Review van het boek The Chocolate Spoon!
Eén van de kookboekenseries die ik in huis heb, is die van De Zilveren Lepel. Ik gebruik de recepten ook vrij vaak, om te koken of voor inspiratie om zelf iets te bedenken. Het nieuwste kookboek in deze serie is The Chocolate Spoon.
Ik kocht het boek in het Engels, want ik heb geen geduld tot er een vertaling beschikbaar is. Ik weet of en wanneer er een vertaling in het Nederlands te koop is, maar bij Het Zilveren Lepel Bakboek duurde dit iets minder dan een jaar.
The Chocolate Spoon
The Chocolate Spoon: Italian sweets from the Silver Spoon. Het eerste kookboek van De Zilveren Lepel werd in 1950 gepubliceerd, sindsdien zijn er veel kook- en bakboeken bij gekomen.
Dit bakboek heeft 344 pagina’s. Je krijgt veel informatie, leert nieuwe technieken en je kunt ontzettend veel heerlijke recepten maken. En dat alles met chocolade!
Wat staat erin?
Bij de boeken van De Zilveren Lepel draait het allemaal om de Italiaanse keuken. In de nieuwste boeken kom je vaak ook andere recepten tegen die niet direct klinken als traditioneel Italiaans. De inspiratie naar de Italiaanse keuken is er altijd natuurlijk en vaak worden er ook Italiaanse ingrediënten en smaken gebruikt.
Alle hoofdstukken
The Chocolate Spoon is verdeeld over een aantal hoofdstukken en subonderwerpen. Je kunt gemakkelijk bladeren naar een recept die je wilt maken.
Dit zijn de hoofdstukken in het bakboek The Chocolate Spoon:
Understanding chocolate: informatie over chocolade, van de geschiedenis tot de soorten en hoe het gemaakt wordt.
Getting started: hoofdstuk over de benodigdheden, zoals een mixer, weegschaal, bakvormen en spatels. Ook informatie over hoe je de recepten moet lezen en tips voor het beste resultaat.
Step by step techniques: aantal basistechnieken die stap voor stap uitgelegd worden.
Recipes: alle recepten van dit boek.
Basic recipes: basisrecepten zoals shortbread, deeg voor taarten, meringue en crème.
Wil je weten hoe je chocolade het beste kunt smelten of tempereren? Je leest het in The Chocalate Spoon. Of wat denk je van prachtige bonbons, zelfgemaakte chocoladerepen, choladekrullen of een ganache?
In total vind je 100 recepten in het boek.
Deze type recepten kun je verwachten:
Simple cakes en tarts: recepten om allerlei cakes, taarten (ook cheesecake), cupcakes en tulbandcakes te maken.
Elaborate desserts: iets moeilijkere recepten, maar hele mooie en lekkere desserts zoals taarten met meerdere lagen.
Cookies and bakes: zachte en knapperige koekjes, macarons, madeleines en brownies.
Chocolate candies: bonbons met verschillende soorten vullingen, chocolaatjes en truffels.
Custards, mousses and puddings: allerlei verschillende recepten voor mousses, pudding, bavarois, soufflé en custards.
Semifreddi and frozen desserts: alle recepten voor de vriezer, zols semifreddo, gelato, milkshake en ijsjes.
Beverages: recepten voor warme en koude dranken.
Ik heb natuurlijk het hele boek al doorgebladerd en er zijn een paar recepten die ik zeker ga maken. De Giundaja cake op bladzijde 98, de witte chocolade, limoen en kokoscake staat ook op het lijstje en ik kan niet wachten tot ik de chocolade pistache koekjes met zeezout van blz. 174 kan maken.
De recepten
Wat ik altijd erg fijn vind aan de boeken van De Zilveren Lepel is dat de recepten heel duidelijk zijn en dat is in The Chocolate Spoon niet anders.
Dit is natuurlijk een Engels boek, maar bij de ingrediënten staan de hoeveelheden zowel in metrisch en imperiaal. Ook krijg je de temperatuur van de oven in Fahrenheit, Celsius, hetelucht en gasovenstand.
Metrisch: dit systemen gebruiken we in Nederland. De hoeveelheden staan aangegeven met kilogrammen en liters.
Imperiaal: Het imperiaal systeem wordt in Amerika en Groot-Brittannië gebruikt. De hoeveelheden worden dan aangegeven met ounces, cups en sticks.
Je hoeft dus niets om te rekenen van ounces of cups naar kilogrammen, maar alle info staat gewoon in het boek.
Bij elk recept staat verder hoe makkelijk of moeilijk het is om te maken, welke benodigdheden je nodig hebt en handige tips.
Hoe ziet The Chocolate Spoon eruit?
Bij de recepten in het hoofdstuk Step for step techniques staan foto’s van elke stap. Dit vind ik altijd erg fijn, want dan kun je gemakkelijk controleren of je op de juiste weg bent en dat jouw recept er hetzelfde uitziet.
Bij de andere recepten staat een foto van het eindresultaat en deze foto’s zijn – zoals je ook mag verwachten – prachtig. Alleen al door te bladeren door dit bakboek krijg je zin in chocolade en om te bakken.
The Chocolate Spoon kopen? Of niet?
Doen! Doen! Doen!
Het is een prachtig bakboek, met heel veel verschillende soorten recepten. Of je nu op zoek bent naar een recept voor brownies, een ingewikkeld dessert of een lekker tussendoortje: het staat er allemaal in. Je moet wel houden van chocolade natuurlijk ;).
Voor wie is dit boek?
The Chocolate Spoon is voor iedereen die gek is op chocolade en het leuk vindt om hiermee te bakken.
De recepten zijn duidelijk en geschikt voor een beginnende en gevorderde bakker. Er is een mooie mix van verschillende moeilijkheidsgraden in de recepten en je krijgt altijd begrijpelijke instructies en tips.
Bijna alle recepten zijn vegetarische en een aantal zijn vegan. Boven het recept staat of het recept vegetarisch of vegan is, dus je kan snel zoeken.
Waar te koop?
The Chocolate Spoon kun je kopen bij je lokale boekhandel. Of online bij bol.com.
Het boek kost €39,95.