Een bladerdeegkerstboom is heel gemakkelijk om te maken, en heel leuk! Hier vind je het recept voor een kerstboom van bladerdeeg, uitleg hoe je het maakt en variaties.
Bladerdeegkerstboom
Voor de kerstboom van bladerdeeg heb je twee grote stukken bladerdeeg nodig. Ik gebruik twee plakken bladerdeeg uit de koeling, dus niet die vierkantjes die je in de diepvries vindt bij de supermarkt. Een bekend merk is Tante Fanny, maar je hebt vaak ook bladerdeeg van het huismerk.
Kerstboom bladerdeeg: de opties
Het leuke aan deze recepten, is dat je ontzettend veel kunt variëren. Houd je niet van Nutella of chocoladepasta? Kies dan gewoon een andere vulling!
Voor een kerstboom in bladerdeeg kun je kiezen tussen een hartige of een zoete variant. Of je maakt gewoon twee, dat kan ook natuurlijk.
Zoete kerstboom van bladerdeeg:
Kaneelsuiker: bladerdeeg en kaneelsuiker is ook een goede optie. Ik gebruik dan altijd suiker, kaneel en een beetje boter – dan plakt het wat beter aan elkaar.
Nutella: een kerstboom van bladerdeeg met Nutella is altijd lekker, echt waar. Je kunt natuurlijk ook een chocoladepasta maken, maar ik ben wel fan van Nutella.
Jam: elke jam kan ertussen, persoonlijk houd ik het meest van frambozen- of aardbeienjam.
Kerstboom van bladerdeeg met Nutella maken?
Wanneer de Nutella een beetje koud is, is het niet goed smeerbaar. Hierdoor kun je je bladerdeeg per ongeluk kapot maken. Zonde natuurlijk! Wanneer het niet goed wil smeren, is het handig om de Nutella een beetje te verwarmen – een heel klein beetje. Dan wordt het vloeibaarder en kun je het gemakkelijk over het bladerdeeg smeren.
Hartige bladerdeegkerstboom:
Pesto: rode of groene pesto is ook erg lekker in de kerstboom, dan heb je een hartige kerstboom van bladerdeeg. Je kunt zelfs nog ervoor kiezen om de helft met groene pesto te besmeren en de andere helft met rode pesto.
Kaas: pak gewoon wat je in huis hebt, rasp de kaas fijn en doe dit tussen het bladerdeeg. Doe er ook wat verse peper bij voor meer smaak.
Bladerdeegkerstboom maken: tips
Verwarm de oven voor, zodat de temperatuur goed is. Wanneer de oven nog niet helemaal op temperatuur is, bakt de bladerdeeg niet zo mooi
Bak de bladerdeegkerstboom op een stuk bakpapier op een vlakke bakplaat. De bakpapier zorgt ervoor dat de kerstboom niet aan de bakplaat blijft plakken.
Doe er niet te veel vulling in. Het gaat gemakkelijk om er nog wat extra op te smeren, maar daardoor bakt het minder mooi.
Kun je de bladerdeegkerstboom bewaren?
Ik vind bladerdeeg altijd snel minder lekker worden, zeker na een dag. Maak het daarom vlak voordat je het wilt gaan serveren.
Wil je nog wat bladerdeegkerstboom bewaren? Verpak het dan luchtdicht en verwarm het kort in de oven als je het wilt gaan eten. Dan is het lekkerder, dan wanneer je het koud eet.
Bladerdeegkerstboom
www.volgdekruimels.nlEquipment
- 1 Bakplaat met bakpapier
- 1 Oven
Ingrediënten
- 2 plakken bladerdeeg (uit de koeling)
- 1 eidooier
Met Nutella:
- 75 gram Nutella (ongeveer 7 eetlepels)
Met kaneelsuiker:
- 50 gram suiker
- 1 theelepel kaneel
- 50 gram roomboter (op kamertemperatuur)
Met pesto:
- 75 gram pesto (rood of groen)
Met kaas:
- 100 gram kaas (naar keuze)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
- Rol een plak bladerdeeg uit op een vel bakpapier.
- Doe de vulling op het plak bladerdeeg. Zorg ervoor dat de laag overal (ongeveer) even dik is.
- Rol de tweede plak bladerdeeg uit en leg deze bovenop de eerste. Druk een klein beetje aan.
- Vervolgens ga je snijden. Maak eerst de stam en daarna de vorm van de boom. Dan ga je de takken snijden, doe dit aan elke kant gelijk. Na het snijden draai je elke tak. De langere 'takken' kun je een paar keer rond draaien.
- Bestrijk de bladerdeegkerstboom met een beetje eigeel, daarvan krijgt het een mooie kleur.
- Zet de kerstboom van bladerdeeg in de voorverwarmde oven en bak gaar in ongeveer 30 tot 45 minuten. De kerstboom is klaar wanneer het een mooie goudbruine kleur heeft.
Notities
- Kaneelsuiker
- Nutella
- Jam
- Rode of groene pesto
- Kaas (geraspt)