Follow:
Brood & pizza, Hartig, Recepten

Breekbrood met knoflook en cheddar

pull apart breekbrood met knoflook en cheddar

Een tijdje geleden maakte ik twee broden, een brood met pesto (klik hier voor het recept) en de andere is dit breekbrood met knoflook en cheddar. Ik kan niet kiezen welke van de twee ik het lekkerste vind, maar deze is wel heel geschikt voor bij de BBQ. Het weer laat ons nog een klein beetje in de steek voor BBQ, maar daar komt vast snel verandering in!

breekbrood met knoflook en cheddar

BREEKBROOD MET KNOFLOOK EN CHEDDAR

Brood, knoflook en cheddar. Deze drie dingen zijn afzonderlijk al zo lekker (oké, misschien knoflook niet echt), maar samen zijn ze al helemaal lekker. Brood maken kost wat werk en je moet veel geduld hebben tijdens het rijzen, maar ik vind het altijd de moeite waard. Brood is zo’n ding waar ik altijd heel trots op ben als het weer helemaal goed gelukt is en dit breekbrood lukt altijd! Dit brood moet in totaal drie keer rijzen en de laatste keer verdubbeld hij in hoeveelheid, altijd mooi om te zien.

Wees niet bang met de knoflook, je ruikt hem heel goed in de warme boter en als je het brood afbakt, maar dat is vooral geur. Wanneer het brood helemaal is afgebakken en afgekoeld, is de geur een stuk minder. Dus houd je niet in, want anders proef je er uiteindelijk niets van en dat is natuurlijk ook zonde.

Je kunt in plaats van cheddar ook Parmazaanse kaas gebruiken. Dit is wel een iets zoutere kaas en hij is harder dan cheddar, het smeltpunt ligt daarom ook een stuk hoger. De cheddar strooi je ongeveer tien minuten voor de eindtijd nog over je brood, maar Parmazaanse kaas zou ik er al eerder over strooien om goed te laten smelten.

Dit breekbrood met knoflook en cheddar is het lekkerste direct na het afbakken, maar je zou het ook een paar dagen kunnen bewaren. Het hoeft niet in de koelkast bewaard te worden, maar wel afgedekt of in een zak.

INGREDIENTEN & ZO MAAK JE HET BROOD

BREEKBROOD MET KNOFLOOK EN PARMAZAANSE KAAS

Recept voor een breekbrood met knoflook en cheddar.
Aantal 1 brood

Ingrediënten

 • 250 gram bloem voor witbrood
 • 4 gram instant gist
 • mespunt zout
 • 175 milliliter lauwwarm water
 • 50 gram boter
 • 1 teen knoflook (in kleine stukjes)
 • zout en peper
 • 80 gram cheddar (geraspt)

Bereidingswijze

 1. Doe de bloem in een beslagkom en voeg het gist en de zout toe. Zorg er wel voor dat het zout en het gist elkaar niet raakt, dus het gist aan de ene kant en de zout aan de andere kant.
 2. Voeg langzaam water toe en kneed het door. Is het te droog, wat meer water, is het te nat, iets meer bloem.
 3. Kneedt het ongeveer tien minuten tot een soepel en elastisch deeg. Doe het in een kom met folie erover en laat 25 minuten rijzen op een warme plek.
 4. Haal het deeg eruit en kneedt een paar keer door, om alle lucht eruit te halen. Maak er een rol van en laat opnieuw 25 minuten rijzen.
 5. Smelt de boter met de knoflook en een beetje zout en peper.
 6. Druk het lucht weer uit het deeg en verdeel het in 10 bolletjes. Vul deze met een beetje cheddar en rol er mooie bolletjes van.
 7. Smeer ze in met de gesmolten boter en zet ze in het bakblik, zorg ervoor dat er nog ruimte rondom de bolletjes deeg zit. Laat het nu 45 minuten tot een uur rijzen. Na het rijzen zit er geen ruimte meer tussen het deeg.
 8. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
 9. Smeer het brood nu nog één keer in met de gesmolten boter, heel voorzichtig, en bak het brood af in 20 tot 25 minuten in de voorverwarmde oven.
 10. Strooi de overgebleven cheddar over het brood, als die nog tien minuten in de oven moet. Doe je dit eerder, dan heb je kans dat het verbrand.

knoflookbrood met cheddar pull apart

pull apart breekbrood met knoflook en cheddar

 

Share on
Previous Post Next Post

8 Comments

 • Reply Anne-Marie

  Wat heerlijk! Hij ziet er ook prachtig uit. Leuk een oranje tintje voor Koningsdag 🙂

  26 april 2017 at 08:25
 • Reply sammie

  oh dit klinkt ontzettend lekker, krijg er trek van 😀

  28 april 2017 at 16:18
 • Reply Martiena

  Het klinkt heerlijk! Je vertelt het ook echt op een manier dat je dit een keer gegeten moet hebben! Verder schrijf je gestructureerd en dat is heel fijn! Bedankt voor dit heerlijke brood!

  29 april 2017 at 19:07
 • Reply Margon

  Dat ziet er lekker uit! Ik heb meteen van beide broden het recept geprint.. Die ga ik zeker maken voor bij de BBQ! Jij gebruikt een ronde bakvorm, maar denk je dat het ook gewoon in een springvorm kan of misschien gewoon op de bakplaat?

  29 april 2017 at 20:57
  • Reply Danella

   Wat leuk! En je kunt het gerust in een andere vorm maken hoor, geen enkel probleem.

   30 april 2017 at 22:55
 • Reply Sandra

  Lijkt me heerlijk! Ik ga deze zeker eens proberen!

  30 april 2017 at 23:10
 • Reply A bite of cravings

  Dit lijkt me zoooooo lekker! Even doorklikken naar die met pesto hoor, want dat vind ik ook altijd heerlijk. X

  3 mei 2017 at 12:33
  • Reply Danella

   Dankjewel!

   3 mei 2017 at 22:13

  Leave a Reply