een pannetje.
- Klopt de twee eidooiers los, voeg de suiker en de bloem toe en klop met een garde tot alles is gemengd.
- Voeg een aantal eetlepels warme melk/slagroom toe aan het mengsel met de eidooiers en klop er een papje van.
- Giet dit papje bij de melk/slagroom terwijl je blijft roeren met een garde. Breng het aan de kook, maar blijf roeren.
- Voeg de speculaaskruiden en de chocolade (in stukjes) toe aan het mengsel, blijf roeren tot alles is gesmolten en laat de custard iets indikken.
- Giet de custard in een schaal, dek het af met vershoudfolie en laat afkoelen in de koelkast.
- Klop de slagroom stijf, met 1 eetlepel slagroom, zodra de custard koud is. Schep de helft van de slagroom bij de custard en spatel het voorzichtig tot gemengd. Doe dan de rest van de opgeklopte slagroom bij de mousse en spatel opnieuw.
- Verdeel het over de glazen, doe er nog een paar pepernoten bij (of koekjes) en je bent klaar!
Volg mij ook op Facebook, Instagram en Pinterest! Maak je een gerecht van Volg de kruimels? Dan vind ik het heel leuk om te horen wat je ervan vond. Laat een reactie achter, neem contact met me op of tag me op social media met #volgdekruimels!
Ga voor alle recepten naar de receptenindex!
Weer zo’n toevoeging aan mijn verslaving. Blijft lekker in stand zo. Maar ik ben 13 kilo afgevallen, dus deze komt zeker op tafel binnenkort. 😉
Ik vind chocolade mousse uit de winkel vaak niet geweldig: te krachtig van smaak. Dit lijkt me een beter alternatief! Zeker met de kruidnootjes.
Ik vind het er heel leuk uitzien! Leuk om op die manier de tijd van het jaar in eten te verwerken : )
Wat ziet dat er heerlijk fluffy uit. Mjam!
Oh wat dit ziet er lekker uit zeg! Ga ik ook proberen te maken!
Dat ziet er weer overheerlijk uit! Ik heb ook nog jouw cheesecake recept liggen om uit te proberen! 😉