Ik maak altijd graag cupcakes en gebruik daarvoor bijna altijd hetzelfde recept. Het basisrecept vanille cupcakes lukt bij mij altijd, je kunt er gemakkelijk mee variëren en de cupcakes worden heel erg lekker. Bekijk het recept!
BASISRECEPT VANILLE CUPCAKES
De cupcakes met dit basisrecept worden luchtig, niet droog en houden een mooie vorm aan. Niet te compact of dat het voelt als een blok beton in je maag. En dat is ook nodig, want vaak wil je nog een lekkere topping op je cupcake doen en als de cupcake al erg machtig is, dan wordt het dubbel zo erg als je er bijvoorbeeld nog karamel of botercrème op doet. Daarnaast kun je ze prima een paar dagen bewaren, heel erg handig als het van tevoren wilt maken.
Variëren
En het leuke is dat je heel gemakkelijk kunt variëren met dit recept:
Citroen-/limoen-/sinaasappelcupcakes: voeg de geraspte schil van een halve citroen/hele limoen of halve sinaasappel toe
Chocoladecupcakes: voeg vijf eetlepels cacao toe
Chocolatechip cupcakes: voeg een halve cup chocolatechips toe
Tips!
Nog een paar tips voor het maken van cupcakes:
- Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
- Mix het beslag niet te lang.
- Doe niet teveel beslag in het vormpje.
- Gebruik een muffinblik en zet deze in het midden van de oven.
- Maak je de cupcakes van tevoren? Dek ze dan goed af en doe de eventuele topping er pas op vlak voor het serveren.
Klik hier voor nog meer tips en uitleg voor de perfecte cupcakes!
INGREDIENTEN & ZO MAAK JE ZE
Basisrecept voor cupcakes
www.volgdekruimels.nlEquipment
- 1 Beslagkom
- 1 Cupcake bakvorm + papieren vormpjes
- Oven
Ingrediënten
- 230 gram roomboter (op kamertemperatuur)
- 230 gram kristalsuiker
- 230 gram zelfrijzend bakmeel
- 4 eieren
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 theelepels vanille-essence (of de zaadjes van een halve vanillepeul)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius en zet een muffinvorm met cupcakevormpjes klaar.
- Mix de boter met de suiker en voeg de bloem, de eieren, het bakpoeder en de vanille-essence toe.
- Mix tot alles gemengd is en doe het beslag in de vormpjes (ik doe meestal 40 gram beslag per vormpje).
- Zet de muffinvorm met het beslag in de oven en bak gaar in ongeveer 20 minuten. De cupcakes zijn klaar als ze goudbruin zijn en een saté-prikker er schoon uit komt, als je hem erin prikt.
- Laat afkoelen.
Volg mij ook op Facebook, Instagram en Pinterest! Maak je een gerecht van Volg de kruimels? Dan vind ik het heel leuk om te horen wat je ervan vond. Laat een reactie achter, neem contact met me op of tag me op social media met #volgdekruimels!
Ga voor meer recepten naar de receptenindex!