Mijn alltime favoriet! Oeh Chinese tomatensoep, daar mag je me echt voor wakker maken.
Deze soep zit standaard bij de bestelling als we Chinees ophalen, maar eigenlijk is het ook heel erg makkelijk om zelf te maken. Je maakt deze tomatensoep super snel en het is echt heel eenvoudig.
Chinese tomatensoep
Ik ben echt gek op de zoetzure smaak van Chinese tomatensoep. Eerst wist ik niet hoe je die smaak kon krijgen en toen ik erachter kwam dat je appelmoes moest toevoegen, geloofde ik het eigenlijk niet. Maar het is toch echt de truc voor een soep die echt precies hetzelfde is als ‘bij de Chinees’.
Chinese tomatensoep met appelmoes maken
Wil je ook de Chinese taomtensoep met appelmoes maken? Binnen dertig minuten is het al klaar!
Ik vind soep altijd lekker voor de lunch, maar als avondeten met een geroosterd broodje (of een stokbroodje met knoflookboter) is het ook erg lekker.
Wat heb je nodig?
Om de tomatensoep te maken, heb je een paar ingrediënten nodig. Ik gebruik het liefste tomaten uit blik voor dit recept. Lekker makkelijk en gepelde tomaten (of tomatenblokjes) uit blik zitten bomvol smaak.
Het ‘geheime’ ingrediënt voor tomatensoep van de Chinees is appelmoes, dus dat heb je ook echt nodig.
Dit zijn alle ingrediënten voor mijn Chinese tomatensoep:
Tomaten: ik gebruim meestal gepelde tomaten in blik of tomatenblokjes uit blik.
Tomatenpuree: voor een intensere tomatensmaak.
Bouillon: je kunt kippenbouillon of groentebouillon gebruiken.
Appelmoes: voor de zoetzure smaak die je kent van Chinese tomatensoep.
Bruine basterdsuiker: maakt het voor mij nog net iets lekkerder.
Smaakmakers: ik doe er altijd knoflook, gember, peterselie en zout en peper in.
Vulling: je kunt zelf kiezen wat voor vulling je wilt. Ik vind stukjes kip, reepjes ei, een bosuitje en croutons altijd erg lekker.
Lekker variëren
Mijn favoriete versie is met een beetje bosui, reepjes ei en kip, maar je kunt veel variëren met dit recept.
Ook prei, taugé, dun gesneden wortel en gesneden champignon zijn erg lekker in de Chinese tomatensoep. Wil je nog wat meer vulling? Voeg dan ook nog wat mihoen toe.
De tomatensoep kun je gemakkelijk vegetarisch maken. Gebruik dan geen kippenbouillon, maar groentebouillon en vervang de kip door groente of een plantaardige variant.
Hier vind je een recept om tomatensoep met verse tomaten te maken.
Tomatensoep van de Chinees bewaren
Iets teveel soep gemaakt? Helemaal geen probleem.
Je kunt de soep een paar dagen afgedekt in de koelkast bewaren. Of je vriest het in, dan blijft het tot wel drie maanden goed.
Chinese tomatensoep
www.volgdekruimels.nlEquipment
- Pan
- Staafmixer of blender
Ingrediënten
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 1,5 cm gember
- 1 blik tomatenblokjes - of gepelde tomaten (400 gr)
- 1 blikje tomatenpuree (70 gr)
- 1 liter kippenbouillon
- 8 eetlepels appelmoes
- 1 eetlepel bruine suiker (of kristalsuiker)
- 2 stuks kipfilet
- 2 eieren
- 2 bosuitjes
- zout en peper
- olie (om in te bakken)
Instructies
- Snijd de ui, knoflook en de gember in kleinere stukken. Verhit een beetje olie in de pan en fruit de knoflook en de gember.
- Voeg vervolgens de tomatenblokjes (of gepelde tomaten) en de tomatenpuree toe. Bak het even door.
- Doe daarna de bouillon, appelmoes, bruine suiker en de kipfilets in de pan. Breng aan de kook en laat zachtjes pruttelen (niet te hard laten koken).
- Kluts ondertussen de eieren met wat peper en zout en bak ze met een beetje olie in een pan. Snijd de omelet in fijne reepjes. Snijd ook de bosuitjes alvast fijn.
- Haal de kip uit de soep wanneer het gaar is. Pluis de kip met een vork uit elkaar.
- Pureer de soep met een staafmixer of in een blender. Breng de soep daarna op smaak met zout en peper.
- Verdeel de soep over de kommen. Voeg kip, reepjes ei en bosuitjes toe.
Heerlijke was de Chinese tomatensoep