Lemoncurd kent iedereen waarschijnlijk wel, maar je kunt ook bloedsinaasappel curd maken. Iets zoeter dan de friszure variant met citroenen, maar ontzettend lekker. Het recept vind je hier!
In de supermarkt kun je altijd wel lemoncurd kopen, maar andere smaken zijn er vaak niet te vinden. Maar dat is natuurlijk geen probleem, want het is ook echt niet moeilijk om zelf te maken. Je hebt maar vier ingrediënten nodig: bloedsinaasappels, suiker, eieren en roomboter.
Bloedsinaasappel curd
Bloedsinaasappel curd is een stuk zoeter dan lemoncurd.
Je kunt de curd gebruiken voor desserts, als topping in de yoghurt of op een cake, in een taart. Je kunt de bloedsinaasappel curd lang bewaren op een koele en donkere plek (koelkast is ook ideaal). Doe de curd wel in een gesteriliseerde weckpot, dan blijft het lang goed.
Bloedsinaasappels zijn maar een korte periode van het jaar te koop, ongeveer van december tot april. Je kunt natuurlijk ook altijd curd van sinaasappels maken. Bloedsinaasappels zijn iets minder zoet dan gewone sinaasappels en iets zuurder (maar weer niet zo zuur als citroenen).
Hoe maak je curd van bloedsinaasappels?
Doe alle ingrediënten, behalve de roomboter, in een pan en verwarm het langzaam op een laag vuur. Zet het vuur niet te hoog, want je wilt niet dat je of roerei krijgt (door het te snel verwarmen van de eieren) of dat het gaat schiften (door het fruitsap). Beetje geduld dus.
De kleur van de curd hangt af van de kleur van de bloedsinaasappels. Soms zijn ze ontzettend rood en dan krijg je, logisch, een rodere curd.
Je gebruikt alleen de eidooiers, maar gooi de eiwitten niet weg! Gebruik ze bijvoorbeeld voor het maken van Italiaans kookschuim of deze leuke gekleurde meringues.
Hoe moet ik curd bewaren?
Het beste is om de curd in een gesteriliseerde weckpot te doen, die je goed kunt afsluiten. Doe de curd in de weckpot en zet deze op de kop om af te koelen. Op deze manier kun je de curd ongeveer een jaar bewaren op een koele en donkere plek.
Wanneer de bloedsinaasappel curd eenmaal is geopend, kun je het ongeveer twee weken bewaren.
Ingrediënten en bereiden:
Bloedsinaasappel curd
www.volgdekruimels.nlIngrediënten
- 2 à 3 bloedsinaasappels (100 ml sap)
- 2 eidooiers
- 90 gram kristalsuiker
- 100 gram roomboter (ongezouten)
- 1 theelepel vanille-essence (optioneel)
Instructies
- Pers de bloedsinaasappels uit zodat je 100 ml sap hebt.
- Doe het sap, de eidooiers en de kristalsuiker in een pannetje en breng aan de kook, blijf het steeds goed doorroeren.
- Laat het doorkoken, blijf roeren, tot het dik en lobbig wordt. Hoe verder je het laat inkoken, hoe dikker de curd wordt.
- Haal de pan van het vuur en voeg de roomboter toe. Doe dit in kleine blokjes en blijf roeren tot alles is opgelost.
- Doe de curd in een (gesteriliseerd) weckpotje of in een schaaltje (dek dan wel af met vershoudfolie).