Stokbrood over? Gooi dit niet weg, maar maak deze broodpudding stokbrood!
Gooi je oude stokbrood niet meer weg na een avondje borrelen of na een diner. Oud stokbrood kun je namelijk heel goed gebruiken om een broodpudding van te maken. Zelfs als je stokbrood echt al droog is geworden, is het nog goed hiervoor.
Broodpudding stokbrood
Dit soort recepten vind ik altijd leuk. Je maakt met iets waar je eigenlijk weinig meer mee kan, een super lekker baksel. En je hebt hier eigenlijk ook nog heel weinig ingrediënten voor nodig, waarschijnlijk heb je alles wel in huis.
Broodpudding is echt comfort food. Eigenlijk is het één groot wentelteefje. Zacht brood dat wel wat weg heeft van custard, kaneel en zoet. Perfect toch?
Waarom deze broodpudding maken?
Je gebruikt oud stokbrood dat je anders weg zou gooien
Het is echt comfort food
Lekker als ontbijt, lunch of als dessert
Je kunt er heel goed mee variëren, gewoon gebruiken wat je in huis hebt
Broodpudding van stokbrood maken
Broodpudding van stokbrood maken is echt heel eenvoudig. Je hebt geen mixer nodig, je hoeft alleen even de ingrediënten door elkaar te roeren.
Wist je dat broodpudding minder lekker is van vers stokbrood?
Oud stokbrood neemt de melk en de andere ingrediënten veel beter op dan vers stokbrood. Hierdoor wordt het veel zachter.
Broodpudding stokbrood: ingrediënten
Het belangrijkste ingrediënt is natuurlijk: oud stokbrood. Natuurlijk heb je nog wel wat meer nodig, maar zonder oud brood gaat het niet lukken. Natuurlijk kun je ook ander brood gebruiken, het hoeft niet per se stokbrood te zijn.
Dit heb je nodig om een broodpudding stokbrood te maken:
Oud stokbrood: je hebt ongeveer een half stokbrood (van zo’n groot stokbrood van de supermarkt of bakker) nodig voor dit recept. Je kunt het ook nog aanvullen met wat ander brood als je net niet genoeg hebt.
Melk: ik heb hiervoor volle melk gebruikt, maar halfvol of plantaardig kan ook.
Eieren: voor dit recept heb je drie eieren nodig.
Suiker: natuurlijk zit er suiker in, voor de meeste baksel gebruik ik fijne kristalsuiker.
Kaneel: kaneelpoeder is natuurlijk helemaal perfect voor dit soort baksels.
Vanille: ik gebruik vanille-extract, maar vanille-essence of een halve vanillepeul is ook een optie.
Zout: dit heb je eigenlijk altijd nodig in zoete baksels om de smaken in balans te brengen.
Appel: ik heb er ook nog appel in gedaan, maar dit zou je eruit kunnen laten.
Vanillesaus past bijna overal bij en zeker bij broodpudding van stokbrood!
Lekkere variaties
Het leuke aan dit recept, vind ik dan, is dat je kunt variëren met de ingrediënten. Ik heb hier gekozen voor appel, maar frambozen of aardbeien passen hier ook erg goed bij en zorgen voor hele andere smaken.
Dit zijn lekkere ingrediënten om in je broodpudding stokbrood te doen:
Appel
Gedroogd of vers fruit
Noten
Rozijnen of krenten
En serveer je stokbroodpudding hiermee:
Vanillesaus
Een bolletje ijs
Een beetje jam
Gesmolten chocolade
Broodpudding stokbrood
www.volgdekruimels.nlEquipment
- Beslagkom
- 1 Bakvorm (ronde vorm van 20 cm diagonaal of rechthoekig bakblik van 25 cm)
- 1 Oven
Ingrediënten
- 1 appel
- 500 ml volle (plantaardige) melk
- 100 gram suiker
- 3 eieren
- 1 theelepel vanille-extract
- 1 theelepel kaneelpoeder
- snufje zout
- 200 gram stokbrood (200 gr. is ongeveer de helft van een groot stokbrood)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
- Haal het klokhuis uit de appel en snijd de appel in dunne plakjes. Of snijd de appel in kleine stukjes.
- Doe de melk, suiker, eieren, vanille-extract, kaneel en zout in een beslagkom en roer even door tot gemengd. Je hoeft dit niet te mixen.
- Doe de appel erbij en de stokbrood (breek eventueel in kleinere stukken).
- Spatel even door en giet alles in de bakvorm. Bak de broodpudding stokbrood af in de voorververwarmde oven in 30 tot 45 minuten. De broodpudding is klaar wanneer de bovenkant een mooie goudbruine kleur heeft gekregen en niet meer glanst (dus niet meer nat is).
- Serveer zo of met vanillesaus, een bolletje ijs of met een beetje jam.