Skip to content
site-logo

Volg de kruimels

| Eat the dream

  • Home
  • Recepten
    • Alle recepten
    • Zoet
    • Hartig
    • Feestdagen
  • Tips
    • Baktips
    • Kooktips
    • How to’s
    • Ingrediënten
  • Foodtalk
    • Inspiratie
    • Kookboeken
    • Kook- & bakgerei
  • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken?
  • Home
  • Recepten
    • Alle recepten
    • Zoet
    • Hartig
    • Feestdagen
  • Tips
    • Baktips
    • Kooktips
    • How to’s
    • Ingrediënten
  • Foodtalk
    • Inspiratie
    • Kookboeken
    • Kook- & bakgerei
  • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken?
Brood bewaren: hoe doe je dat?
Bak- & kooktips

Brood bewaren: hoe doe je dat?

5 februari 20219 januari 2022 1 comment

Je wilt je brood natuurlijk zo lang mogelijk bewaren, maar hoe doe je dit precies. Hier lees je alles over brood bewaren.

Brood weggooien is natuurlijk zonde. Door het op de juiste manier te bewaren, heb je langer vers brood.

brood bewaren

Hoe moet je brood bewaren?

Er zijn verschillende manieren om brood te bewaren. Het makkelijkste is om het in een broodtrommel te doen. Soms kan het helpen om het brood ook nog in een papieren zak of een plastic zak te doen. Heb je brood met een krokante korst? Kies dan niet voor een plastic tas.

Wanneer je weet dat je een heel brood niet op krijgt in een paar dagen, is het handiger om het brood in de vriezer te bewaren.

Bewaar je brood niet in de koelkast. Door de kou veroudert het brood namelijk sneller en wordt het heel snel droog.

Hoe lang kun je brood bewaren?

Hoe lang je brood kunt bewaren, is afhankelijk van het soort brood en de manier waarop je het bewaart.

Versgebakken brood blijft maar ongeveer twee dagen lekker. De versheid van brood van de bakker of de supermarkt blijft ongeveer drie tot vier dagen goed, daarna verliest het smaak en wordt het droger. Wanneer je een papieren zak of een broodtrommel gebruikt, kun je het brood iets langer goed houden.

Het beste kun je het brood invriezen, dan kun je het namelijk een paar weken bewaren.

Zelfgebakken brood bewaren?

Wanneer je zelf brood hebt gebakken, wil je daar natuurlijk zo lang mogelijk van genieten.

Een nadeel van zelfgebakken brood is dat het sneller droog en oud wordt dan brood van de bakker of uit de supermarkt. Dit komt omdat aan dat brood ook nog broodverbeteraars en andere ingrediënten zijn toegevoegd, om de houdbaarheid te verlengen.

Zelfbakken brood is altijd het lekkerste op de eerste dag, dus wacht zeker niet te lang met het opeten. Wil je het wel bewaren? Dan kan dat in een broodtrommel, plastic zak of een papieren zak. Heb je brood met een knapperige korst gebakken? Gebruik dan liever geen plastic zak, want dan blijft je korst niet zo knapperig.

Je kunt je brood ook bewaren in een schone theedoek. Zorg dan dat het brood helemaal is ingepakt door de theedoek.

Kun je brood bewaren in de vriezer?

Veel mensen bewaren hun brood in de vriezer. Super handig natuurlijk en een gemakkelijke manier om je brood te bewaren.

Je kunt je brood een paar weken in de vriezer bewaren. Belangrijk is dat je het goed verpakt en dat er geen vocht bij kan komen. Dan krijg je namelijk snel ijsvorming en dat is zeker niet lekker.

Ontdooi op tijd je brood en gooi het niet in de magnetron. Lijkt een life hack, is het niet. Je brood kan namelijk snel uitdrogen en verliest de structuur.

Oud brood? Dit kun je ermee doen!

Heb je oud brood? Gooi dan dit niet weg (tenzij er schimmel etc. op zit, gewoon je gezonde verstand gebruiken).

Stokbrood, kaiserbroodjes etc. kun je soms nog redden door ze nog even in de oven te doen. Maak de broodjes eerst een beetje nat met water en doe het in een voorverwarmde oven – 200 graden Celsius – voor vijf minuten. De broodjes zijn dan weer lekker krokant en zacht van binnen.

Is je brood echt te droog en te oud? Maak er dan bijvoorbeeld lekkere broodkruim of croutons van, of een broodpudding (een lekkere panzanella misschien?) of wentelteefje (hier is oud stokbrood ook super geschikt voor).

Zelf brood bakken of op zoek naar een ander recept? Naar de receptenindex!

broodtips

Related Posts

Cake bewaren
Cake bewaren
Cake invriezen
Cake invriezen
Tips voor het gourmetten
Tips voor het gourmetten
Cupcake tip: geen natte cupcakes meer!
Cupcake tip: geen natte cupcakes meer!

Berichtnavigatie

Verse kruiden invriezen
Hoe moet je tomaten bewaren?

One comment

  1. Emma de Graaf schreef:
    1 december 2021 om 11:19

    Wat een slimme manier om papieren zakken te hergebruiken, door er brood in te bewaren. Ik ben altijd op zoek naar manieren om duurzamer te leven en zo min mogelijk afval te produceren. Vaak krijg je in winkels papieren draagtassen mee. Ideaal om je boodschappen mee te nemen, cadeaus in te pakken en dus ook om brood te bewaren!

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search

Popular

Oosterse kip met rijst
Graham crackers vervangen
Kruimeldeeg recept (basisrecept)
Gestoomde bao buns

Newsletter

Good to know

Elke oven werkt anders. De oventijden die genoemd worden in de artikelen zijn richtlijnen. Het zou kunnen dat het gerecht iets korter of iets langer in de oven moet. Zie je ergens eetlepels, theelepels of cups staan? Dan heb ik het altijd over de Amerikaanse maten. Deze zijn namelijk altijd hetzelfde qua inhoud, terwijl lepels etc. onderling veel verschillen.

Disclaimer

Alle inhoud van Volg de kruimels ligt vast onder copyright. Foto’s, artikelen en andere elementen mogen niet zonder toestemming gebruikt worden. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend en Volg de kruimels is niet aansprakelijk voor enige direct of indirecte schade.

Bekijk de disclaimer voor meer informatie.

  • Home
  • Receptenindex
  • Contact
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Sitemap
© 2022 | Volg de kruimels - All rights reserved