Super lekker – en eenvoudig – recept voor een cake met blauwe bessen, citroen en kardemom. Blauwe bessen en kardemom lijkt in eerste instantie misschien niet een goede combinatie, maar is het zeker wel.
Deze cake heb ik gemaakt met een beetje yoghurt, dat maakt de cake super fris en dit past perfect bij het fruit. Ik gebruik meestal een Griekse yoghurt.
Cake met blauwe bessen, citroen en kardemom
Kruiden en cake gaan altijd goed samen en dan nog wat blauwe bessen erbij…heerlijk! Ik vind een cake met blauwe bessen altijd zo mooi worden na het bakken door de kleuren die er ontstaan.
Deze cake is helemaal af als je er glazuur op doet, maar als je dat liever achterwege laat kan dat ook natuurlijk.
Voor deze cake heb ik verse blauwe bessen gebruikt, maar je kunt ook prima blauwe bessen uit de diepvries gebruiken. Houdt er dan wel rekening mee dat de cake iets vochtiger wordt, omdat fruit uit de diepvries vaak wat meer vocht bevatten.
Heb je er last van dat al je blauwe bessen (of ander fruit) altijd naar beneden zakken in het beslag? Dan kan het helpen om ze van tevoren te bedekken met een laagje bloem. Doe de bessen in een schaaltje met een eetlepel bloem en schudt tot alle bessen bedekt zijn. Doe de bessen vervolgens in het beslag.
Bewaar de cake in een luchtdichte doos. Je kunt een cake ongeveer een paar dagen bewaren, maar de eerste dag is die natuurlijk het lekkerste.
Tip: zorg ervoor dat je een dikke glazuur maakt, anders heb je kans dat er meer rondom je cake ligt dan erop. Wacht tot je cake helemaal is afgekoeld wanneer je de glazuur eroverheen giet. Wanneer je cake nog warm is, zal de glazuur smelten.
Ingrediënten en bereiden:
Cake met blauwe bessen en kardemom
www.volgdekruimels.nlEquipment
- Mixer
- 1 Cakevorm
- Oven
Ingrediënten
- 150 gram roomboter (ongezouten)
- 200 gram kristalsuiker
- 200 gram patentbloem
- 3 eieren
- 100 ml yoghurt
- 1 theelepel vanille-essence (of echte vanille, vanille-pasta)
- 2 theelepels bakpoeder
- 1,5 theelepel gemalen kardemom
- 150 gram blauwe bessen
Voor de glazuur:
- poedersuiker
- citroensap
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Vet een cakevorm in.
- Mix de roomboter met de suiker tot het luchtig en gemengd is.
- Voeg de bloem, eieren, yoghurt, vanille-essence, bakpoeder en gemalen kardemom toe en mix het tot het gemengd is. Stop direct met mixen wanneer het gemengd is.
- Spatel vervolgens de blauwe bessen door het beslag.
- Doe de beslag in de cakevorm en bak de cake af in ongeveer 50 tot 60 minuten. De cake is klaar wanneer een satéprikker er schoon uitkomt als je erin prikt.
- Los de cake uit de vorm en laat helemaal afkoelen.
- Maak de glazuur door poedersuiker en citroensap te mengen. Hoeveelheid kun je zelf bepalen, zorg er wel voor dat het niet te waterig is, want dan krijg je niet een mooie laag over je cake.