Follow:
Hartig, Hoofdgerechten, Hoofdgerechten vegetarisch, Recepten, Vegetarisch & veganistisch

Cacio e pepe – Pasta met pecorino en peper

pasta met peper en kaas

Pasta. Pecorino Romano. Peper. Olijfolie. Vier ingrediënten en dat is al genoeg voor deze heerlijke cacio e pepe. Het lijkt misschien heel weinig, maar meer heb je echt niet nodig. Serveer het bijvoorbeeld met een salade met rucola, tomaten en mozzarella.

Direct naar recept

Cacio e pepe

De Italiaanse keuken is mijn favoriete keuken. Ik vind echt bijna alles lekker. Eén van de kenmerken van deze keuken is dat het simpel en smaakvol is. Niet teveel gedoe, maar wel met goede kwaliteit ingrediënten. Net als deze pasta: cacio e pepe. Het enige wat je nodig hebt is Pecorino (of een andere Italiaanse harde kaas), verse peper, olijfolie en pasta.

cacio e pepe

Cacio e pepe is een oeroud Romeins gerecht. Officieel wordt het gegeten met Pecorino Romano en tonnarelli.

Pecorino is een harde Italiaanse kaas, gemaakt van schapenmelk. De naam komt van het Italiaanse woord voor schaap: pecora. Er bestaan verschillende soorten en Pecorino Romano is dan weer een kaasvariant uit de gebieden Lazio en Sardinië. Deze soort is zeer hard en zoutig, dit komt doordat de kazen gewassen worden met zeewater. Het is daarom vaak ook niet nodig om nog extra zout toe te voegen aan dit gerecht.

De echte Italianen zullen het niet met me eens zijn, sorry, maar dit gerecht kun je ook prima maken met een andere harde Italiaanse kaas zoals Parmazaanse kaas. Qua smaak is het wel iets anders, want dit is geen schapenkaas, maar het komt wel dicht in de buurt.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor tonnarelli. Deze pasta lijkt op spaghetti. Alleen is de vorm niet rond maar vierkant. Deze pastasoort is niet goed verkrijgbaar in Nederland, gebruik daarom gewoon spaghetti of linguini. Gebruik in ieder geval een lange variant pasta. Dus niet orecchiette of farfalle. Lange pasta is juist voor lichte sauzen en kun je zo mooi rond je vork draaien.

pasta met kaas en peper

Dit gerecht heb je echt in no time op je tafel staan. Het is niet echt geschikt om ver van tevoren klaar te maken. De kaas komt helemaal rondom de pasta en je kunt het niet goed opnieuw opwarmen. Helaas dus niet geschikt om restjes te bewaren, dus gewoon alles opeten.

Ingrediënten & bereidingswijze

Cacio e pepe - Pasta met kaas en peper

Aantal 4 personen

Ingrediënten

  • 400 gram spaghetti of linguini
  • 200 gram Pecorino Romano (of Parmazaanse kaas of Grano Padano)
  • 3-4 eetlepels extra vergine olijfolie
  • snufje versgemalen peper

Bereidingswijze

  1. Kook de pasta gaar volgens de instructies op de verpakking.

  2. Rasp de kaas.

  3. Verhit de olijfolie in een hapjespan (of andere pan waar je gemakkelijk de pasta kunt omscheppen). Voeg de kaas toe en de versgemalen peper (naar smaak). Verhit op laag vuur tot de kaas is gesmolten. Voeg dan 4 eetlepels kookwater toe van de pasta.

  4. Giet de pasta af en doe de pasta direct bij de kaas. Schep het om en serveer direct.

cacio e pepe pasta met kaas en peper

Share on
Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply