Beste tiramisu recept? Zeker weten!
De Italiaanse keuken behoort tot mijn favorieten en een klassieke tiramisu mag natuurlijk niet ontbreken op deze foodblog.
Beste tiramisu recept: klassiek
Het dessert tiramisu komt uiteraard uit Italië, Noord-Italië in de stad Treviso om nog iets preciezer te zijn. Vermoedelijk is het rond 1800 bedacht en toen voor altijd gebleven.
Waarom moet je deze tiramisu echt een keer gaan maken?
De tiramisu is super romig.
Simpele smaken, maar heel erg lekker.
Eenvoudig om te maken.
Altijd een geslaagd dessert.
Tiramisu ingrediënten, wat heb je nodig?
Voor het maken van de beste tiramisu heb je savoiardi nodig. Dit zijn de Italiaanse versie van ‘onze’ lange vingers. Savoiardi zijn iets dikker en luchtiger (brosser) dan lange vingers. Hierdoor blijven ze steviger in de tiramisu. Je kunt dus ook prima lange vingers gebruiken, maar het resultaat zal niet helemaal hetzelfde zijn.
Savoiardi zijn helaas niet gemakkelijk verkrijgbaar bij de Appie of de Jumbo. Je kunt ze wel online kopen of bij een Italiaanse speciaalzaak.
Dit zijn alle ingrediënten voor de beste tiramisu:
Espresso: ik gebruik altijd espresso voor het maken van tiramisu, deze leng ik dan aan met een beetje water. Koffie kan ook, maar is iets minder bitter dan espresso en juist die smaak is zo lekker in combinatie met de andere zoete ingrediënten.
Savoiardi: savoiardi zijn de Italiaanse versie van ‘onze’ lange vingers.
Mascarpone: soms wordt er slagroom of roomkaas in tiramisu gebruikt, maar een klassieke tiramisu maak je alleen met mascarpone.
Eieren: gebruik vier middelgrote eieren. Splits de eieren om de eidooiers met een gedeelte van de suiker op te kloppen en de eiwitten met de rest van de suiker stijf te kloppen.
Suiker: in dit tiramisu recept gebruik ik fijne kristalsuiker. Deze suiker lost sneller op dan ‘normale’ kristalsuiker.
Cacaopoeder: bestrooi de tiramisu voor het serveren met cacaopoeder.
Tiramisu zonder alcohol
In veel traditionele Italiaanse recepten wordt drank, marsalawijn, gebruikt voor het maken van tiramisu. De marsalawijn wordt bij de espresso gegoten en daarin worden de savoiardi – de lange vingers – in gedipt of in het mascarponemengsel.
Het is niet per se nodig om alcohol zoals marsala te gebruiken voor het maken van tiramisu, kies gewoon wat jij het lekkerste vindt.
Tiramisu maken: mijn tips!
Een goede tiramisu maken is niet zo moeilijk, echt dat kan jij ook, maar ik heb nog wel een paar handige tips voor je.
Mijn tips voor de beste tiramisu:
Dip de savoiardi niet te lang in de koffie, dan worden ze snel te vochtig.
Mix de mascarpone niet te lang, dan wordt het later niet goed stijf.
Gebruik echt alleen mascarpone en geen slagroom of roomkaas. Een klassieke tiramisu maak je met mascarpone. Roomkaas en slagroom zien we wel vaak in variaties, bijvoorbeeld met limoncello of aardbeien.
Maak de tiramisu en zet het dan in de koelkast. Laat het zeker een paar uur – meer dan vier uur – staan, want de smaken moeten een beetje bij elkaar komen. Ik vind het zelf altijd de volgende dag nog lekkerder.
De cacaopoeder is echt onmisbaar, dus vergeet dit niet! Ik vind altijd dat de smaak van de cacao perfect past bij het zoete van de mascarpone.
Maak het niet te zoet. In dit recept gebruik ik 100 gram en dat is – vind ik dan – echt genoeg. Ook op de savoiardi zit een suikerlaagje. Ben je een zoetekauw, dan zou je een beetje suiker kunnen toevoegen, maar niet al te zoet is echt lekkerder bij tiramisu.
Gebruik altijd zo vers mogelijke eieren.
Tiramisu bewaren
Tiramisu kun je een paar dagen bewaren, maar bewaar het dan wel in de koelkast en goed afgedekt – bijvoorbeeld met vershoudfolie of een ander duurzaam alternatief. Zelf vind ik het altijd de volgende dag het lekkerste.
Hier lees je meer over het bewaren van tiramisu.
De beste tiramisu (klassiek recept)
www.volgdekruimels.nlEquipment
- Keukenmachine of handmixer
- 2 beslagkommen
- Grote schaal
Ingrediënten
- 300 ml espresso (ongeveer 6 kopjes)
- 4 middelgrote eieren (zo vers mogelijk)
- 100 gram fijne kristalsuiker
- 500 gram mascarpone
- 250-300 gram savoiardi (of lange vingers)
Instructies
- Zet eerst de espresso en laat dit afkoelen in een diep bord. Voeg drie eetlepels water toe.
- Splits de eieren. Doe de eidooiers met 50 gram suiker in één beslagkom en de eiwitten in de andere beslagkom.
- Begin met mixen van de eiwitten, voeg na een paar minuten de helft van de overgebleven suiker toe en na een paar minuten de rest. Blijf mixen tot de eiwitten helemaal zijn stijfgeklopt.
- Mix vervolgens de eidooiers met de suiker (die heb je al eerder toegevoegd). Blijf mixen tot de eidooiers lichtgeel en luchtig zijn geworden. Voeg dan de mascarpone toe. Mix zeer kort en stop meteen tot alles gemengd is, zonder klontjes.
- Voeg de helft van de stijfgeklopte eiwitten bij de mascarpone en spatel (niet mixen) tot gemengd en doe dan hetzelfde met de andere helft eiwitten.
- Begin dan met het maken van de laagjes. Begin met een laag savoiardi (of lange vingers). Dip ze in de espresso en leg ze plat in de schaal. Voeg de helft van het mascarponemengsel toe. Leg dan opnieuw een laag savoiardi neer en daarna de rest van het mascarponemengsel.
- Dek de tiramisu af met vershoudfolie en laat (minstens 4 uur) rusten in de koelkast.
- Bestrooi de tiramisu voor het serveren met een laagje cacaopoeder.