Skip to content
site-logo

Volg de kruimels

| Eat the dream

  • Home
  • Recepten
    • Alle recepten
    • Zoet
    • Hartig
    • Feestdagen
  • Tips
    • Baktips
    • Kooktips
    • How to’s
    • Ingrediënten
  • Foodtalk
    • Inspiratie
    • Kookboeken
    • Kook- & bakgerei
  • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken?
  • Home
  • Recepten
    • Alle recepten
    • Zoet
    • Hartig
    • Feestdagen
  • Tips
    • Baktips
    • Kooktips
    • How to’s
    • Ingrediënten
  • Foodtalk
    • Inspiratie
    • Kookboeken
    • Kook- & bakgerei
  • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken?
Bladerdeegkerstboom
Borrelhapjes

Bladerdeegkerstboom

6 december 202225 januari 2023 Leave a comment

Een bladerdeegkerstboom is heel gemakkelijk om te maken, en heel leuk! Hier vind je het recept voor een kerstboom van bladerdeeg, uitleg hoe je het maakt en variaties.

Direct naar recept

Bladerdeegkerstboom

Voor de kerstboom van bladerdeeg heb je twee grote stukken bladerdeeg nodig. Ik gebruik twee plakken bladerdeeg uit de koeling, dus niet die vierkantjes die je in de diepvries vindt bij de supermarkt. Een bekend merk is Tante Fanny, maar je hebt vaak ook bladerdeeg van het huismerk.

bladerdeegkerstboom

Kerstboom bladerdeeg: de opties

Het leuke aan deze recepten, is dat je ontzettend veel kunt variëren. Houd je niet van Nutella of chocoladepasta? Kies dan gewoon een andere vulling!

Voor een kerstboom in bladerdeeg kun je kiezen tussen een hartige of een zoete variant. Of je maakt gewoon twee, dat kan ook natuurlijk.

Zoete kerstboom van bladerdeeg:

Kaneelsuiker: bladerdeeg en kaneelsuiker is ook een goede optie. Ik gebruik dan altijd suiker, kaneel en een beetje boter – dan plakt het wat beter aan elkaar.
Nutella: een kerstboom van bladerdeeg met Nutella is altijd lekker, echt waar. Je kunt natuurlijk ook een chocoladepasta maken, maar ik ben wel fan van Nutella.
Jam: elke jam kan ertussen, persoonlijk houd ik het meest van frambozen- of aardbeienjam.

Kerstboom van bladerdeeg met Nutella maken?

Wanneer de Nutella een beetje koud is, is het niet goed smeerbaar. Hierdoor kun je je bladerdeeg per ongeluk kapot maken. Zonde natuurlijk! Wanneer het niet goed wil smeren, is het handig om de Nutella een beetje te verwarmen – een heel klein beetje. Dan wordt het vloeibaarder en kun je het gemakkelijk over het bladerdeeg smeren.

Hartige bladerdeegkerstboom:

Pesto: rode of groene pesto is ook erg lekker in de kerstboom, dan heb je een hartige kerstboom van bladerdeeg. Je kunt zelfs nog ervoor kiezen om de helft met groene pesto te besmeren en de andere helft met rode pesto.
Kaas: pak gewoon wat je in huis hebt, rasp de kaas fijn en doe dit tussen het bladerdeeg. Doe er ook wat verse peper bij voor meer smaak.

Bladerdeegkerstboom maken: tips

Verwarm de oven voor, zodat de temperatuur goed is. Wanneer de oven nog niet helemaal op temperatuur is, bakt de bladerdeeg niet zo mooi
Bak de bladerdeegkerstboom op een stuk bakpapier op een vlakke bakplaat. De bakpapier zorgt ervoor dat de kerstboom niet aan de bakplaat blijft plakken.
Doe er niet te veel vulling in. Het gaat gemakkelijk om er nog wat extra op te smeren, maar daardoor bakt het minder mooi.

Een kerstboom van bladerdeeg is het lekkerste als die vers gebakken is. Je kunt alles wel van tevoren in elkaar zetten, maar zet het pas in de oven wanneer je de kerstboom bijna wilt gaan eten.

kerstboom van bladerdeeg

bladerdeeg kerstboom

Kun je de bladerdeegkerstboom bewaren?

Ik vind bladerdeeg altijd snel minder lekker worden, zeker na een dag. Maak het daarom vlak voordat je het wilt gaan serveren.

Wil je nog wat bladerdeegkerstboom bewaren? Verpak het dan luchtdicht en verwarm het kort in de oven als je het wilt gaan eten. Dan is het lekkerder, dan wanneer je het koud eet.

kerstboom bladerdeeg

Bladerdeegkerstboom

www.volgdekruimels.nl
Eenvoudig recept om een kerstboom van bladerdeeg te maken. Zoete en hartige varianten!
5 van 3 stemmen
Recept afdrukken Pin recept
Voorbereiding 15 min
Bereiding 30 min
Totaal 45 min
HOEVEELHEID: 1 kerstboom

Equipment

  • 1 bakplaat met bakpapier
  • 1 Oven

Ingrediënten
  

  • 2 plakken bladerdeeg (uit de koeling)
  • 1 eidooier

Met Nutella:

  • 75 gram Nutella (ongeveer 7 eetlepels)

Met kaneelsuiker:

  • 50 gram suiker
  • 1 theelepel kaneel
  • 50 gram roomboter (op kamertemperatuur)

Met pesto:

  • 75 gram pesto (rood of groen)

Met kaas:

  • 100 gram kaas (naar keuze)

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
  • Rol een plak bladerdeeg uit op een vel bakpapier.
  • Doe de vulling op het plak bladerdeeg. Zorg ervoor dat de laag overal (ongeveer) even dik is.
  • Rol de tweede plak bladerdeeg uit en leg deze bovenop de eerste. Druk een klein beetje aan.
  • Vervolgens ga je snijden. Maak eerst de stam en daarna de vorm van de boom. Dan ga je de takken snijden, doe dit aan elke kant gelijk. Na het snijden draai je elke tak. De langere 'takken' kun je een paar keer rond draaien.
  • Bestrijk de bladerdeegkerstboom met een beetje eigeel, daarvan krijgt het een mooie kleur.
  • Zet de kerstboom van bladerdeeg in de voorverwarmde oven en bak gaar in ongeveer 30 tot 45 minuten. De kerstboom is klaar wanneer het een mooie goudbruine kleur heeft.

Notities

Zoete bladerdeegkerstboom:
  • Kaneelsuiker
  • Nutella
  • Jam
Hartige kerstboom van bladerdeeg:
  • Rode of groene pesto
  • Kaas (geraspt)
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat het ons weten!

Naar de receptenindex!

Related Posts

Tartelettes met frambozen
Tartelettes met frambozen
Pittige komkommer met crispy chili
Pittige komkommer met crispy chili
Kinder Bueno tiramisu
Kinder Bueno tiramisu
Stoofvlees met bier
Stoofvlees met bier

Berichtnavigatie

Oliebollen bewaren en invriezen
Bladerdeeg met chocolade en banaan

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search

Popular

Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus
Oosterse kip met rijst
Kruimeldeeg recept (basisrecept)
Gestoomde bao buns

Newsletter

Good to know

Elke oven werkt anders. De oventijden die genoemd worden in de artikelen zijn richtlijnen. Het zou kunnen dat het gerecht iets korter of iets langer in de oven moet. Zie je ergens eetlepels, theelepels of cups staan? Dan heb ik het altijd over de Amerikaanse maten. Deze zijn namelijk altijd hetzelfde qua inhoud, terwijl lepels etc. onderling veel verschillen.

Disclaimer

Alle inhoud van Volg de kruimels ligt vast onder copyright. Foto’s, artikelen en andere elementen mogen niet zonder toestemming gebruikt worden. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend en Volg de kruimels is niet aansprakelijk voor enige direct of indirecte schade.

Bekijk de disclaimer voor meer informatie.

  • Home
  • Receptenindex
  • Contact
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Sitemap
© 2023 | Volg de kruimels - All rights reserved