Follow:
Feestdagen, Informatief, Kerst, Tips

Boodschappen doen voor kerst

tips voor boodschappen doen met kerst

Waarschijnlijk kent iedereen dat gevoel wel, dat je weer naar de supermarkt moet omdat je wat vergeten bent of nog erger, dat je tijdens het koken op eerste kerstdag erachter komt dat je een cruciaal ingrediënt niet in huis hebt. En dan heb ik het nog niet eens over de overvolle supermarkt, met gestreste mensen die allemaal heel veel boodschappen aan het doen zijn. Het zijn de boodschappen voor kerst en vandaag al mijn tips.

BOODSCHAPPEN DOEN VOOR KERST

De ene vind het verschrikkelijk, de andere vind het juist weer heel erg leuk. Ik hang er een beetje tussenin, maar heb het geluk dat de meeste boodschappen vaak door mijn vader gedaan worden en die vind het heel erg leuk. Het liefste gaat hij naar vijf verschillende soorten supermarkten en groothandels, zodat hij alles kan bekijken en kopen. Voor dit artikel heb ik dus ook zijn hulp ingeroepen, want hij weet heel goed wat je wel en niet moet doen als je gaat boodschappen doen voor kerst.

make a list

Tip 1: Maak een lijstje

Ja, dat spreekt eigenlijk heel erg voor zich, maar maak altijd een lijstje en vergeet hem dan vooral niet om mee te nemen. Ik gebruik zelf vaak een app hiervoor (Wunderlist), maar old skool schrijven is ook goed natuurlijk. Moet je wel een pen meenemen, want een lijstje blijft alleen overzichtelijk, als je doorkrast wat je al hebt.

Verdeel je lijstje alvast per winkel en probeer het een beetje op te schrijven in de volgorde waarop je het pakt. Kom je in de supermarkt als eerste bij de groente? Dan schrijf je die ook bovenaan het lijstje op, diepvries komt altijd als laatste. Om de logische reden natuurlijk dat je daar niet lang mee kunt rondlopen.

Bedenk het gehele menu, schrijf alles uit en maak dan een lijstje wat je nodig hebt. Op deze manier kun je ook beter zien waarbij de ingrediënten kunt combineren en controleer natuurlijk altijd even je eigen voorraadkast.

Tip 2: Begin op tijd

Als je denkt dat je op kerstdag nog denkt dat je alles kunt krijgen in de supermarkt, dan zal je van een koude kermis thuis komen ben ik bang. Dit jaar verwachten ze bijvoorbeeld dat er te weinig roomboter zal zijn en het is heel jammer als jij dat echt nodig hebt voor je taart, maar ook andere delicatessen gaan heel erg snel. Net zoiets als pepernoten zoeken om zes uur ‘s avonds op pakjesavond, dat gaat ook niet meer lukken.

Sommige producten kun je prima eerder in huis halen, bijvoorbeeld die roomboter, maar denk ook aan kruiden en specerijen, pasteibakjes, bladerdeeg en slagroom of ijs. Neemt dit dus af en toe al mee met je gewone boodschappen en dan hoef je daar in ieder geval al niet meer aan te denken.

Bestel daarnaast op tijd je vlees bij de slager.

Tip 3: Zorg voor ruimte in je koelkast en vriezer

De laatste weken voor Kerstmis zorgen wij er altijd voor dat we de koelkast en vriezer leegmaken, zodat er genoeg ruimte is voor al het eten voor de kerstdagen. Kom je thuis met zes bakken ijs, vlees en hapjes, dan moet je wel ruimte hebben in je vriezer om die allemaal kwijt te kunnen. Hetzelfde geldt voor je koelkast. Ga je veel gerechten van tevoren alvast klaarmaken en ingrediënten klaarzetten? Die moeten overal ergens in.

Zorg er dus voor dat er ruimte is voor al je boodschappen in de koelkast en je vriezer en dan kun je direct alles kwijt na het boodschappen doen.

Tip 4: niet gaan stressen

Oké, misschien makkelijker gezegd dan gedaan in sommige gevallen, maar ook hierbij geldt: blijf gewoon rustig. Is er iets niet meer verkrijgbaar, bedenk dan wat anders voor je ingrediënt of zoek een ingrediënt waarmee je het gemakkelijk kunt vervangen.

order online

Tip 5: Laat het bezorgen

Helemaal geen zin in die drukte? Laat je boodschappen dan gewoon bij je bezorgen of haal ze op bij een pick up point. Houdt er wel rekening mee dat je je bestelling op tijd moet plaatsen, want anders zal alle bezorg- en afhaalmomenten al vol en dan heb je er niets meer aan. Voordeel is wel dat je in alle rust thuis alles kun bestellen en je niet door de winkel hoeft te rennen.

Tip 6: Gelukkig zijn er (bijna) altijd supermarkten open

En dan mijn laatste tip, of eigenlijk meer een geruststelling, want er is meestal wel ergens een supermarkt open. Misschien moet je er wel even voor rijden, maar dan kun je alsnog je vergeten ingrediënt ophalen. Houdt er wel rekening mee dat het vaak heel erg druk is in die supermarkten, verwacht je misschien niet, dus doe geen boodschappen meer als je bezoek al bijna voor je deur staat.

Heb jij nog andere tips?


Volg mij ook op FacebookInstagram en Pinterest! Maak je een gerecht van Volg de kruimels? Dan vind ik het heel leuk om te horen wat je ervan vond. Laat een reactie achter, neem contact met me op of tag me op social media met #volgdekruimels!

Ga voor alle recepten naar de receptenindex!

Share on
Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply