Follow:
Informatief, Tips

Zo bespaar je op je boodschappen

besparen op boodschappen

Ik houd van koken en bakken, bedenk de hele dag door recepten en sta graag in de keuken, maar wat ik niet graag doe is veel geld uitgeven aan de boodschappen. Geld besparen dus. Vandaag daarom handige tips om te besparen op boodschappen!

Besparen op je boodschappen: tips!

Heb je de laatste tijd ook iets teveel geld uitgegeven aan terrasjes, leuke dingen doen op vakantie of was je even het budget vergeten? Dan heb ik nog een aantal handige tips voor je om te besparen op boodschappen. Zo kan het helpen om een budget op te stellen, de foldertjes goed door te lezen of door gebruik te maken van programma’s zoals Scoupy.

Mijn tips

In de loop van de jaren heb ik heel wat uitgeprobeerd en ik geef ook eerlijk toe dat ik vaak genoeg weer teveel geld uitgeef. Maar dan zie ik net dat ene ingrediënt dat zo lekker is of bedenk ik een ingewikkeld gerecht waarvoor ik nog niets in huis heb. En dan geef ik meer uit dan ik van tevoren had bedacht. Niet erg, maar om te besparen is het niet handig.

Houd rekening met de lange termijn

Als je minder geld uit wilt geven is het soms verleidelijk om op de korte termijn te denken. Juist niet gaan voor een grotere verpakking, maar de kleine goedkopere variant te kiezen. Toch is dat niet altijd verstandig. Juist door na te denken over de lange termijn, en dus die grotere verpakking te kopen, ben je uiteindelijk goedkoper uit. De kilo- of literprijs van een grotere verpakking is meestal lager en dat is dus een voordeel.

Je kunt ingrediënten bewaren of juist grotere porties koken, zodat je die kunt invriezen of de volgende dag nog een keer te eten.

Leg een voorraadkast aan

Een voorraadkast is altijd handig om te besparen. Heb je een week een kleiner budget? Dan eet je wat meer uit de voorraadkast. Handig is om te weten wat je in huis hebt. Zodat je niet met de vierde basterdsuiker thuiskomt als je wat wilt gaan bakken en niet meer zeker weet of je dat al in huis hebt of niet. Klinkt vast wel herkenbaar of niet?

Zorg ervoor dat je altijd wat basisingrediënten in je kast hebt staan. Denk hierbij aan rijst, spaghetti, bloem of noodles.

Bekijk de aanbiedingen

Klinkt wel logisch toch? Het is echt zonde om allerlei ingrediënten te kopen als ze niet in de aanbieding zijn. Bekijk de folders op internet (niet meer op papier, want dat is niet echt milieuvriendelijk) en bedenk wat je ervan wilt eten. Voordeel van de aanbiedingen is dat je niet alleen bespaart, maar ook andere dingen kan proberen die je misschien zelf niet zou kopen.

A-merk, huismerk of nog wat anders?

Om te besparen op boodschappen hoef je echt niet alleen maar huismerk of de zogenaamde B-merken te kopen. A-merken kan ook prima, maar blijf opletten wat je koopt. Wist je bijvoorbeeld dat er soms weinig tot geen verschil zit tussen een A-merk of huismerk? Uiteraard heeft het A-merk de mooie verpakking en de marketing achter zich staan, maar deze zaken kosten nou eenmaal geld – en dat wordt gewoon doorberekend aan de consument.

Bekijk het schap eens goed, koop niet alleen de producten die op ooghoogte staan en lees de etiketten.

Bedenk van tevoren wat je wilt eten

Dit is een valkuil waar ik altijd weer in trap. Ik ga boodschappen doen, zonder dat ik heb nagedacht over het eten wat ik moet kopen. Dan kom je met allerlei lekkere dingen thuis, maar wat moet je er dan nog van maken? Maak daarom een planning, zodat je een boodschappenlijstje kunt maken.

Ik heb nogal de gewoonte om altijd teveel te koken. Met verjaardagen ben ik altijd bang dat ik te weinig heb gekocht en met het avondeten doe ik er nog een schepje extra rijst bij om te koken, want je weet maar nooit. Nu probeer ik wat rustiger aan te doen. Ik heb namelijk nog nooit een verjaardag gehad waarbij ik te weinig eten of drinken had, juist altijd teveel. En dat is zonde, want dan moet je uiteindelijk veel weggooien wat je niet kunt bewaren.

Met een lijstje wordt dit iets gemakkelijker. Bedenk altijd wat je nodig hebt, wat je al in huis hebt en voor hoeveel personen het is.

Houd je aan je boodschappenlijstje

En dit is waarschijnlijk het lastigste. Want dan loop je in de supermarkt en zie je overal lekkere dingen staan. Of heb je opeens geen zin meer in die wraps die je zou maken voor avondeten. Op het moment dat je je niet meer houd aan je boodschappenlijstje, ga je waarschijnlijk een stuk meer uitgeven dan je had verwacht.

Natuurlijk hoef je je niet altijd precies te houden aan het lijstje en moet je vooral een gerecht veranderen als je daar meer zin in hebt, maar probeer je er (ongeveer) aan te houden. Dan koop je ook geen onnodige dingen en weet je wat je nodig hebt.

 

Ik ga de komende periode weer eens m’n best doen om (een beetje) minder geld uit te geven aan boodschappen. Hoe dat gaat laat ik nog wel weten! Heb jij nog andere tips om te besparen op boodschappen?

Share on
Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply