De vorm die nog nog ontbrak in mijn collectie, was die voor een sloffenbodem. Daar heb ik laatst maar eens verandering in gebracht en natuurlijk heb ik hem direct uitgeprobeerd. Het bakken van een bodem voor een slof is vrij gemakkelijk en het leuke is dat je zoveel kunt variëren met de topping.
BASISRECEPT VOOR SLOFFENBODEM
De lievelingsstaart van mijn moeder is die van een slof met heel veel zwarte besjes, van die kleine cassisbessen, met een beetje custard en slagroom. Aangezien zij afgelopen zondag jarig was, vond ik dat wel een goed idee om eens een slof zelf te maken en had ik direct de perfecte smoes om eindelijk de vorm te kopen.
Dit recept is voor twee sloffenbodems en samen kun je daar twaalf stukjes uithalen. Qua topping kun je helemaal kiezen wat je zelf het lekkerste vind. Klassiek is een topping van banketbakkersroom, slagroom en aardbeien, maar banaan, mango, vijgen, bessen, frambozen, bramen en nog veel meer fruit is er ook erg lekker op. Of probeer eens een crème met (witte) chocolade of Zwitserse room.
INGREDIENTEN & ZO MAAK JE HET
Sloffenbodem (2 stuks)
www.volgdekruimels.nlIngrediënten
Voor de bodem:
- 175 gram roomboter
- 150 gram lichte basterdsuiker
- half ei (andere helft gebruik je in de vulling)
- 1/2 citroen - alleen de rasp van de schil
- 275 gram bloem
- 2 theelepel bakpoeder
- snufje zout
Voor de vulling:
- 150 gram amandelspijs
- half ei
De vorm
Met deze ingrediënten kun je twee sloffenbodems maken en dat is goed voor in totaal twaalf personen. Reden voor het maken van twee vormen, is dat je voor de bodem en de vulling van de bodem één ei nodig hebt. Een helft in de bodem en een helft in de vulling. Wil je maar één bodem maken, dan wordt het erg lastig om een kwart ei af te wegen. Verderop vertel ik je wat je met het deeg kunt doen wat je over hebt!
Ik heb een vorm van 27 bij 9,5 centimeter en met deze afmetingen kun je er dus twee maken. Nu heb ik een uitschuifbare vorm tot veertig centimeter, dus dan kan ik één grote en (misschien) nog een kleine maken.
De vorm moet erom blijven zitten tijdens het bakken. Als je één vorm hebt, moet je dus twee keer bakken.
Heb je nou geen vorm voor een sloffenbodem, dan zou je eventueel ook de ring van een springvorm kunnen gebruiken.
Het bakken
Begin met het maken van het deeg. Doe alle ingrediënten in een beslagkom en kneed het tot een samenhangend deeg. Klop het ei eerst even los en verdeel het daarna in twee helften. Het wordt steeds plakkeriger en warmer door je handen, daarom moet het daarna eerst weer koud worden in de koelkast. Maak er een platte plak van, doe er vershoudfolie omheen en leg het minstens een uur te rusten in de koelkast.
Rol nu het deeg uit tot een plak van ongeveer één centimeter dikte. Zorg ervoor dat hij overal even dik is, want anders krijg je ook verschillen in hoogte na het bakken. Ik rol het deeg uit op een stuk bakpapier, daarna wordt hij hier ook op gebakken, en gebruik bloem om te voorkomen dat m’n roller gaat plakken op het deeg.
Steek de juist vorm uit, snijdt al het overtollige deeg weg en begin dan met de vulling van je bodem.
Meng het amandelspijs met de andere helft van het ei los, tot het een papje wordt. Zorg ervoor dat er geen klontjes meer inzitten. Verdeel het spijs over je vorm (de helft, andere helft is natuurlijk voor je tweede bodem) en houdt één centimeter van de rand leeg.
Zet de vorm weer om je deeg heen en bak het af in de voorverwarmde oven op 175 graden Celsius. Bak hem af in ongeveer 25 minuten. Haal je bodem uit de oven als het klaar is (rand is mooi goudbruin) en laat hem afkoelen op een rek, zonder de vorm.
Variaties
Ook met zoiets als een sloffenbodem kun je nog variëren. Probeer het eens uit met witte of donkere basterdsuiker. Donkere basterdsuiker geeft het nog donkere kleur en iets meer een karamelsmaak. Of gebruik eens de rasp van een schil van een sinaasappel of limoen. Kijk naar de topping die je gaat gebruiken en wat voor citrusvrucht daarbij past.
Bewaren van het deeg
Groot voordeel van het deeg, is dat je het tot wel twee dagen kunt bewaren in de koelkast, maar dat je het ook kunt invriezen. Maak je maar één bodem, dan kun je de rest invriezen om later te gebruiken. Verpak hem goed in vershoudfolie en zorg dat hij helemaal luchtdicht is en dan blijft hij een paar maanden goed.
Een gebakken bodem kun je overigens ook prima invriezen en bewaren.
Volg mij ook op Facebook, Instagram en Pinterest! Maak je een gerecht van Volg de kruimels? Dan vind ik het heel leuk om te horen wat je ervan vond. Laat een reactie achter, neem contact met me op of tag me op social media met #volgdekruimels!
Ga voor meer recepten naar de receptenindex!