Brownies, brownies en nog meer brownies. Het liefste eet ik ze de hele dag door, maar helaas is dat niet geheel verantwoord. Dit keer heb ik een recept voor brownies met roze Tony’s Chocolonely, die met framboos en knettersuiker. Klein experiment, maar deze pakte wel heel goed uit.
BROWNIES MET ROZE TONY’S CHOCOLONELY
Sinds kort is de roze Tony’s Chocolonely reep weer verkrijgbaar, met witte chocolade, frambozen en knettersuiker. Een paar jaar geleden was dat één van mijn favorieten, maar hij werd uit het assortiment gehaald. Gelukkig is die nu weer terug. Ik kreeg er eentje op mijn verjaardag en afgelopen vrijdag besloot ik om er iets mee te bakken. Ik wilde iets maken dat ik zaterdag kon meenemen om uit te delen en besloot dat het brownies gingen worden!
Brownies worden voor het eerst genoemd in het boek van Fannie Farmer, Boston Cooking-School Cook Book, uit 1896, maar ze werden al veel langer gemaakt in Amerika. Volgens de legende werden ze voor het eerst gemaakt door Bertha Palmer in Chicago, zij maakte ze met onder andere walnoten en een glacé van abrikozen. In de twintigste eeuw worden er steeds meer recepten gepubliceerd voor brownies.
We kennen brownies nu met een knapperige binnenkant, maar met een smeuïge binnenkant. Dat was niet altijd zo, de eerste brownies hadden meer een cake-achtige structuur. Later werd er steeds wat meer vocht toegevoegd en werden ze lekker smeuïg en zacht.
Variëren met brownies
Ik vind het altijd leuk om te variëren met brownies en dit keer deed ik er brokken witte chocolade in van Tony’s Chocolonely. De brokken chocolade smelten, maar lopen niet uit in het beslag. Even wachten tot de brownies helemaal afgekoeld zijn en de stukjes chocolade zijn ook weer hard geworden.
En het lekkere aan de chocolade van Tony’s Chocolonely is dat er ook framboos in zit en dat is natuurlijk een perfecte combinatie met de donkere chocolade van de brownie. Je proefde niets meer van de knettersuiker die ook in de reep zit, die werd al geactiveerd in de oven.
Je kunt natuurlijk ook gewone witte chocolade toevoegen, of hazelnoten, of walnoten of (diepvries) frambozen, of banaan en ga zo maar door.
INGREDIENTEN & ZO MAAK JE ZE
BROWNIES MET ROZE TONY CHOCOLONELY
www.volgdekruimels.nlIngrediënten
- 115 gram boter
- 150 gram melkchocolade
- 300 gram lichte basterdsuiker
- mespunt zout
- 2 eieren
- 115 gram bloem
- 3 eetlepels cacao
- 100 gram chocolade van Tony's Chocolonely (witte reep met frambozen en knettersuiker)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Vet de bakvorm in en bekleed deze met bakpapier. Hak de witte Tony's Chocolonely-reep in stukjes van ongeveer één bij één centimeter.
- Smelt de boter en de melkchocolade au-bain-marie en laat het daarna afkoelen.
- Voeg de suiker en zout toe aan de gesmolten boter en chocolade. Voeg daarna één voor één de eieren al roerend toe.
- Spatel de bloem en cacao door het mengsel en voeg de stukken witte chocolade toe.
- Giet het mengsel in de bakvorm en strijk het een beetje glad. Bak de brownie gaar in de voorverwarmde oven in ongeveer 35 minuten. De randjes zijn hard geworden en de binnenkant is nog een beetje zacht.
- Laat het goed afkoelen en snijdt het daarna in vierkantjes.
Oh wat een heerlijk recept!! Ga ik absoluut een keer proberen.
Dit klinkt overheerlijk! Ben een grote Tony’s fan.
Jaa ik ook! Vooral die met karamel en zeezout. Liefde.