Skip to content
site-logo

Volg de kruimels

| Eat the dream

  • Home
  • Recepten
    • Alle recepten
    • Zoet
    • Hartig
    • Feestdagen
  • Tips
    • Baktips
    • Kooktips
    • How to’s
    • Ingrediënten
  • Foodtalk
    • Inspiratie
    • Kookboeken
    • Kook- & bakgerei
  • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken?
  • Home
  • Recepten
    • Alle recepten
    • Zoet
    • Hartig
    • Feestdagen
  • Tips
    • Baktips
    • Kooktips
    • How to’s
    • Ingrediënten
  • Foodtalk
    • Inspiratie
    • Kookboeken
    • Kook- & bakgerei
  • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken?
Kruimeldeeg recept (basisrecept)
Basisrecept (zoet)

Kruimeldeeg recept (basisrecept)

9 januari 202125 januari 2023 3 comments

Oeh, dit is één van mijn lekkerste en handigste basisrecepten die ik vaak gebruik. Je kunt het kruimeldeeg gebruiken op een appelcrumble, maar ook op ander fruit. Doe gewoon wat fruit waar je zin in hebt in een schaal, strooi het kruimeldeeg erover en zet het in de oven. Binnen twintig minuten heb je een heerlijk dessert.

Direct naar recept

Kruimeldeeg recept

Met dit kruimeldeeg krijg je een heerlijke crumble over je baksels. Het is echt ontzettend makkelijk om te maken en ik weet zeker dat je dit recept nog vaak gaat maken.

Je kunt de crumble direct gebruiken of nog even bewaren in de koelkast. Houd je deeg over? Dan kun je het invriezen om later te gebruiken.

Om kruimeldeeg (of crumble) te maken, heb je maar vier ingrediënten nodig: ongezouten roomboter, bloem, suiker en een snufje zout.

kruimeldeeg

Kruimeldeeg maken? Hoe doe je dat?

Kruimeldeeg is ontzettend makkelijk om te maken. Het kost je ongeveer 10 minuten en dan ben je al klaar.

Een paar handige tips:

Gebruik altijd koude boter en snijdt dit in blokjes, dan is het gemakkelijker te verwerken. Te warme boter krijg je een heel zacht deeg en dat gaat zeker niet kruimelen.
Pas op dat je het kruimeldeeg niet te veel gaat kneden. Wanneer je dit gaat doen, krijg je meer een soort koekjesdeeg en niet een mooi kruimeldeeg. Is de bloem en suiker opgenomen door de boter? Stop dan met kneden, want dan is de crumble klaar.
Is het deeg te zacht of te warm geworden door het kneden? Geen probleem. Zet het dan eerst nog een halfuurtje in de koelkast, voordat je het gaat gebruiken.

Voor het maken van kruimeldeeg heb je geen mixer nodig, je kunt het gemakkelijk kleden met je handen. Het makkelijkste is om één hand te gebruiken voor het kneden en met de schone hand houd je de kom vast.

recept voor kruimeldeeg

Kruimeldeeg bakken

Kruimeldeeg kun je gebruiken voor veel verschillende recepten, bijvoorbeeld voor een appelkruimel, bovenop een cake of bovenop een appeltaart.

Hoe lang je de kruimeldeeg moet bakken, is afhankelijk van wat je aan het maken bent. Wanneer je een simpele appelkruimel maakt, is het ongeveer in ongeveer 20 tot 30 minuten klaar. Een cake met een kruimellaag zal echter wat langer duren, omdat een cake langer nodig heeft om te garen.

De meeste baksels kun je afbakken in een voorverwarmde oven op 175 graden Celsius.

Zo kun je variëren

Met dit recept voor kruimeldeeg kun je heel gemakkelijk variëren. Dat is het fijne aan zo’n basisrecept, zo kun je het aanpassen aan de smaken van je baksel.

Een paar mogelijkheden:

Gebruik in plaats van fijne kristalsuiker een keer lichte- of donkere basterdsuiker. Zo krijg je meer een karamelsmaak.
Vervang een gedeelte van de bloem door kokosrasp.
Voeg specerijen toe, zoals speculaaskruiden of kaneel. Of voeg een beetje gemberpoeder toe. Ook steranijs en kruidnagel zijn specerijen waar je veel mee kunt.

Kruimeldeeg maken en bewaren

Bewaar je kruimeldeeg in de koelkast, dan blijft het maximaal een week goed.

Natuurlijk kun je het ook invriezen, dan kun je het tot wel drie maanden bewaren. Wil je bevroren kruimeldeeg gebruiken? Laat het dan ontdooien in de koelkast. Niet buiten de koelkast, dan wordt het te warm. Je kunt het ook bevroren gebruiken, maar houdt dan wel rekening met een langere baktijd.

Ingrediënten en bereiden:

recept voor kruimeldeeg

Kruimeldeeg

www.volgdekruimels.nl
4.85 van 52 stemmen
Recept afdrukken Pin recept
Voorbereiding 10 min
Totaal 10 min
HOEVEELHEID: 1 portie

Ingrediënten
  

  • 120 gram ongezouten roomboter (koud)
  • 175 gram bloem
  • 90 gram kristalsuiker
  • mespunt zout

Instructies
 

  • Snijdt de roomboter in blokjes. Doe alle ingrediënten in een schaal.
  • Meng alles door elkaar. Ik knijp steeds in de de boter tot de bloem is opgenomen.
  • Meng tot gemengd en stop dan, het moet niet een koekjesdeeg worden - maar nog steeds kruimelig.
  • Je kunt het deeg direct gebruiken of even bewaren in de koelkast tot je het nodig hebt.

Notities

Dit recept is genoeg voor het bedekken van een appeltaart (of andere taart) in een grote springvorm of grote ovenschaal.

Kruimeldeeg bakken

Hoelang je kruimeldeeg moet bakken, is afhankelijk van het baksel dat je maakt.
Een simpele kruimeldeeg op een laag fruit (bijvoorbeeld een appelkruimel, heeft ongeveer 20 tot 30 minuten nodig.
Doe je een kruimellaag bovenop een cake of een taart, dan houd je de baktijd aan die hiervoor staat. Het taartdeeg of de cake hebben namelijk langer de tijd nodig om te garen.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat het ons weten!

Vind hier alle andere basisrecepten.

bloemboterdeegkruimeldeegsuiker

Related Posts

Tartelettes met frambozen
Tartelettes met frambozen
Pittige komkommer met crispy chili
Pittige komkommer met crispy chili
Kinder Bueno tiramisu
Kinder Bueno tiramisu
Stoofvlees met bier
Stoofvlees met bier

Berichtnavigatie

Lemoncurd
Madeleines met pandan

3 comments

  1. Marjanne Zwanenburg schreef:
    2 februari 2022 om 13:43

    Hallo Danella,

    Zojuist je recept gelezen. Je geeft deze tip “:Is het deeg te zacht of te warm geworden door het kneden? Geen probleem. Zet het dan eerst nog een halfuurtje in de oven, voordat je het gaat gebruiken.”
    Bedoel je misschien dat het nog even in de koelkast kan?
    Kan je ook even laten weten op welke stand de oven moet, of heb ik daar overheen gelezen?

    Vriendelijke groet,
    Marjanne Zwanenburg

    Beantwoorden
    1. Danella schreef:
      3 februari 2022 om 11:51

      Hallo Marjanne!

      Bedankt! Daar zat inderdaad een foutje in de tekst. Het moet zijn in de koelkast.
      De temperatuur van de oven zou ik op 175 graden Celsius zetten om de kruimeldeeg te bakken.

      Danella

      Beantwoorden
  2. Matthias schreef:
    11 april 2022 om 20:42

    Ik mis in het recept een oventemperatuur en een baktijd.

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search

Popular

Oosterse kip met rijst
Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus
Gestoomde bao buns
Kruimeldeeg recept (basisrecept)

Newsletter

Good to know

Elke oven werkt anders. De oventijden die genoemd worden in de artikelen zijn richtlijnen. Het zou kunnen dat het gerecht iets korter of iets langer in de oven moet. Zie je ergens eetlepels, theelepels of cups staan? Dan heb ik het altijd over de Amerikaanse maten. Deze zijn namelijk altijd hetzelfde qua inhoud, terwijl lepels etc. onderling veel verschillen.

Disclaimer

Alle inhoud van Volg de kruimels ligt vast onder copyright. Foto’s, artikelen en andere elementen mogen niet zonder toestemming gebruikt worden. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend en Volg de kruimels is niet aansprakelijk voor enige direct of indirecte schade.

Bekijk de disclaimer voor meer informatie.

  • Home
  • Receptenindex
  • Contact
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Sitemap
© 2023 | Volg de kruimels - All rights reserved