Met dit cake recept maak je eenvoudig een lekkere cake!
Makkelijk om te maken, maar altijd lekker: een goede cake! Met dit cake recept heb je zo een heerlijke cake (met een beetje vanille) gemaakt.
Cake recept
Het maken van een cake is eigenlijk heel eenvoudig, het bestaat altijd uit vier gelijke delen: één deel roomboter, één deel zelfrijzend bakmeel, één deel suiker en één deel eieren.
De ingrediënten:
Roomboter: voor een cake gebruik ik altijd ongezouten roomboter. Margarine kan ook, maar roomboter vind ik altijd lekkerder.
Zelfrijzend bakmeel: gebruik voor het maken van een cake zelfrijzend bakmeel, hierin zitten al ingrediënten die zorgen voor het rijzen.
Kristalsuiker: ik gebruik meestal fijne kristalsuiker, deze wordt altijd goed opgenomen door het beslag.
Eieren: in dit cake recept maak ik gebruik van maat M eieren.
Vanille: dit kan natuurlijk niet missen, gebruik vanille-extract of vanille-pasta.
Zout: een snufje zout zorgt voor een mooie balans tussen alle smaken.
Zelfrijzend bakmeel of bloem?
Voor het bakken van een cake gebruik ik meestal zelfrijzend bakmeel.
Je kunt ook een cake bakken met bloem, maar dan heb je ook nog bakpoeder nodig. Voor 200 gram bloem gebruik je ongeveer een halve theelepel bakpoeder.
Cake maken: tips
Zorg ervoor dat al je ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Te koude boter mixt niet goed en dan krijg je klontjes boter in het beslag en te koude eieren kunnen ervoor zorgen dat je beslag gaat schiften.
Weeg al je ingrediënten nauwkeurig af (meten is weten). Door alles af te meten, krijg je het beste resultaat.
Mix je beslag niet te lang. Wanneer je te lang mixt, kan er veel lucht in komen en hierdoor kan je cake tijdens het bakken inzakken. Stop met mixen wanneer het een egaal beslag is geworden.
Vet je bakvorm altijd goed in, vooral in de randjes. Ik gebruik zelf ook nog altijd bakpapier (één strook in de lengte), dat maak het storten van een cake nog makkelijker.
Open de ovendeur niet. Het is verleidelijk om even te kijken hoe het gaat met je cake, maar doe het echt niet. Wacht tot de baktijd bijna of helemaal voorbij is en test dan je cake. Open je de deur te vroeg, dan komt zakt de temperatuur in de oven en kan de cake inzakken.
Laat je cake even afkoelen in de vorm voordat je de cake gaat storten. Laat de cake nooit helemaal afkoelen in de vorm. Deze is nog warm en hierdoor ontstaat er condens, wat ervoor zorgt dat de randen van je cake vochtig worden.
Op deze pagina lees je meer over het voorkomen van een droge cake.
Cake bakken in de oven
Elke oven is anders, dus het is altijd lastig om te bepalen hoe lang een cake precies in de oven moet. Het is belangrijk dat je je eigen oven een beetje ‘leert kennen’.
Een cake moet ongeveer 45 tot 60 minuten in de oven met onder- en bovenwarmte op 175 graden Celsius.
Hoe weet je wanneer een cake klaar is?
Bak de cake tot die mooi goudbruin is en niet meer glimt (dat is vaak een teken van beslag). Test de cake door er een dunne prikker (saté-prikker bijvoorbeeld) in te prikken. Komt deze er schoon uit en ziet er dus geen beslag meer aan? Dan is de cake klaar.
Hoe bewaren?
Je kunt deze cake een paar dagen bewaren, mits je het luchtdicht verpakt. Wil je je cake langer bewaren? Dan is het het beste om de cake in te vriezen.
Lees hier meer over het bewaren van cakes!
Andere cakerecepten:
Cake met pistachenoten en rozen
Yoghurtcake met blauwe bessen en citroen
Appelcake met grappa
Cake
www.volgdekruimels.nlEquipment
- Cakevorm
- Oven
Ingrediënten
Cakevorm van 25 centimeter:
- 200 gram ongezouten roomboter (kamertemperatuur)
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 200 gram fijne kristalsuiker
- 4 eieren (kamertemperatuur)
- 1/2 theelepel zout
Cakevorm van 30 centimeter:
- 250 gram ongezouten roomboter (kamertemperatuur)
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 250 gram fijne kristalsuiker
- 5 eieren (kamertemperatuur)
- 1/2 theelepel zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Vet een bakvorm in en bekleed eventueel met bakpapier.
- Mix de boter luchtig met de suiker. Voeg vervolgens één voor één de eieren toe.
- Voeg daarna hetzelfrijzend bakmeel en het zout toe. Blijf mixen tot het beslag goed is gemengd en luchtig is. Mix niet te lang, dan 'over-mix' je het beslag en zal de cake minder goed rijzen.
- Doe het beslag in de bakvorm, strijk de bovenkant een beetje glad.
- Bak de cake in de voorverwarmde oven in ongeveer 45 tot 60 minuten gaar. Prik met een saté-prikker (of andere dunne prikker) in de cake. Komt deze er schoon uit? Dan is de cake klaar.
- Laat de cake even in de vorm afkoelen. Stort de cake op een rooster en laat verder afkoelen buiten de vorm.
Notities
- 250 gr. ongezouten roomboter
- 250 gr. zelfrijzend bakmeel
- 250 gr. fijne kristalsuiker
- 5 eieren
- snufje extra zout