Super lekker recept om een cake met pistache en rozen te maken!
Deze cake met pistache en rozen is heel verrassend en onweerstaanbaar.
Cake met pistache en rozen
Deze cake met pistache is super zacht en heeft een lichte amandelsmaak, door het gebruik van de amandelmeel. In de cake zit een beetje rozenwater, maar dat is al genoeg. Ook zit er nog glazuur met rozenwater op. Dit is echt een super lekkere combinatie.
Toen deze cake uit de oven kwam, rook het zo ontzettend lekker in huis. Helaas moest ik nog even geduld hebben, want de cake moet volledig afgekoeld zijn voordat de glazuur erop kan. Is de cake nog heet of zelf een beetje warm? Dan smelt de glazuur en blijft er weinig van over.
Deze vorm is van Nordic Ware en is één van mijn lievelingsvormen. Zo mooi! Bakvormen van Nordic Ware zijn altijd top en werken perfect.
Ik heb gekozen voor een tulbandvorm, maar je kunt natuurlijk ook een andere cakevorm gebruiken. Let er dan wel op dat de oventijd een beetje kan verschillen. Afhankelijk van de vorm, moet je cake misschien wat langer of korter in de oven. Houdt het dus goed in de gaten en test of je cake gaar is door een een dunne prikker (bijvoorbeeld een saté-prikker) in te prikken. Komt deze er schoon uit? Dan is je cake gaar.
Let hierop bij het maken van de cake:
Zorg dat je de boter en het suiker goed luchtig klopt, dit duurt een paar minuten met een mixer. Sla deze stap niet over, anders word je cake een stuk minder luchtig.
Mix de eieren één voor één door het beslag. Schraap af en toe de randen los, zodat je een goed gemengd beslag krijgt.
Pas op dat je het beslag niet te lang mixt. Als je de boter en de suiker luchtig hebt geklopt en de overige ingrediënten hebt toegevoegd, stop dan met mixen wanneer alles is gemengd. Wanneer je te lang mixt, kan je cake inzakken.
Zorg ervoor dat je oven op temperatuur is.
Hier vind je nog meer handige baktips.
Roze glazuur?
Het glazuur heb ik een roze gemaakt met kleurstof. Als je hier een natuurlijk product voor wilt gebruiken, kun je kiezen voor granaatappelsap of een beetje bietenpoeder.
Een klein beetje rozenwater
Voor de cake en de glazuur heb je maar een klein beetje rozenwater nodig. Het is ontzettend sterk en je wilt wel dat de smaken in balans zijn. Ik ben nogal van het koken uit de losse pols, maar in dit geval moet je de hoeveelheid rozenwater echt even afmeten.
Waar koop ik rozenwater?
Rozenwater kun je kopen bij de grotere supermarkt (Jumbo en Albert Heijn hebben het vaak wel in het assortiment) en bij een toko, zoals Amazing Oriental.
Pistachecake met rozen
De ingrediënten:
Pistache: logisch natuurlijk. Ik heb de pistachenootjes in een hakmolen fijngemalen. Je zou dit ook met een mes kunnen doen, maar dat kost wel wat tijd en waarschijnlijk krijg je niet zo’n fijn resultaten – de stukjes zullen dan groter zijn.
Amandelmeel & bloem: amandelmeel zorgt voor een mooie textuur en is ook belangrijk voor de smaak. Voor de bloem gebruik ik patentbloem.
Roomboter: een goede cake kan natuurlijk niet zonder roomboter. Gebruik hiervoor ongezouten roomboter.
Eieren: voor deze cake heb ik vijf middelgrote eieren gebruikt.
Bakpoeder: dit zorgt ervoor dat de cake gaat rijzen in de oven en mooi luchtig wordt.
Suiker: ook iets waar een goede cake niet zonder kan. Voor de pistachecake heb ik fijne kristalsuiker gebruikt.
Zout: lijkt misschien gek in een zoete cake, maar is onmisbaar. Het zorgt namelijk voor een goede smaakbalans.
De glazuur maak je met poedersuiker en een beetje vocht (bijvoorbeeld vruchtensap, melk of water). De kleur krijg je door vruchtensap te gebruiken of met kleurstof.
Hoe moet ik de cake bewaren?
Bewaar de cake in een afgesloten bewaardoos. Deze cake met pistache hoeft niet in de koelkast bewaard te worden, dan droogt de cake juist sneller uit. Je kunt de cake een paar dagen bewaren, maar zo lang duurt het vast niet – deze wil je meteen opeten!
Hier vind je een lekker basisrecept voor een cake.
Cake met pistache en rozen
www.volgdekruimels.nlEquipment
- Mixer
- Bakvorm
- Oven
Ingrediënten
Voor de cake:
- 100 gram pistachenoten (ongezouten en gepeld)
- 250 gram roomboter (ongezouten + op kamertemperatuur)
- 250 gram fijne kristalsuiker
- 5 eieren
- 100 gram amandelmeel
- 150 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 1/2 eetlepel rozenwater
- snufje zout
Voor het glazuur:
- 100 gram poedersuiker
- 1 theelepel rozenwater
- kleurstof (optioneel)
Overig:
- extra pistachenoten (in kleine stukjes gehakt)
Instructies
Voor de cake:
- Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Leg de pistachenoten op een bakplaat en grill ze kort, dan krijgen ze meer smaak. Laat ze afkoelen.
- Vermaal de pistachenoten in een hakmalen tot ze fijn zijn. Je kunt het ook snijden, maar dan blijven ze waarschijnlijk wat grover.
- Mix de roomboter met de fijne kristalsuiker tot romig. Voeg vervolgens één voor één de eieren toe en mix steeds tot alles gemengd is.
- Voeg vervolgens de bloem, amandelmeel, gehakte pistachenoten, bakpoeder, het zout en het rozenwater toe. Mix tot alles gemengd is.
- Vet een bakvorm goed in met boter of spray. Doe het beslag in de bakvorm en bak de cake af in ongeveer 40 tot 50 minuten. Prik met een dunne prikker in de cake om te testen of die gaar is. Komt de prikker er schoon uit? Dan is de prikker klaar.
Het glazuur:
- Laat de cake volledig afkoelen.
- Maak het glazuur door de poedersuiker en het rozenwater te mengen. Je moet waarschijnlijk wat meer vocht toevoegen (melk of water) om het vloeibaar te krijgen. Doe steeds een paar druppels vocht erbij, tot het vloeibaar genoeg is.
- Giet het glazuur over de cake en bestrooi eventueel nog met stukjes pistachenoten.